Wednesday, April 3, 2013

Επανεθνικοποίηση της Ευρώπης;....

Γράφει η Κατερίνα Μπατζελή
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα για την Κύπρο.

Εκείνο όμως το οποίο επιβεβαιώνεται μετά τις συνεχείς εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, εθνικά, ευρωπαϊκά, διατραπεζικά, δημοσιονομικά είναι ότι άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Εξελίξεις οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές που σήμερα διαφαίνονται…

Μπορεί η Γερμανία να είχε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο τραπεζικό της σύστημα, όπως η αύξηση της αγοράς γερμανικών ομολόγων με αρνητικό επιτόκιο και η αύξηση των εξαγωγών της με τη διολίσθηση της αξίας του ευρώ.


Αλλά αλήθεια όμως ποιοι «μεγάλοι επενδυτές» θα έρθουν να καταθέσουν στη Γερμανία; Να κάνουν καταθέσεις σε ευρώ, σε ένα νόμισμα το οποίο ήδη έχει αρχίσει να κλονίζεται στη γενέτειρά του; Σε μια Ευρωζώνη, η οποία μετά τη χρεοκοπία του τραπεζικού της συστήματος το 2008, ακόμη δεν έχει προσδιορίσει τη βασική σχέση τραπεζικού συστήματος και κράτους;

Σε μια Ευρωζώνη η οποία με βίαια μέτρα προσπαθεί -δικαίως πιθανά- να μειώσει το χάσμα που επικρατεί μεταξύ της πραγματικής και της επίπλαστης οικονομίας που δημιουργείται από τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπική πολιτική;

Διότι είναι σε όλους γνωστό ότι το πραγματικό χρήμα που υπάρχει απέχει κατά πολύ από το χρήμα το οποίο κυκλοφορεί σε ονομαστικές αξίες. Εξ’ ου και τα προβλήματα των μη βιώσιμων τραπεζών. Προβλήματα όμως τα οποία επιλύονται όπως φαίνεται με θυσίες των ίδιων των καταθετών.

Αυτή η έλλειψη συνοχής και εμπιστοσύνης στη νέα οικονομική και τραπεζική διακυβέρνηση της ΕΕ, που αποφασίζεται πλέον σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων, δηλαδή κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο παραμερίζει a la carte προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής, αλλά και του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, δημιουργεί μια αρνητική εικόνα σε διεθνές επίπεδο, ενώ προβληματίζει το εσωτερικό της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό πιθανά οι διεθνείς συμπαίκτες, οι «μελλοντικοί» επενδυτές, βλέποντας ότι δεν υπάρχει αρραγές ευρωπαϊκό σύστημα, σταδιακά θα απομακρύνονται από τις παραγωγικές τους δραστηριότητες εντός της ίδιας της ΕΕ, ενώ θα προβληματιστούν για νέες.

Άραγε τι σχεδιάζεται; Μήπως παρακολουθούμε «πράξη- πράξη» την εξέλιξη ενός σεναρίου και μάλιστα πολύ επεισοδιακού; Μήπως στο σενάριο αυτό δε θα πρωταγωνιστούν οι 27 χώρες μέλη ή τουλάχιστον οι 17 της Ευρωζώνης;

Γνωρίζοντας ιστορικά ότι η Γερμανία ενεργούσε πάντα προς ίδιον όφελος, χωρίς να έχει συνείδηση και διεκδίκηση ευρωπαϊκού ηγεμονισμού, αλλά αντίθετα διακατεχόταν από μια αντίληψη διάσωσής της και μόνο, δεν μπορεί να προσδοκάται ότι στη σημερινή κρίση η χώρα αυτή θα αλλάξει... την εθνική της ψυχολογία.
Αναζητώντας το τι σχεδιάζεται ή το τι θα προκύψει από τις συνεχείς εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης και εντός του Νότου της Ευρώπης, ας αναφερθούν ορισμένες σκέψεις που έχουν να κάνουν με τη μεσοπρόθεσμη τακτική, αλλά και με τη διαφαινόμενη στρατηγική της Γερμανίας και των «πέριξ» της για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ.

Πρώτον, η Γερμανία αποφεύγει να ενσωματώσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης τη συνολική κρίση ή το αδιέξοδο της τραπεζικής εξυγίανσης των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων ακόμη και της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες δεν εντάχθηκαν στο κλασικό πρότυπο του Μνημονίου, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Μια αποδοχή εκ μέρους της Γερμανίας, της πλήρους κάλυψης του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου, θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της, διότι θα έπρεπε να συμβάλει εκ νέου ο εθνικός της προϋπολογισμός, γεγονός που θα δημιουργούσε εσωτερικές ρήξεις, πολιτικές και κοινωνικές.

Δεύτερον, η Γερμανία θα επιδιώξει να επιβραδύνει την τραπεζική ενοποίηση της ΕΕ, διότι από το 2008 που κατέρρευσαν κτηματικές και εμπορικές της τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα εκείνο των συνεταιριστικών τραπεζών στα Länders, είναι προβληματικό. Συνεπώς, θα προσπαθήσει να καθυστερήσει να εκθέσει την κατάσταση του τραπεζικού της συστήματος, όταν γίνονται μάλιστα διατραπεζικές διεργασίες σε χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς εποπτείας και δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, θα επιδιώξει την επιβράδυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τη μελλοντική εξαγορά των προβληματικών εθνικών τραπεζών. Διότι αυτός ο Μηχανισμός, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα χρειαστεί να ενισχυθεί με επιπλέον πόρους και συνταγματικές αλλαγές, εάν ενδιάμεσα δεν έχουν εφαρμοστεί συμπληρωματικά συστήματα εξυγίανσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι συζητήσεις στην Επιτροπή κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει των οποίων επεξεργάζονται νέοι όροι εξυγίανσης των μη βιώσιμων εθνικών τραπεζών με δικούς τους καταρχήν μηχανισμούς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν ακούγεται για πρώτη φορά.

Τρίτον, η Γερμανία μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα και από τις χώρες του G20 περί νομισματικού πολέμου, «επιτίθεται» εμπορικά προσπαθώντας να χειραγωγήσει τις νομισματικές διακυμάνσεις εντός της ίδιας της ΕΕ. Είναι η χώρα, η οποία με την πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ, κάνει τις περισσότερες εξαγωγές.

Φιλοδοξεί να στρέψει ή να αντιστρέψει κατ’ αρχήν την έξοδο επενδύσεων ή της ευρωπαϊκής βιομηχανικής δραστηριότητας προς τις αναδυόμενες οικονομίες, μια τάση η οποία είναι πολύ ισχυρή τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο «διεθνής οικονομικός αναδασμός» γίνεται τώρα μεσούσης της διεθνούς κρίσης και ο τελικός νικητής θα είναι εκείνος που πρώτος θα θέσει τους όρους. Οι κινήσεις των αναδυόμενων χωρών για να αποκτήσουν ηγετική θέση στο νέο τραπεζικό χάρτη αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η ΕΕ, δυστυχώς, δεν μπορεί να ανταγωνισθεί τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως αυτών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής σε ορισμένες μάλιστα παραμέτρους. Όπως το κόστος εργασίας, την κεφαλαιακή συγκέντρωση, τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων, τη φορολόγηση επιχειρήσεων, την τραπεζική διαφάνεια κ.α.

Για το λόγο αυτό διαφαίνεται ότι η Γερμανία «χαλαρώνει» τις δομές και τις πολιτικές καταρχήν σε ορισμένες χώρες, ώστε να δημιουργήσει κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων στην περιφέρειά της, ενώ η ίδια να διατηρηθεί ως ο τραπεζικός και κεφαλαιουχικός πυλώνας της ΕΕ.

Στη Γερμανία πιθανά να επικρατεί η «άποψη» ότι για να είναι ισχυρός ένας πυρήνας, πρέπει η περιφέρειά του να είναι «ευέλικτη», «προσαρμοστική», αλλά και «αποδοτική» και ο πυρήνας να έχει δεσπόζουσα και συντονιστική θέση.

Μέχρι τις επόμενες Ευρωεκλογές θα έχουμε δει τις περισσότερες πράξεις του σεναρίου αυτού. Όταν μάλιστα θα έχει «απελευθερωθεί» το γερμανικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πιθανά να γίνουμε «μάρτυρες» μιας πιο σαφούς εθνικής γερμανικής πολιτικής, η οποία παραμερίζει την ευρωπαϊκή διάσταση πολλών πολιτικών.

Φυσικά, σε όλη αυτή την προσπάθεια μη «άτακτης διάσπασης» της Ευρωζώνης, αλλά προσχεδιασμένης, δεν έχουν συνυπολογισθεί τουλάχιστον δύο παράγοντες στο βαθμό μάλιστα που τους αρμόζει. Πρώτον, αυτός του ανθρώπινου παράγοντα, της αντίδρασης του άνεργου, του μικροεπαγγελματία, του νέου, του εργαζόμενου, του ημιαπασχολούμενου, του συνταξιούχου. Δεύτερον, αυτός του ψυχολογικού παράγοντα των πολιτών, που προέρχεται κυρίως από την απώλεια εμπιστοσύνης, την έλλειψης προοπτικής και την απουσία στόχων.

Διότι για να ανασυγκροτηθεί ή να συγκροτηθεί οποιοδήποτε νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, απαιτείται συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Ο κυριότερος των οποίων είναι η ισόρροπη σχέση μεταξύ ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού και ισχυρών δημοκρατικών θεσμών για τη λήψη αποφάσεων.

Σε αυτή τη μελλοντική εξέλιξη, χώρες όπως η Ελλάδα, δεν πρέπει να έχουν φοβικό σύνδρομο λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά αντίθετα να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία εθνικών συμμαχιών αρχής γενομένης από τις χώρες του Νότου. Αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων που επιδιώκουν η Ευρώπη να είναι Ευρώπη της Συνοχής και της Αλληλεγγύης.

Πιθανά κάποιος να μην μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα της Κύπρου. Αλλά μπορεί κάποιος να προβλέψει με σιγουριά πώς θα είναι η επόμενη ημέρα της Ευρώπης;

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=23254

http://www.elzoni.gr/html/ent/869/ent.32869.asp
3/4/13

5 comments:

  1. Η Ευρωζώνη αυτοκτονεί...Η «διάσωση» της Κύπρου αφήνει βαθειά σημάδια στην Ευρωζώνη κι όχι μόνον γιατί καταστράφηκε ένας λαός και η ευρωπαική αλληλεγγύη πήγε περίπατο.....

    Kέρδη 17,2 δισ. δολαρίων είχε το 2012 η Fannie Mae. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της, γεγονός που βοήθησε στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ ενισχύοντας τις τιμές και περιορίζοντας τις κατασχέσεις. Η εταιρία πλήρωσε στο υπουργείο Οικονομικών μέρισμα 11,6 δισ. δολαρίων.

    Η Fannie Mae, ένας κολοσσός στεγαστικών δανείων, ανήκει στο αμερικανικό δημόσιο καθώς κατέρρευσε στην κρίση του 2008 και οι ΗΠΑ για να περιορίσουν τις επιπτώσεις, την ενίσχυσαν με αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Αμερική η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε με τη Citigroup, την ΑIG και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διασώθηκαν από το Δημόσιο που πήρε πίσω -με αξιόλογα μάλιστα κέρδη- τα δισεκατομμύρια της κρατικής στήριξης που είχε παράσχει.

    Αυτά είναι τα αποτελέσματα του αμερικανικού μοντέλου στην αντιμετώπιση της κρίσης. Στην Ευρώπη τα αποτελέσματα του μοντέλου είναι η κατεστραμμένη οικονομικά Κύπρος και οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ότι κατανοεί την οργή των Κυπρίων, πώς αναζητούν κάποιον να ξεσπάσει ο θυμός τους, αλλά προβλέπει ότι αυτό θα περάσει.

    Όμως ο κ. Σόιμπλε δεν έχει δίκιο. Δεν θα περάσει τόσο εύκολα, όσο πιστεύει. Η «διάσωση» της Κύπρου αφήνει βαθειά σημάδια στην Ευρωζώνη κι όχι μόνον γιατί καταστράφηκε ένας λαός και η ευρωπαική αλληλεγγύη πήγε περίπατο. Η Κύπρος είναι στον προθάλαμο της εξόδου από την ευρωζώνη. Η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων -από τις βασικές αρχές της Ευρωζώνης- έχει καταργηθεί και η εξέλιξη που θα έχει η δημοσιονομική κατάσταση στο νησί είναι ιδιαίτερα επίφοβη.

    Οι αρχές του τραπεζικού συστήματος ανατράπηκαν από τη στιγμή που οι καταθέτες βαπτίστηκαν επενδυτές. Οι μετακινήσεις κεφαλαίων από την περιφέρεια της Ευρωζώνης προς άλλους προορισμούς ήδη ξεκίνησαν. Τα προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας παραμένουν ανεπίλυτα και μεγεθύνονται από την ύφεση. Αν η Γερμανία δεν αποφασίσει να τυπωθεί ευρώ, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Η εχθρότητα μεταξύ των εταίρων θα μεγαλώνει συνεχώς και για το ευρώ θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

    Αλέξανδρος Κασιμάτης
    http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=268650
    3/4/13

    ReplyDelete
  2. Κυπριανού:Δεν αποκλείεται έξοδος της Κύπρου από το ευρώ....

    Η επιλογή της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ παραμένει στο τραπέζι, εκτίμησε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ενώ προέβλεψε ότι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαράξει μια νέα πορεία, που θα αποβεί καταστροφική για τις χώρες του νότου. Άσκησε σκληρή κριτική στη στάση του Ν.Αναστασιάδη.

    Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το σχέδιο στο οποίο είχε καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ήταν πολύ διαφορετικό από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας. Κατηγόρησε το νυν πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι πήγε απροετοίμαστος στις Βρυξέλλες και υποχώρησε στα εκβιαστικά διλήμματα που του τέθηκαν "με τη μεγαλύτερη ευκολία".

    Σύμφωνα με τον κ.Κυπριανού, το ΑΚΕΛ και ο Δημήτρης Χριστόφιας έμειναν συνεπείς σε όσα είχαν προαποφασίσει με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, δηλαδή στην αντίθεσή τους για κούρεμα των καταθέσεων ενώ ο κ.Αναστασιάδης " με την πρώτη πίεση εγκατέλειψε τις θέσεις του".

    Ο γ.γ του ΑΚΕΛ εμφανίστηκε βέβαιος ότι "κυριάρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαράξει μια νέα πορεία, που θα είναι καταστροφική για τις χώρες του Νότου" ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι παραμένει ως επιλογή η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ αλλά χρειάζεται σοβαρή μελέτη και σχεδιασμός.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=354951
    3/4/13

    ReplyDelete
  3. Διερεύνηση εξόδου απο την Ευρωζώνη προτείνουν οι Οικολόγοι....

    Στην ανάγκη να προετοιμαστεί η διέξοδος από τον «ασφυκτικό και επικίνδυνο δρόμο» της Τρόικας, αναφέρθηκε αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, που συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη διερεύνηση εξόδου από την Ευρωζώνη και τη διενέργεια δημοψηφίσματος

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, κατά την χθεσινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Οικολόγων για τις βασικές πρόνοιες της νέας συμφωνίας επί του μνημονίου συναντίληψης με την Τρόικα.

    Επίσης ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους Οικολόγους για το ιστορικό των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup, τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως αναφέρεται, οι Οικολόγοι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 24ης Απριλίου σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναζητηθεί λύση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας εκτός μνημονίου και Τρόικας.

    «Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ακόμα και με συμφωνία, θα υπάρχει και θα προετοιμαστεί διέξοδος από το ασφυκτικό και επικίνδυνο δρόμο της Τρόικας, επισήμανε η αντιπροσωπεία των Οικολόγων» συμπληρώνεται.

    Επίσης, προστίθεται ότι τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου σειρά εισηγήσεων όπως η ανάγκη διερεύνησης της πρότασης για έξοδο από την Ευρωζώνη, η διενέργεια δημοψηφίσματος, η άμεση ενεργοποίηση του νόμου για την ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Συνοχής και Ανάπτυξης με την ταχύτατη έκδοση ομολόγων.

    Αναφέρεται εξάλλου ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της διαφάνειας, της διερεύνησης των ευθυνών και στην απονομή δικαιοσύνης. Οι Οικολόγοι ανέφεραν ότι «αυτή τη φορά δεν πρέπει το έγκλημα να μείνει ατιμώρητο», ενώ ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρήσει την εκ του νόμου και συντάγματος διαδικασία για την παύση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Την αντιπροσωπεία των Οικολόγων αποτελούσαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Άδωνις Γιάγκου, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Σάββας Φιλίππου και ο Βουλευτής του Γιώργος Περδίκης.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/38320
    3/4/13

    ReplyDelete
  4. Ν. Παπαδόπουλος: Είμαστε έτοιμοι για το σχέδιο «Β»!....

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το παρόν μνημόνιο είναι μόνο η αρχή.
    Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γιος του Τάσου Παπαδόπουλου εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup βυθίζει σε μεγαλύτερη ύφεση την κυπριακή οικονομία.
    Ο Ν. Παπαδόπουλος επανέλαβε πως “θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για λύση εκτός Τρόικας με σχέδιο Β”.

    http://olympia.gr/2013/04/03/
    3/4/13

    ReplyDelete
  5. Η Τρόικα ζητά να κλείσουν δύο στα 10 καταστήματα της Εθνικής....

    Δεν πείθονται, όπως όλα δείχνουν, οι άνθρωποι της τρόικας σχετικά με την αναγκαιότητα της συμφωνίας μεταξύ Εθνικής και Eurobank, ούτε μετά την δεύτερη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

    Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου οικονομικών αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης «όλα τα ζητήματα είναι ακόμα ανοικτά».

    Όπως μεταδίδεται από τους ίδιους κύκλους το ζητούμενο είναι οι συνέργειες από το deal Εθνικής - Eurobank να αποδώσουν και να μην απαιτηθούν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση.

    Νωρίτερα, είχε γίνει δίωρη συνάντηση μεταξύ 9μελούς αντιπροσωπείας στελεχών από τις δύο τράπεζες, υπό τον Π. Χριστοδούλου της Εθνικής, με την τρόικα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στο θέμα της μείωσης του κόστους σε περίπτωση συγχώνευσης, στις απολύσεις που θα γίνουν και στο κλείσιμο καταστημάτων.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται λόγος :

    για μείωση καταστημάτων έως 20% και εθελουσία έξοδο τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων.
    για μεγάλη μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων κάτι που μπορεί να έχει όφελος για την νέα τράπεζα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.


    Το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και εκτιμάται από κάποιες πηγές ότι μπορεί να επιλυθεί την Κυριακή σε καθαρά πολιτικό επίπεδο στην συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Πάντως τουλάχιστον μέχρι στιγμής οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ φαίνεται να μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αν και σύμφωνα με πληροφορίες o σύμβουλος της τρόικας που είναι η τράπεζα Bank of America εισηγείται την συγχώνευση και την ανακεφαλαιοποίηση των δυο τραπεζών........http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=269585
    5/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin