Tuesday, April 9, 2013

Ξεσηκωμός ενάντια στη γερμανική ηγεμονία

Συνέχιση της γερμανικής ηγεμονίας θα οδηγήσει όχι απλώς στην κοινωνική εξαθλίωση, που ήδη ζούμε στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και σε διαλυτικές εξελίξεις το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Ο νεοφιλελεύθερος και απορρυθμισμένος καπιταλισμός φτάνει στα όριά του, δημιουργώντας ισχυρές κοινωνικές αναταράξεις, δυσθεώρητα χάσματα, μαζική φτώχια και κοινωνική δυστυχία. Ας θυμηθούμε τις υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού όταν άρχισε η επέλασή του. Ανάπτυξη μέσα από πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με τελικό στόχο την αύξηση του πλούτου, από τον οποίο, τελικά, θα ωφεληθούν όλοι. Υπόσχεση για διάχυση της ευημερίας. Μέσα από τις ανισότητες οι νεοφιλελεύθεροι υπόσχονταν ως τελικό αποτέλεσμα την «καθολική ευημερία».



Οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού αποδείχτηκαν κοινωνικά ανάλγητες και οικονομικά καταστροφικές. Διέλυσαν τους συνεκτικούς δεσμούς αλληλεγγύης και αποσάθρωσαν και εξόντωσαν κάθε ιστό κοινωνικής προστασίας. Στην Ευρώπη, οι συνταγές της ηγεμονικής τάξης πραγμάτων, προεξάρχουσας της Γερμανίας, οδήγησαν τις χώρες του Νότου σε κοινωνική καταστροφή.
Η απάντηση στην κρίση του νεοφιλελευθερισμού, που επέβαλε η Γερμανία και οι πρόθυμοι υπηρέτες της, ήλθε με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις, τη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, τη λιτότητα, την εκτοξευόμενη ανεργία και την κοινωνική δυστυχία.
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης

Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οδηγεί σε συνεχόμενες αυξήσεις του χρέους, σε οικονομική και χρηματοπιστωτική παράλυση και, το κυριότερο, σε μια προοπτική που δεν έχει μέλλον. Οι χώρες του Νότου με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, λόγω καταστροφής των πρωτογενών τομέων της οικονομίας από τον κατακλυσμό προϊόντων από Τρίτες χώρες για να εξυπηρετηθούν πρωτευόντως οι εξαγωγικές ανάγκες της Γερμανίας, οδηγήθηκαν σε μειονεκτική θέση και πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά το τίμημα. Στην Κύπρο η επιβολή του «γερμανικού imperium» πήρε τέτοιες, χωρίς όρια, εξοντωτικές διαστάσεις, που δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ακόμα κι αν κάποτε επέλθει ανάκαμψη δεν θα αποφεύγεται η υψηλή ανεργία και μια παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Ποια είναι η λύση; Μια και μοναδική. Αλλαγή κατεύθυνσης. Παραμονή στα δεσμά της μνημονιακής πολιτικής θα μας καταστήσει εσαεί αιχμάλωτους μιας χωρίς επιστροφή πορείας καταβύθισης στην ύφεση και αδυναμίας οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Συνεπώς, η αποδέσμευση τάχιστα από το μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Με βάση ένα αξιόπιστο σχέδιο, τεκμηριωμένο και ασφαλές. Με οδυνηρά ίσως μέτρα και θυσίες, που θα οδηγούν όμως στην ελπίδα της ανάκαμψης και της αποφυγής της οριστικής δουλείας και του μόνιμου ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας.
Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη της πολιτικής στην Κύπρο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και να υφάνουμε ιστούς κοινωνικών, λαϊκών και πολιτικών συμμαχιών με τους λαούς και τις προοδευτικές δυνάμεις στον Ευρωπαϊκό Νότο, για έναν ξεσηκωμό απέναντι στο μοντέλο λειτουργίας της Ε.Ε. από τη γερμανική κηδεμονία. Συνέχιση της γερμανικής ηγεμονίας, θα οδηγήσει όχι απλώς στην κοινωνική εξαθλίωση, που ήδη ζούμε στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και σε διαλυτικές εξελίξεις το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ

.sigmalive.com/simerini 
9/4/13
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Γ. Ομήρου την Πέμπτη...

    Τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου θα υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
    http://www.naftemporiki.gr/story/638248
    10/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin