Saturday, April 20, 2013

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς και πότε θα σπάσει το τρίτο ταμπού;

Του Γιώργου Καπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr

Μετά την Κύπρο, τι; Στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου έσπασε το ταμπού της ασφάλειας των καταθέσεων, καθώς σε λίγες βδομάδες έγινε σαφές ότι μετά το 2015 οι τράπεζες στην Ευρωζώνη θα χρηματοδοτούνται καταρχήν εκ των έσω (bail in), μια σαφής δήλωση ότι η φόρμουλα διάσωσης που εφαρμόσθηκε σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν θα ισχύσει για τα μεγάλα μεγέθη, Ισπανία και Ιταλία. Το πρώτο ταμπού, το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, το είχαν σπάσει τον Οκτώβριο του 2010 στην Ντοβίλ οι Μέρκελ-Σαρκοζί, για να πυροδοτήσουν γενικευμένη επίθεση των αγορών. Δύο βήματα αναδίπλωσης και εθνικής περιχαράκωσης αντί της εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη μέσω του ευρω-ομολόγου, της οικονομικής και πολιτικής ένωσης.

Μένει το τρίτο ταμπού, η διατήρηση της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση.  
Η αποβολή ή ο εξαναγκασμός σε αποχώρηση χώρας-μέλους εξακολουθεί να εμπεριέχει κίνδυνο ανεξέλεγκτης συνολικής κατάρρευσης. Το σενάριο αποχώρησης του Νότου με ορίζοντα το 2013, που επεξεργάσθηκε ο αναλυτής της Morgan Stanley Charles Goodhart, το Καλοκαίρι του 2010 (βλέπε «ΗτΣ 13-15 Αυγούστου 2010) απεδείχθη μη ρεαλιστική επιλογή στην Κύπρο, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος με τα 5,5 δισ. ευρώ έκτακτης ρευστότητας, η μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο είναι συνώνυμη του χάους και της ανεξέλεγκτης κατάρρευσης. Μένει το σενάριο σταδιακής πλήρους αποδέσμευσης του Βερολίνου από την Ευρωζώνη, λογική κατάληξη της σημερινής γραμμής συνεχούς ευρωπαϊκής αναδίπλωσης.
Πώς και πότε θα σπάσει το τρίτο ταμπού;
Με άλλοθι τη Λισαβόνα
Τον Ιούνιο του 2012, η Γερμανία προσυπέγραψε την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Μόνιμο Μηχανισμό ESM υπό την πίεση των Μόντι-Ραχόι, και απεδέχθη την Κοινή Εποπτεία των Τραπεζών με ορίζοντα τις αρχές του 2013. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο ακύρωσε την υπογραφή της.

Στο ίδιο διάστημα η Επιτροπή, όπως ομολόγησε πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος Μπαρνιέ, επεξεργαζόταν το σενάριο γι «κούρεμα» των καταθέσεων. Δεν απέμενε παρά μια απονευρωμένη Τραπεζική Ενωση, ο ορίζοντας της οποίας είχε μετατεθεί για τις αρχές του 2014.
Πώς και πότε θα σπάσει το τρίτο ταμπού;
Την περασμένη βδομάδα στο Eurogroup που υιοθέτησε το «κούρεμα» των καταθέσεων σπάζοντας με τον πιο πανηγυρικό και επίσημο τρόπο το δεύτερο ταμπού, ο Σόιμπλε άγγιξε και το τρίτο, τη συνοχή της Ευρωζώνης: Η Τραπεζική Ενωση σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών προϋποθέτει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την ομοφωνία δηλαδή των «27» και συν την Κροατία 28 χωρών-μελών της Ε.Ε.
Το γερμανικό σενάριο είναι ξεκάθαρο: Πρώτα το «κούρεμα» των ομολόγων και στη συνέχεια των καταθέσεων, που κλειδώνει την αρχική από την Ανοιξη του 2010 θέση του Βερολίνου ότι κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για το δημόσιο και το τραπεζικό της χρέος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα που δεν επιδέχεται παρερμηνείες: Αν θέλετε να παραμείνετε στην Ευρωζώνη, θα πληρώσετε το κόστος της επιλογής σας, καθώς η Γερμανία δεν θα διακινδυνεύσει ενδεχόμενη απώλεια της πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ μέσω των εγγυήσεων που θα πρέπει να δώσει στον Μόνιμο Μηχανισμό, και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του μηδενικού έως αρνητικού κόστους δημόσιου δανεισμού μέσω της δημιουργίας ευρω-ομολόγου.
Αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψει με αφορμή την πολιτική κρίση στην Ιταλία και τις άμεσες παρενέργειές της στην Ισπανία συνολική μη ελέγξιμη αποσταθεροποίηση μέσα στους επόμενους μήνες που να μπορεί να πλήξει την Μέρκελ, τις παραμονές των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, τότε το τι θα συμβεί το 2014 είναι προβλέψιμο.
Η Γερμανία θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο προτάσεων για την Ευρωζώνη, στη γραμμή της αυτοχρηματοδότησης της παραμονής των προβληματικών χωρών-μελών, που θα κατοχυρώνει το ηγεμονικό προβάδισμα που κεφαλαιοποίησε έναντι των εταίρων της από την Ανοιξη του 2010 μέχρι και τότε, και θα ζητήσει την υιοθέτησή του στο πλαίσιο μιας δραστικής αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Στο πλαίσιο αυτό, στην καλύτερη περίπτωση είναι δεδομένη η εμπλοκή μέσω μιας ατέρμονης χρονοβόρας διαπραγμάτευσης, με χώρες όπως η Βρετανία και η Τσεχία να πρωταγωνιστούν και στη χειρότερη το πλήρες ναυάγιο. Με δεδομένο ότι στον παραπάνω ορίζοντα η κατάσταση πραγμάτων στον Νότο και στη Γαλλία θα έχει επιδεινωθεί δραματικά, το Βερολίνο θα μπορεί να επιρρίψει τις ευθύνες του αδιεξόδου στους εταίρους του και να αναζητήσει τον δικό του δρόμο είτε μέσω επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, είτε μέσω μιας Μικρής Βόρειας Νομισματικής Ενωσης, που θα είναι επί της ουσίας μια Ζώνη Μάρκου.
ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
Αυτή η Βόρεια Ζώνη υπάρχει άλλωστε de facto εντός και εκτός Ευρωζώνης: Η Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις εκτός ΟΝΕ Πολωνία και Σουηδία από ό,τι με την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ η Εσθονία και η Σλοβακία είναι υποδειγματικοί χρήστες του κοινού νομίσματος, με την Λετονία υποψήφια για τον ίδιο ρόλο, και με τη γειτονική Φινλανδία να διεκδικεί τον ρόλο του πιο ευθυγραμμισμένου με το Βερολίνο μέλους της Ευρωζώνης. Ερωτήματα υπάρχουν για την Ολλανδία, που είναι υποθηκευμένη από τη φούσκα των στεγαστικών δανείων, αλλά και για την Αυστρία που υπεραμύνεται του τραπεζικού απόρρητου και του χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

Ενα είναι βέβαιο, ότι η σημερινή υβριδική κατάσταση μεταξύ οριακής αλληλεγγύης στο παρά πέντε και συνεχούς ευρωπαϊκής αναδίπλωσης περιχαράκωσης της Γερμανίας δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' αόριστον, καθώς εμπεριέχει τον κίνδυνο συνολικής συστημικής κρίσης που δεν θα περιορισθεί στον Νότο. Αυτή ακριβώς τη διαπίστωση έκανε πρόσφατα ο Σόρος και αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση δύο αρθρογράφων της International Herald Tribune, προχθές Πέμπτη.
.imerisia.gr
20/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 

6 comments:

  1. Deutsche Währungen: Wonach sich Euro-Skeptiker zurücksehnen

    01.08.2011, 10:21 Uhr

    Mit dem Euro sind viele Deutsche bis heute nicht warm geworden. Die Schuldenkrise verstärkt die Sehnsucht nach der guten alten D-Mark.

    Ein Rückblick auf Noten und Münzen, die jahrelang zu unserem Alltag gehörten.

    Der Euro – die ungeliebte Währung. Fast die Hälfte aller Deutschen wünscht sich die D-Mark zurück. Aber wie sahen Scheine und Münzen noch einmal aus? Und wie haben sich diese mit den Jahren verändert?.....
    Bild: dpa
    http://www.handelsblatt.com/finanzen/rohstoffe-devisen/devisen/deutsche-waehrungen-wonach-sich-euro-skeptiker-zuruecksehnen/4441784.html

    ReplyDelete
  2. Βάιντμαν: Αλληλεγγύη προς εταίρους μόνο όταν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των φορολογουμένων.....

    Η ικανότητα των φορολογούμενων μιας ευρωπαϊκής χώρας να αναλάβουν το βάρος της διάσωσής της θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα πριν κληθούν σε βοήθεια άλλες χώρες, τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν....

    Η ικανότητα των φορολογούμενων μιας ευρωπαϊκής χώρας να αναλάβουν το βάρος της διάσωσής της θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα πριν κληθούν σε βοήθεια άλλες χώρες, τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και προειδοποιεί για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η χαλαρή νομισματική πολιτική.

    «Τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά μιας χώρας προκειμένου να ξεπεράσει προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την ίδια», σημειώνει ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, κι εξηγεί ότι «εάν πρέπει να περιμένει κανείς αλληλεγγύη από τον ευρωπαίο φορολογούμενο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξετάσει πώς μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι της χώρας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

    Ο γερμανός τραπεζίτης απορρίπτει ακόμη την πάγια εισήγηση πολλών αναλυτών, αλλά και ξένων κυβερνήσεων, για αύξηση των μισθών στην Γερμανία και καθιέρωση κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι «μια γενικευμένη αύξηση, όχι μόνο δεν θα ωφελούσε την Ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, θα την τιμωρούσε, λόγω των σχετικά περιορισμένων εμπορικών σχέσεων με τις χώρες τις περιφέρειας, οι οποίες δεν θα επωφελούνταν ιδιαίτερα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης στην Γερμανία». Τέτοιες προτάσεις υπέβαλαν πρόσφατα τόσο ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντμπούργκ όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λου.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ μεταφέρει ότι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν η άσκηση μιας νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης και ο κίνδυνος από την εφαρμογή της για παρατεταμένη περίοδο.

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/230119/vaidman-allileggui-pros-etairous-mono-otan-ehoun-exadlithei-oi-dunatotites-ton-forologoumenon/#ixzz2RC2VH6es
    22/4/13

    ReplyDelete
  3. «Όχι στην ανάπτυξη με νέα χρέη»....

    Την αντίθεσή της στα προγράμματα που δημιουργούν κίνητρα ανάπτυξης αυξάνοντας το χρέος επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αμφισβητώντας την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους.

    «Η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική, αλλά όχι στο λάθος πλαίσιο. Δεν θεωρώ σωστή την απλή εξυγίανση, θέλω να βλέπω και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η κα Μέρκελ, μιλώντας κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου της Sueddeutsche Zeitung Στέφαν Κορνέλιους «Η Καγκελάριος και ο κόσμος της», από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο.

    Ο κ. Τουσκ από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωζώνη «το συντομότερο δυνατό», αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει να το πράξει υπό την πίεση του χρόνου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία που να έχει τεθεί ως προθεσμία. Παραδέχθηκε εξάλλου ότι το ευρώ δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλές στην Πολωνία όσο κατά το παρελθόν.

    http://www.zougla.gr/money/article/oxi-stin-anaptiksi-me-nea-xrei
    22/4/13

    ReplyDelete
  4. Grillo alla Bild: in autunno l'Italia farà bancarotta ....Il leader del M5S al tabloid tedesco Bild: "Fra settembre e ottobre l'Italia farà bancarotta"....

    Ancora una volta sceglie un giornale estero per gettare fango sul suo Paese. E stavolta, in un'intervista al tabloid tedesco Bild, la spara più grossa del solito.

    Beppe Grillo si lancia in una sinistra profezia: in autunno l’Italia farà bancarotta. Tra settembre e ottobre lo "Stato finirà i soldi" e allora diventerà "difficile pagare gli stipendi e le pensioni". Poi respinge, stizzito, le accuse di voler "sabotare" il Paese: "Noi non sabotiamo un bel niente, i partiti si stanno sabotando da soli, non bisogna più riporre in loro alcuna fiducia. Da loro non verrà più nulla".

    In un passaggio delirante dell'intervista Grillo arriva ad auspicare un'invasione tedesca: "In Italia siedono in Parlamento ancora trenta parlamentari condannati, con sentenze passate in giudicato, per reati gravi. A me piacerebbe avere anche persone oneste, competenti, professionali, nelle posizioni giuste. In questo senso sarei contento di un’invasione tedesca in Italia"......http://www.ilgiornale.it/news/interni/grillo-bild-autunno-litalia-far-bancarotta-910833.html
    23/4/13

    ReplyDelete
  5. Γκρίλο: Είμαι υπέρ μιας...γερμανικής εισβολής στην Ιταλία....«ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ»....

    Την πεποίθησή του ότι επίκειται «χρεοκοπία» της Ιταλίας εξέφρασε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, ο κωμικός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος δηλώνει «υπέρ» μιας...γερμανικής εισβολής στην Ιταλία.

    «Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα τελειώσουν τα χρήματα του δημοσίου και τότε θα είναι δύσκολο να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις», λέει ο Γκρίλο, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «έχει τελειώσει».

    Μιλώντας για την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γκρίλο εκτίμησε ότι «αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η ιταλική πολιτική τάξη για να καταφέρει να επιβιώσει» και επανέλαβε την άποψή του ότι «πρόκειται για ένα πονηρό πραξικόπημα».

    Αρνήθηκε ότι το Κίνημά του σαμποτάρει τα κόμματα, υποστηρίζοντας ότι τα ίδια τα κόμματα «σαμποτάρουν τον εαυτό τους».

    «Στο ιταλικό κοινοβούλιο διατηρούν την θέση τους τριάντα βουλευτές και γερουσιαστές που καταδικάσθηκαν για σοβαρά αδικήματα. Εγώ θέλω να μας κυβερνούν έντιμα άτομα, με γνώσεις και επαγγελματισμό. Υπό αυτή την έννοια, θα έβλεπα ευνοϊκά μια γερμανική εισβολή στην Ιταλία», προσθέτει ο Ιταλός κωμικός, το κίνημα του οποίου αναδείχθηκε κυρίαρχη δύναμη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63817144
    23/4/13

    ReplyDelete
  6. „In Italien lässt es sich weiterhin gut leben”.....

    24.04.2013, 12:24 Uhr

    Der Bundesfinanzminister plädiert für die Fortsetzung des Spar- und Reformkurses in den Euro-Krisenländern. Wer Geld in die Wirtschaft pumpe, ohne Reformen anzugehen, schaffe kein Wachstum und sorge für neue Blasen.

    Wirtschaftswoche: Herr Minister, Sie wollen den Euro retten und zerstören Europa. Im Süden entsteht Hass auf die Deutschen, in Deutschland formiert sich mit der AfD eine Anti-Euro-Partei. Frustriert Sie das nicht?
    Schäuble: Eine Mediendemokratie lebt von kritischen Stimmungen und negativen Berichten, das sieht man ja auch an Ihrer Frage. Aber lassen wir doch mal die Fakten sprechen: Einer aktuellen Umfrage zufolge sind 69 Prozent der Bundesbürger für den Euro. Manche Medien kehren in der Überschrift das Ergebnis um und sagen, 27 Prozent sind für die D-Mark. Aber ich finde fast 70 Prozent Zustimmung angesichts der andauernden Staatsschuldenkrise sensationell gut, vor allem weil die Zustimmung für den Euro gegenüber 2012 deutlich angestiegen ist. Und auch die Gelassenheit der Finanzmärkte bei der Zypern-Krise – vor zwei Jahren hätte das massive Börsenturbulenzen ausgelöst – zeigt uns, dass wir mit unseren Rettungsbemühungen auf dem richtigen Weg sind.

    Die Zentralbanken haben ja auch reichlich Geld in die Märkte gepumpt.

    Es ist viel Geld im Markt, meiner Meinung nach zu viel Geld. Das muss man im Auge behalten.

    Zahlreiche Länder wollen aber mit viel Liquidität ihre lahme Konjunktur ankurbeln. Was wollen Sie denen sagen?

    Wir haben es fast mit einer ökonomischen Schizophrenie zu tun. Alle sagen, wir haben zu große Defizite, und eine zu hohe Liquidität mache alles noch gefährlicher. Und dann sagen einige aber dennoch, wir haben zu wenig Wachstum, und deswegen brauchen wir mehr Liquidität.

    Wie Schäuble die Deutsche Bank bändigen will......http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/schaeuble-im-interview-in-italien-laesst-es-sich-weiterhin-gut-leben/8103000.html
    23/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin