Saturday, April 6, 2013

Ουδετερότητα Ε.Ε. για την ΑΟΖ.....κακώς γίνεται αναφορά σε προσφυγή στο Δ. Δ., διότι δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Ο Φούλε επιμένει ότι η Άγκυρα πληροί τα κριτήρια για άνοιγμα της ενέργειας
 -- Έναρξη διαλόγου σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών αποφασίστηκε με τον Λίβανο, με στόχο τη συνεκμετάλλευση, καθώς η γειτονική χώρα βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτήσεων
--ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ επέδειξαν ενδιαφέρον για μεταφορά του κυπριακού αερίου από το οικόπεδο 3 στις ακτές

Ουδέτερη στάση τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα του ανοίγματος του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου 15 για την ενέργεια, καθώς επίσης και αναφορικά με τις τουρκικές απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και σε σχέση με τις παράνομες συμφωνίες του ψευδοκράτους με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων στις χερσαίες και κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Δρ Ελένη Θεοχάρους.

Χθες ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, απάντησε σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλει η κ. Θεοχάρους, υποστηρίζοντας ότι τεχνοκρατικά η Τουρκία είναι έτοιμη για το άνοιγμα του κεφαλαίου 15.
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές απειλές, ο κ. Φούλε παρέπεμψε την κ. Θεοχάρους στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των οποίων η Τουρκία υποχρεούται να δεσμευτεί προς «δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προσφεύγοντας, εάν αυτό χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Υπέδειξε, επίσης, πως στα Συμπεράσματα αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Στο Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους-μέλους, ή κάθε πηγή προστριβών ή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών». 

Όχι στην «αιγαιοποίηση»
Θέση της κ. Θεοχάρους είναι πως δεν μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο 15 εφόσον η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζει, δε, ότι κακώς γίνεται αναφορά σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, διότι δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία κράτους-μέλους της Ε.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Δεν είναι δυνατόν, υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής, να «αιγαιοποίησουμε» την κυπριακή ΑΟΖ, επειδή έτσι το θέλει η νεο-οθωμανική τουρκική πολιτική και να παγώσουμε το φυσικό αέριο. 

Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις αναφορικά με τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού πλούτου, χθες δέχθηκε κρούση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αντιπροσωπία Αμερικανοεβραίων, η οποία έχει και κυπριακή συμμετοχή. Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία προτείνει τη μεταφορά του φυσικού μας αερίου μέσα σε δυόμισι χρόνια, με στόχο να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα της ενδιάμεσης λύσης που δρομολογείται. Οι πληροφορίες θέλουν την αντιπροσωπία να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο ο Υπουργός Εμπορίου παρέπεμψε την αντιπροσωπία στην ιταλική ENI, στην οποία κατακυρώθηκε το συγκεκριμένο τεμάχιο. Ερωτηθείς για το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν δεν δίνονται στη δημοσιότητα βρίσκονται στα πλαίσια επαφών και για τον λόγο αυτό διατηρείται η εμπιστευτικότητα και το απόρρητο των επαφών αυτών. 


Διάλογος με τον Λίβανο
Σημαντική, ωστόσο, κρίνεται η επαφή που είχε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης με τον Λιβάνιο ομόλογό του, καθώς συμφώνησαν την έναρξη διαλόγου σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μεταξύ των δύο κρατών, για το θέμα της συνεκμετάλλευσης, αφού και ο Λίβανος βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτήσεων, με τεράστιο ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως όντως οι επαφές του κ. Λακκοτρύπη με τους Λιβάνιους ήταν πολύ ουσιώδεις και εποικοδομητικές αλλά η όποια δημοσιοποίηση συμφωνιών θα γίνει όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. «Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι Κυβέρνηση των λόγων και θα μιλά μόνο αν έχει κάτι να πει με βάση τα γεγονότα. Θα μιλούν τα γεγονότα και τα λόγια θα τα πλαισιώνουν», είπε.
Η ρήξη είναι με το Ισραήλ

Ερωτηθείς αν υπήρξε εξέλιξη όσον αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ Κύπρου - Λιβάνου, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε πως το πρόβλημα δεν αφορά τις δύο χώρες, αλλά τον Λίβανο και το Ισραήλ. Υπήρχε εξέλιξη, είπε, στο ότι συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στις διαπραγματεύσεις για τη συνεκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων που μοιραζόμαστε στη μεταξύ μας ΑΟΖ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες επί της ουσίας της συμφωνίας. Υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα ο ίδιος θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής επίσκεψης, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στις αρχές Μαΐου.
Η προοπτική του λαού μας

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων των πολιτικών δυνάμεων, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ, κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ο υπουργός χαρακτήρισε τον φυσικό μας πλούτο την προοπτική του λαού μας, τονίζοντας ότι αυτός αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και του λαού. Όπως είπε, ενημέρωσε την ηγεσία του ΑΚΕΛ για τις αναφορές στο μνημόνιο στα θέματα ενέργειας, την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λίβανο και όλα τα νεότερα για τα θέματα φυσικού αερίου. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι όποτε υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη θα ενημερώνει το ΑΚΕΛ, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική που θα μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν ομόφωνοι.
Στην πορεία θα τίθενται ζητήματα

Από πλευράς του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως άκουσαν τις ερμηνείες που έδωσε ο υπουργός στα θέματα ενέργειας που υπάρχουν στο μνημόνιο, λέγοντας πως δεν έχει αμφιβολία ότι «θα τίθενται στην πορεία διάφορα ζητήματα από διάφορες πλευρές· η θερμή μας παράκληση είναι να επιμείνουμε στις δικές μας θέσεις γύρω από τις ερμηνείες που αποδίδουμε σε αυτά τα ζητήματα και να μην αποδεχθούμε τις όποιες ερμηνείες αυθαίρετα προσπαθούν να δώσουν κάποιοι άλλοι».
Έδωσε, ταυτόχρονα, διαβεβαιώσεις ότι το ΑΚΕΛ θα φερθεί υπεύθυνα και σοβαρά για τα ζητήματα που αφορούν τον φυσικό πλούτο της Κύπρου. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποτελεί την ελπίδα και την προοπτική της Κύπρου να ξεφύγει από την κατάσταση που έχει περιέλθει, σημείωσε, εξηγώντας ότι γι’ αυτό πρέπει όλοι να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για να μπορέσουμε το συντομότερο να προωθήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες, για να αξιοποιήσουμε εμπορικά τον φυσικό μας πλούτο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 
 .sigmalive.com/simerini
6/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin