Monday, March 4, 2013

Η λιτότητα είναι το εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις

του Βόλφγκανγκ Μύνχαου
© Financial Times
 
Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητική. Ακούστηκε στην προεκλογική εκστρατεία της Ιταλίας, όταν πολιτικοί - όπως ο Μάριο Μόντι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας - κατηγοριοποιήθηκε στους φιλομεταρρυθμιστές. Η υπόλοιπη πολιτική τάξη της Ιταλίας χαρακτηρίστηκε αντιμεταρρυθμιστική. Λες και η μεταρρύθμιση είναι θρησκευτικό δόγμα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι. Ναι, αλλά σε τι ακριβώς να πιστεύεις, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. 
Μεγάλωσα στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960 και του 1970 και θυμάμαι τον Βίλι Μπραντ, τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, ο οποίος εκείνα τα χρόνια μιλούσε αδιάκοπα για μεταρρυθμίσεις. Για εκείνον η λέξη σήμαινε περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας. Αυτή είναι η έννοια της λέξης που μου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν την ακούω.
Μία δεκαετία αργότερα, στη Βρετανία, υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ -βαρόνη πλέον- η μεταρρύθμιση έγινε συνώνυμο των ιδιωτικοποιήσεων και της απορρύθμισης και της μείωσης των δικαιωμάτων των εργατικών συνδικάτων. Αυτή είναι η έννοια που έρχεται πλέον στο μυαλό όλων πρώτα με τη λέξη μεταρρύθμιση..........

1 comment:

  1. Σύνοδος Κορυφής με στόχο την ανάκαμψη και την αύξηση της απασχόλησης....


    Με θέματα όπως την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης και της απασχόλησης και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, αναμένεται να ασχοληθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
    Σε επιστολή του προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αναφέρεται στην «αργή και εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για το 2013, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.
    Με παρόμοιους προβληματισμούς και σκέψεις, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τους 27, αναφέρεται στα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα της ανεργίας. Παράλληλα, αναφέρεται στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη, επισημαίνοντας ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.
    Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων», με στόχο τη λειτουργία της με την έναρξη του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014-2020).

    http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/europe/story/146917/synodos-koryfis-me-stoxo-tin-anakampsi-kai-tin-ayksisi-tis-apasxolisis#.UT4VKjdCd5U
    11/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin