Monday, March 18, 2013

Γιούνκερ: Αν ήμουν στο Eurogroup για την Κύπρο, θα είχαν γλιτώσει οι μικροκαταθέτες

Δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν όμως βρισκόταν εκεί θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί καταθέτες, διαμήνυσε σήμερα από τη Βιέννη, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος δεν μπορεί να το εξηγήσει, γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως θα ήταν σωστότερο και θα πρέπει να είχε ληφθεί πρόνοια, να πληρώσουν περισσότερα οι μεγάλοι καταθέτες.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του, πως μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνον των τραπεζών αλλά και των πολιτών.
Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως δεν θέλει να κριτικάρει την απόφαση για την Κύπρο, ωστόσο ο ίδιος την ίδια στιγμή, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική, επισήμανε χαρακτηριστικά, πως είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του και για το λόγο αυτό είναι «ελλιπής».
Απευθυνόμενος στους καταθέτες άλλων χωρών, ο κ. Γιούνκερ - ο οποίος ήταν σήμερα κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης - τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς, καθώς η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και θα πρέπει να υπάρξουν αποσαφηνίσεις ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση σε άλλες χώρες.
Συγχρόνως, παρέπεμψε στη ρύθμιση που υπάρχει στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες και η οποία προβλέπει, όπως είπε, την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η ρύθμιση με σχετική νομοθεσία, αφορά την περίπτωση που μια τράπεζα, σε αυτές τις χώρες, χρεοκοπήσει, οπότε το κράτος εγγυάται το ποσό των 100.000 ευρώ ανά κατάθεση στην εν λόγω τράπεζα.
 .ethnos.gr
18/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΣΧΕΤΙΚΑ (ΡΩΣΙΑ):

1 comment:

  1. Βερολίνο : Μέρκελ, Ολάντ και Μπαρόζο απέφυγαν τις αναφορές στην Κύπρο.....Δείπνο εργασίας με Ευρωπαίους βιομηχάνους.....

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο για ένα δείπνο εργασίας με Ευρωπαίους βιομηχάνους, απέφυγαν να μιλήσουν για το θέμα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας υποσχόμενοι όμως να εργαστούν για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
    Την ώρα που το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, με τον αμφιλεγόμενο φόρο επί των καταθέσεων, προκαλούσε αναταράξεις στις αγορές, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν παρά μόνο λακωνικές αναφορές σε αυτό, στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους στην καγκελαρία.
    Η "σταθερότητα του ευρώ" είπε η καγκελάριος συνιστά μόνιμο θέμα ανησυχίας, "όπως το είδαμε και στην Κύπρο". Σημείωσε όμως ότι απόψε δεν είναι αυτό το θέμα συζήτησης αλλά το πώς θα δημιουργηθεί μια Ευρώπη της ανάπτυξης που "θα δίνει ελπίδες και θα είναι ανταγωνιστική".
    Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο ενώ ο Μπαρόζο σημείωσε ότι "η κρίση επιμένει, όπως δείχνουν οι αναπτυξιακές προοπτικές, το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας των νέων και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο".
    Από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου πηγές σημείωναν ότι επιθυμία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να μην επικεντρωθεί η συζήτηση στην κυπριακή οικονομία γιατί το θέμα αυτό θα το χειριστούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους.
    Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ, Ολάντ και Μπαρόζο είπαν ότι το "κλειδί για την επιτυχία" στην Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα και ζήτησαν "πιο δίκαιους" διεθνείς κανόνες ανταγωνισμού. "Προτεραιότητά μας είναι να φτάσουμε ξανά την ανάπτυξη στο υψηλότερο σημείο της και για να τα καταφέρουμε πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα", εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος κάνοντας λόγο για τους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της κατάρτισης.
    Οι τρεις ηγέτες θα δειπνήσουν αργότερα απόψε με μέλη της "Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιομηχάνων", μιας κλειστής λέσχης, φιλελεύθερων απόψεων, στην οποία προεδρεύει ο γενικός διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo, Λάιφ Γιόχανσον.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172294
    18/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin