Wednesday, April 17, 2013

«Πολυβόλα» ευρωβουλευτές εναντίον των χειρισμών της ΕΕ

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο, βρέθηκε η δανειακή σύμβαση της Κύπρου με την Τρόικα, στο πλαίσιο θεσμοθετημένης συζήτησης.
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, κατηγορώντας το Eurogroup για την πολύ κακή πολιτική επικοινωνίας του και την Επιτροπή για το ότι δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών. Αιχμές άφησαν οι ευρωβουλευτές και κατά ορισμένων κρατών μελών για "αποικιοκρατική" προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και κατά των πολιτικών που χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά.


Λαμβάνοντας το λόγο κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά δεδομένου ότι τα κράτη μέλη μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ύψους μόνο 10 δισ. ευρώ αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Ο κ. Ρεν τόνισε ακόμη πως ήρθε η ώρα να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Ο Jean-Paul Gauzes (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε ότι η φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup έπαιξε κεντρικό ρόλο στο όλο φιάσκο. Κατηγόρησε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ο Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά "σχεδόν αποικιοκρατική". Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το ΕΚ θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε ο κ. Verhofstadt.

Ο Daniel Cohn-Bendit (Πράσινοι, Γαλλία) είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να τονωθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Ο Jan Zahradil (ΕΣΜ, Τσεχία) είπε ότι το αληθινό πρόβλημα ήταν πολύ ευρύτερο από αυτό που συνέβαινε στην Κύπρο. Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να γίνει επίθεση στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία.

Ο Nigel Farage (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εγκληματική συμπεριφορά που ληστεύει τους ανθρώπους για να στηρίξει το οικοδόμημα του ευρώ. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ, συμπέρανε.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρ.Εν.Αριστ., Κύπρος) κατηγόρησε την πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ για υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών, με την υποστήριξη της κυπριακής θέσης εντός του ΕΚ αλλά όχι εντός του Eurogroup. Επίσης, κατέκρινε το Συμβούλιο ότι επιβάλλει μέτρα στην Κύπρο, τα οποία δε θα εφάρμοζε ποτέ σε μεγαλύτερες χώρες.

Η Laurence Stassen (Μη Εγγεγραμμένοι, Ολλανδία) είπε ότι η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η Ολλανδία δε πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει γι' αυτή τη χώρα.

 .sigmalive.com
17/4/13
--
--------------

***Τετάρτη Απρίλιος 17, 2013-Αποσπάσματα ομιλιών:
13:58 Ευθύνες στον Όλι Ρεν καταλόγισε ο Βρετανός Nigel FARAGE, της ομάδας της Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας ότι «κλέβετε τα χρήματα των πολιτών». Προσπαθήσατε, πρόσθεσε, να πάρετε τα χρήματα από μικρούς επενδυτές. Υπάρχει το προηγούμενο, σημείωσε . «Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία που χρεοκοπούν οι επιχειρήσεις τους». Τι μήνυμα στέλνετε στους επενδυτές,  ρώτησε ο κ. Nigel ; «Πάρτε τα χρήματα σας και βγάλτε τα εκτός ευρωζώνης». Αυτό σήμανε το θάνατο της ευρωζώνης, τόνισε ο ευρωβουλευτής. «Αυτή η νέα ΕΕ είναι ο νέος κουμμουνισμός. Μια καινούρια Θάτσερ υπάρχει στην Ευρώπη».
13:56 Ντανιέλ Κον Μπετίτ: Από το μοντέλο, «Too big too fail», φτάσαμε πλέον στο μοντέλο «Too small too bail».
13:56 Έγιναν τεράστια λάθη στην Κύπρο, είπε ο Jean-Paul GAUZÈS, μέλος του ΕΛΚ, τονίζοντας ότι αγοράστηκαν ομόλογα τη στιγμή που δεν έπρεπε να γίνει.
12:47 Η Κύπρος δεν είναι ένα μοντέλο αλλά υπάρχουν διδάγματα τα οποία αντλούμε, δήλωσε ο Επίτροπος Μισιέλ Μπαρνιέ, κάνοντας λόγο "κακή εποπτεία και παράλογα μπόνους". Σημείωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ενιαία εποπτεία.
12:40 Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης της Κύπρου είναι ότι οι τράπεζες βασίζονταν σε καταθέσεις, είπε ο Όλι Ρεν. Πρόσθεσε ότι «το bail in που έγινε ήταν συνεπεία αυτής της κατάστασης λόγω της ιδιαιτερότητας και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προηγούμενο για μελλοντικές ανάλογες κινήσεις και δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις».
12:35 Γιατί δεν κατηγορείται η κυβέρνηση της Γερμανίας, που προσαρμόζει τα πάντα στην προεκλογική της περίοδο, διερωτήθηκε Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής.
12:34 Μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι η απάντηση σε αυτό που υποφέρει ο κυπριακός λαός, είπε ο Ανδρέας Πιτσιλίδης. «Θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλέγγυης. ευθύνες φέρουν και τραπεζίτες και πολιτικές αρχές στην Κύπρο αλλά σίγουρα δεν ευθύνονται οι Κύπριοι πολίτες», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός δεν θα βγει από την Ευρώπη(απαντώντας στον Τ. Χ΄΄Γεωργίου που είπε ότι θα εξεταστεί η έξοδος) αλλά θα πολεμήσει για μια καλύτερη Ευρώπη
 
12:28 Αυτό που έγινε στην Κύπρο ήταν ένα πείραμα που δημιούργησε αμφιβολίες στους καταθέτες, είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννακου. Τόνισε ότι σε μια μεγαλύτερη ή βόρεια χώρα δεν θα δινόταν αυτή η λύση
«Τιμωρήσατε μια νέα ηγεσία, η οποία είχε μόλις εκλεγεί και υπονομεύσατε το μέλλον της. Έπρεπε να δούμε το πρόβλημα συλλογικά», είπε.
 
12:20 Η τρόικα υπονομεύει αντί να σώσει την Κύπρο, είπε η Αντιγόνη Παπαδοπούλου
12:15 «Η κρίση στην Κύπρο κατέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της τεχνοκρατικής Ευρώπης. Κατάφεραν να λαφυραγωγήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο ένα κυρίαρχο κράτος χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη του. Ο Ντράγκι δεν δίστασε να κάνει μια πράξη πολέμου όσο αφορά το διεθνές δίκαιο», είπε άλλος ευρωβουλευτής.
12:00 Μην μας ζητάτε να επιλέξουμε μεταξύ της τουρκικής κατοχής και της οικονομικής κατοχής, δήλωσε η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, τονίζοντας ότι καταστρέφεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
11:58 Η δημοκρατία στην ΕΕ κουρεύτηκε, είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χ’’Γεωργίου. Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος μόλις βρει τα ποδιά της θα μελετήσει τη δυνατότητα να σας πει το μεγάλο αντίο διότι τη δύσκολη ώρα δεν υπήρχε αλληλεγγύη»
11:54 Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική τραπεζική ένωση, είπε ο κ. Ρεν. Η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν ένα μεγάλο δυναμικό, σημείωσε. Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Σβόμποτα, η Κύπρος θα έχει και τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο. «Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε τους Κύπριους και όχι για να τους κυβερνάμε με αυτό τον ασύδοτο τρόπο».
11:40 Έγιναν πολύ σοβαρά λάθη που δεν έρεπε να γίνουν, είπε ο Χάνες Σπόμποτα, της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την αξίωση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100000 ευρώ.
Σταματήστε την τρόικα, τόνισε. «Σταματήστε τη δράση της , δεν τη χρειαζόμαστε. Εσείς είστε υπεύθυνοι και νομιμοποιήστε σταματήσετε την τρόικα. Δεν πρέπει να συνεχίσει τη δράση της»

 .sigmalive.com
17/4/13

1 comment:

  1. Στουρνάρας:Κινδύνευσε το τραπεζικό μας σύστημα από την κυπριακή κρίση....Στη Βουλή η τροπολογία για τις κυπριακές τράπεζες στη χώρα μας...

    Τις ημέρες που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

    Η τροπολογία έχει κατατεθεί σε υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «σηματοδοτεί την ένδειξη της συνεπούς στάσης και στήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο».

    Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις κρίσιμες ημέρες μετά το δραματικό Eurogroup της 15ης/16ης Μαρτίου, όταν ελήφθηκε η πρώτη απόφαση (που προέβλεπε κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις) για την Κύπρο.

    «Με το που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο κινηθήκαμε βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα», είπε.

    «Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε δύο ημέρες, οργανώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των υποκαταστημάτων από τις κυπριακές τράπεζες στις ελληνικές τράπεζες», προσέθεσε.

    Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε, ευτυχώς, αίσιο τέλος».

    Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε λέγοντας ότι «αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανένα περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό Όμιλο, την τράπεζα Πειραιώς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

    Όπως είπε, ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, «αλλά η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup».

    Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, σημείωσε, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και, στην περίπτωση αυτή, ισχύει ότι προβλέπεται ήδη με το ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της "εισφοράς" υποκαταστημάτων».

    Και κατέληξε, συμπληρώνοντας πως «προβλέπεται ότι αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=508300
    17/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin