Tuesday, April 2, 2013

Προάγγελος για ευρώ «δυο ταχυτήτων»....

Πρόταση ενισχυμένης συνεργασίας των χωρών με ΑΑΑ στην Ευρωζώνη και την ΕΕ....Κουβεντιάζουν για «σκληρό» νόμισμα σε Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία....

Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα βαθμολογείται με ΑΑΑ, προτείνει ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου, Χανς Μίχελμπαχ. Το θέμα ανοίγει από μια σειρά σχολιαστές κι αναλυτές που κάνουν λόγο για δημιουργία ευρώ δύο ταχυτήτων μεταξύ Βορρά-Νότου.
 
"Ένα ευρώ σε μια τράπεζα στην Κύπρο αξίζει λιγότερο από ένα ευρώ σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ευρώπη», λένε αναλυτές στο yahoo!finance. "Υπάρχει το γερμανικό ευρώ και οποιοδήποτε άλλο ευρώ», σημειώνουν «γεγονός που πυροδοτεί τεράστιες αντιδράσεις κατά της Γερμανίας".

Οι αναλυτές λένε ότι έτσι η ευρωζώνη βρίσκεται σε "μη λειτουργική κατάσταση", αλλά δεν προβλέπει κατ' ανάγκη τη διάλυσή της. "Η ιδέα ότι θα έρθει κάποιο σημείο που η κρίση θα επιλυθεί δεν φαίνεται ρεαλιστική ... απλά θα είναι μια κρίση που κατρακυλά σαν ένα τενεκεδάκι». Και "κάθε φορά που θα κλοτσάνε το τενεκεδάκι χαμηλότερα στο δρόμο φαίνεται ότι ο δρόμος γίνεται όλο και μικρότερες".
Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο Χανς Μίχελμπαχ.επισημαίνει ότι «με το πακέτο βοήθειας της Κύπρου αποδεικνύεται ότι οι χώρες με ΑΑΑ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, ώθησαν από κοινού προς μια αυστηρή πορεία σταθερότητας» και υποστηρίζει ότι αυτό το παράδειγμα θα πρέπει «να βρει μιμητές και να αποτελέσει ευκαιρία για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών με καλύτερη βαθμολογία».  

Αναφερόμενος ειδικά στο Λουξεμβούργο, ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός δηλώνει ότι θα ήταν καλό εάν μπορούσε να πειστεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία για την σταθερότητα και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον του.
Ενώπιον της πολιτικής ασάφειας στην Ιταλία, της αποτυχίας της γαλλικής κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής σταθερότητας καθώς και των νέων αμφιβολιών για την προσήλωση της Ελλάδας στις συμφωνίες, «τα σταθερά σημάδια σταθερότητας έχουν μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Μίχελμπαχ και προσθέτει ότι μια τέτοια συνεργασία θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα μεταξύ τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών.
Ο κ. Μίχελμπαχ χαρακτηρίζει πάντως την Ιταλία και την Γαλλία ως τα «προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης, ενώ, ειδικότερα για την Γαλλία, κάνει λόγο για έναν σημαντικό σύμμαχο της Γερμανίας, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση Ολάντ ότι επιδίδεται σε «σοσιαλιστικά πειράματα», τα οποία, όπως υποστηρίζει, πλήττουν την εικόνα της χώρας.
«Αν το Παρίσι δεν αλλάξει πορεία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους προκειμένου να προωθήσουμε πολιτικές οι οποίες εξασφαλίζουν την σταθερότητα», δηλώνει. 

H UBS "βλέπει" έξοδο της Κύπρου από το ευρώ
Η πλειοψηφία των γεγονότων που έχουν εκδηλωθεί στην Κύπρο υποδεικνύουν ένα πολύ χειρότερο σενάριο: τη διάλυση της ευρωζώνης, εκτιμά σε έκθεσή της η UBS.
"Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα," ξεκινά η έκθεση. Το Χρηματιστήριο της Κύπρου άνοιξε την Τρίτη για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί «μόνο» 2,4%, μολονότι πολύ πρόσφατα η νήσος ζήτησε την διεθνή βοήθεια για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση. Παράλληλα, οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφανίζουν σταθερή άνοδο, δείχνοντας να μην πτοούνται από το κυπριακό δράμα.
Τι συμβαίνει, διερωτάται σε έκθεσή της η UBS;
Να είναι η νηνεμία πριν χτυπήσει ο πραγματικός κυκλώνας; Οι έλεγχοι κεφαλαίου, τα κουρέματα καταθέσεων και ο κίνδυνος μαζικής εξόδου κεφαλαίων είναι πράγματα που είδαμε στην κυπριακή διάσωση και τα οποία υποδεικνύουν ένα πολύ χειρότερο σενάριο: Την διάλυση της ευρωζώνης.
Ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας, υπενθυμίζει τα 4 κοινά σημεία που έχουν εντοπιστεί στις διαλύσεις προηγούμενων νομισματικών ενώσεων.
 

  • -Προηγούνται της διάλυσης μιας νομισματικής ένωσης οι έξοδοι κεφαλαίων από τα θεωρούμενα αδύναμα προς τα θεωρούμενα δυνατά τμήματα της ένωσης.
.enet.gr
2/4/13
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Spiegel: Θύμα της οικονομικής κρίσης και η Ολλανδία....Η κάποτε υποδειγματική οικονομία υποφέρει από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων...

    «Η Ολλανδία, η πιο σημαντική σύμμαχος του Βερολίνου στην απαίτηση για μεγαλύτερη δημοσινομική λιτότητα στην Ευρώπη, έχει πέσει, και η ίδια, σε οικονομική κρίση. Η κάποτε υποδειγματική οικονομία υποφέρει κάτω από μεγάλα χρέη, και από μια φούσκα με τα ακίνητα που απειλεί την ανάπτυξη, και αυξάνει την ανεργία», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    «Ο Μίκαελ Σίπενς ξέρει τί σημαίνει ρίσκο. Ο 41χρονος εργάζεται στην ολλανδική τράπεζα ING, και δουλειά του είναι να αποφασίζει για την χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως πάρκα αιολικής ενέργειας στην Κύπρο, και εργοστάσια φυσικού αερίου στην Τουρκία. Μέχρι τώρα, δούλευε με χρήματα άλλων, και έβγαζε έναν πολύ καλό μισθό» γράφει το Spiegel.

    Μόνο που ξαφνικά, ο άνθρωπος αυτός κατάλαβε τί σημαίνει μια κακή επένδυση, σε προσωπικό επίπεδο. Πριν από έξι χρόνια, αγόρασε για εκείνον και την οικογένειά του, την γυναίκα και τα τρία παιδιά τους, ένα σπίτι, κοντά στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Κόστιζε 430.000 ευρώ, αλλά η τράπεζα γενναιόδωρα του έδωσε δάνειο για 500.000 ευρώ. Ετσι είχαν χρήματα για την ανακαίνιση, και διάφορους φόρους που έπρεπε να πληρώσουν.

    «Μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers, οι τιμές των ακινήτων έκαναν απίθανη βουτιά. Το χρέος Ολλανδών, όπως οι Σίπενς, αντιστοιχεί σήμερα στο 250% του εισοδήματός τους. Σε σύγκριση με το 2011, ακόμη και οι Ισπανοί είχαν ανάλογο ποσοστό της τάξης του 125%», τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Η Ολλανδία είναι ακόμη μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες στην ΕΕ, αλλά τώρα που έσκασε, η φούσκα των ακινήτων, και των στεγαστικών δανείων, απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την οικονομία μαζί της. Η ανεργία αυξάνεται, η κατανάλωση μειώνεται, και η οικονομία είναι σε ύφεση από τον Ιούνιο του 2011.

    Στα τελευταία δύο χρόνια, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 6%. Ενα στα οκτώ νοικοκυριά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται βέβαια με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά οι Ολλανδοί, τόσο συνηθισμένοι στην ευημερία και στη σταθερότητα, πονάνε για πρώτη φορά από τη λιτότητα, και βλέπουν τον τρόπο της ζωής τους να απειλείται. Η πολιτική κρίση, αναμενόμενη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, άρχισε πριν από έναν χρόνο.

    Πέρυσι τον Απρίλιο άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για άγριες περικοπές 14-16 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Τόσα θα χρειάζονταν για να μειωθεί το έλλειμμα από 4,6% σε 3% του ΑΕΠ, το πλαφόν του Μάαστριχτ, το 2013. Αλλά ακόμη και έτσι, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το 2017 θα πρέπει να βρεθούν άλλα 25 δισ. ευρώ από αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών. Οι Ολλανδοί έχουν αρχίσει να νιώθουν στο πετσί τους τί σημαίνει λιτότητα.

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=505743
    2/4/13

    ReplyDelete
  2. Σχέδιο διάλυσης των τραπεζών καταγγέλλει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου....

    Εννέα μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, ο Ανδρέας Ηλιάδης «σπάει» τη σιωπή του και υποστηρίζει ότι υπήρχε ένα «καλά καταστρωμένο σχέδιο διάλυσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της Τράπεζας Κύπρου, η οποία τότε βρισκόταν σε καλή οικονομική κατάσταση».

    Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «StockWatch» και αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Σημερινή», με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κύπρου», ο κ. Ηλιάδης επιρρίπτει ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, τον οποίο διόρισε ο πρώτος.

    Για να στηρίξει την άποψή του ο κ. Ηλιάδης παραθέτει σειρά γεγονότων και επιχειρημάτων, ανάμεσα στα οποία είναι:

    -Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένων των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 30/6/2012 και οι προσπάθειες της Τράπεζας Κύπρου ήταν στην κορύφωση τους.

    -Υπενθυμίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που υπέδειξε το τεστ αντοχής από την ΕΑΤ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) ήταν 1,56 δισ. ευρώ.

    Το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από το τέλος του 2011 προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες και παρά την πολύ δύσκολη περίοδο κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του τεστ.

    -Τον Μάιο του 2012 ανακοινώθηκε ότι υπολείπονται 200-300 εκατ. ευρώ, τα οποία στοχεύαμε να καλύψουμε με άλλες ενέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα.

    -Με σύμβουλο την Deutsche Bank δρομολογήθηκε η πώληση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία και θα ενίσχυε τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 270 εκατ. ευρώ περίπου.

    Με το πόσο αυτό θα ολοκληρώναμε την ανακεφαλαιοποίηση αναφέρει ο κ. Ηλιάδης.

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας , αντί να στηρίξει τις πιο πάνω προσπάθειες μας και να μας δώσει έγκαιρα απαντήσεις από την Ε.Α.Τ. , καταγγέλλει ο κ. Ηλιάδης, «τορπίλισε και τις προσπάθειες πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών με συνεχείς επιστολές του οι οποίες δημιούργησαν επιπλοκές στην όλη διαδικασία».

    Αναφορικά με τα δεδομένα της Τράπεζας Κύπρου την περίοδο εκείνη (30/6/2012) ο κ. Ηλιάδης παραθέτει τα εξής στοιχεία:
    -Καταθέσεις: 28,1 δισ. ευρώ
    -Καθαρές χορηγήσεις: 26,5 δισ. ευρώ
    -Κεφάλαια μετόχων: 2,24 δισ. ευρώ
    -Δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων: 7,3%
    -Έκτακτη Ενίσχυση Ρευστότητας (ELA): Μηδέν

    (Σημ. Η Λαϊκή Τράπεζα είχε δανειστεί από τον ELA ρευστότητα 9.5 δισ. ευρώ στις 3/7/2012).

    Δηλαδή, αναφέρει ο κ. Ηλιάδης, η Τράπεζα Κύπρου τον Ιούνιο του 2012 δεν χρειαζόταν ELA και επισημαίνει:

    «Φαίνεται όμως ότι αυτά δεν ενδιέφεραν καθόλου ορισμένους κύκλους. Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα μπορέσουν να πλήξουν την αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να την αποδομήσουν, αποδεικνύοντας τάχα ότι για όλα φταίει ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας, οι τραπεζίτες και όλοι οι άλλοι εκτός από την δικές τους ενέργειες και τη δική τους απραξία»...........http://www.tanea.gr/news/economy/article/5009803/sxedio-dialyshs-twn-trapezwn-kataggellei-o-prwhn-dieythynwn-symboylos-ths-trapezas-kyproy/
    3/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin