Tuesday, April 23, 2013

Ακατάλληλη η Μέρκελ να ζητά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

Του Θανάση Λυρτσογιάννη


Η Μέρκελ άνοιξε το μεγάλο ζήτημα, τη μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Αναφερόμαστε στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και σε άλλους τομείς.
Σε συνθήκες εργαστηρίου θα μπορούσε να πει κανείς πως η στιγμή είναι κατάλληλη. Η Ευρώπη περνά ακόμα τη δοκιμασία μιας μεγάλης κρίσης η οποία εν πολλοίς οφείλεται στις ατέλειες των ευρωπαϊκών θεσμών, στις αδυναμίες των κοινοτικών οργάνων και στους εθνικούς εγωισμούς και στα στενά και βλακωδώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντα.
Πολλοί έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών, της εμβάθυνσης της ενοποίησης, την δημοσιονομική ενοποίηση και την προικοδότηση της Ευρώπης με θεσμούς που θα της επιτρέπουν να προχωρήσει προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Για να συμβούν, όμως, τα προαναφερόμενα οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρωτίστως, οφείλουν να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις, να εκχωρήσουν σε κοινοτικά όργανα επιπλέον εθνική κυριαρχία. Η ευρωπαϊκή εμβάθυνση και ολοκλήρωση δεν μπορεί να προχωρήσει διαφορετικά.
Εάν υπάρξει συμφωνία σε αυτό το επίπεδο, τίθεται ένα σκληρό και αδυσώπητο ερώτημα: Είναι η Μέρκελ η πιο κατάλληλη να θέσει το ζήτημα και να ζητήσει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας ή μήπως η καγκελάριος είναι το λάθος πρόσωπο;
Η απάντηση με μεγάλη ευκολία είναι πως η Αγκελα Μέρκελ δεν πείθει. Όταν οι ευρωπαϊκοί λαοί υποπτεύονται ότι η Γερμανία θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέσω της οικονομικής δύναμης, όταν παρομοιάζουν τη Μέρκελ με το Χίτλερ, όταν κάποιοι κάνουν λόγο για τέταρτο οικονομικό Ράιχ, όταν οι Γερμανοί με ιδιαίτερη ακαμψία επιβάλουν λιτότητα στους λαούς και τους οδηγούν στη φτώχεια, ε, τότε η Μέρκελ δεν μπορεί να θεωρηθεί το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να ζητήσει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Αντιθέτως η καγκελάριος της Γερμανίας είναι η πιο ακατάλληλη, γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι οι λαοί θα υποπτευθούν ότι αυτό αποτελεί ένα τέχνασμα για μεγαλύτερη και πιο ασφυκτική κυριαρχία της Γερμανίας, για ένα βήμα ακόμα προς μία γερμανική Ευρώπη.
Κι΄ αυτό παρότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην προώθηση του υπερεθνικού της χαρακτήρα. Αλλά όταν αυτό στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και στην αλληλεγγύη τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα γιατί οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους υπονόμευσαν αυτούς τους δύο πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
.imerisia.gr
23/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

12 comments:

  1. Μοσκοβισί:Να υλοποιηθεί γρήγορα η τραπεζική ένωση.....

    Η ζώνη του ευρώ πρέπει να υλοποιήσει "γρήγορα" μια πλήρη τραπεζική ένωση για να γυρίσει τη σελίδα της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που επιθυμεί όλοι οι θεσμικοί μηχανισμοί να υλοποιηθούν "έως το καλοκαίρι".

    "Η G20 έχει απευθύνει σαφή έκκληση για την επείγουσα υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης", κι αυτή "είναι μια γαλλική προτεραιότητα", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, κάνοντας τον απολογισμό της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και ανώτατων στελεχών των κεντρικών τραπεζών των κυριότερων πλουσίων και αναδυόμενων χωρών την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

    "Θα είμαι αδιάλλακτος", πρόσθεσε.

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν πριν από δύο εβδομάδες στο Δουβλίνο το κείμενο για τη δημιουργία μιας κοινής τραπεζικής εποπτείας.

    "Για μένα, η τραπεζική ένωση, είναι μια πλήρης τραπεζική ένωση, καθολικής ισχύος", τόνισε ο Μοσκοβισί. "Υπάρχει βέβαια η ολοκληρωμένη εποπτεία. . . αλλά θα πρέπει να προστεθεί μια εγγύηση των καταθέσεων, κανόνες για εναρμονισμένες λύσεις, ένα εργαλείο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ στα ευάλωτα κράτη και, τέλος. . . μια ενοποιημένη αρχή για την επίλυση" των τραπεζικών κρίσεων.

    Πολλά από αυτά τα σημεία απετέλεσαν αντικείμενο αμφισβήτησης στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ τους τελευταίους μήνες, κυρίως μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Παρίσι θέλει να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα ορισμένες τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του χρέους των κρατών. Το Βερολίνο όμως θέλει να ελαχιστοποιηθεί αυτή η πιθανότητα.

    Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Δουβλίνο για την ανάγκη να αλλάξουν οι Συνθήκες της ΕΕ για να υλοποιηθεί αυτή η τραπεζική ένωση είχαν επίσης ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια να καθυστερήσει.

    Ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε "όλοι αυτοί οι μηχανισμοί να έχουν παρουσιαστεί έως το καλοκαίρι, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να πάμε μέχρι το τέλος". "Είναι μια προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να υποστεί καμία καθυστέρηση", τόνισε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "η υιοθέτηση αυτών των μηχανισμών θα παράσχει στη ζώνη του ευρώ ένα πλήρες και ενιαίο οπλοστάσιο για την εποπτεία των τραπεζών, για την πρόβλεψη οικονομικών κινδύνων, για την επίλυση των τραπεζικών κρίσεων με προβλέψιμο και οργανωμένο τρόπο, γεγονός που θα επιτρέψει τελικά θα σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στην χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση του προϋπολογισμού και την οικονομική κρίση"

    http://www.sigmalive.com/news/international/42160
    24/4/13

    ReplyDelete
  2. F.Times: Το Βερολίνο πρέπει να δείξει ότι δεν χτίζει μια γερμανική Ευρώπη....

    Με άρθρο της για τις σχέσεις Γαλλίας –Γερμανίας, την γερμανική ισχύ στην Ευρώπη και την κρίση της ευρωζώνης, η εφημερίδα Financial Times, επισημαίνουν πως «Η Αγγελα Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η ευρωπαϊκή ευθυγράμμιση πρέπει να είναι συμμετρική. Για να μειώσουν οι άλλοι τα ελλείμματά τους, πρέπει και η Γερμανία να ξεφορτωθεί ένα μέρος των πλεονασμάτων της. Αν το Βερολίνο δεν θέλει να κατηγορείται ότι κτίζει μια γερμανική Ευρώπη, πρέπει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που έχει μια ευρωπαϊκή Γερμανία».

    Η γερμανοφοβία είναι εμφανής στη σημερινή Ευρώπη, σημειώνει ο Φίλιπ Στίβενς στους Financial Times. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, διαδηλωτές κρατούν πανό που απεικονίζουν τη Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αντίπαλοι της λιτότητας μιλούν για ένα νέο «Ράιχ». Και στο Παρίσι, πολλοί είναι αυτοί που λυπούνται για την απώλεια του ηγετικού ρόλου της Γαλλίας - παρόλο που η ισορροπία στις γαλλογερμανικές σχέσεις έχει διαταραχθεί εδώ και πολλά χρόνια.

    Στο άρθρο τονίζεται πως «Η γερμανική ισχύς δεν απορρέει από το ευρώ. Το βάρος και η γεωγραφία της Γερμανίας ενοχλούσαν την Ευρώπη πριν ακόμη τα πριγκιπάτα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενωθούν υπό τον Βίσμαρκ. Η ειρωνεία είναι ότι το κοινό νόμισμα υποτίθεται πως θα αποκαθιστούσε την ισορροπία δυνάμεων. Το ευρώ δεν ήταν ένα γερμανικό σχέδιο. Το αντίθετο: οι γερμανοί ψηφοφόροι ήθελαν να κρατήσουν το δικό τους νόμισμα. Αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν κάτω από την πίεση της Γαλλίας που ήθελε να διασπάσει τη ζώνη του μάρκου. Το ευρώ ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο Χέλμουτ Κολ στον Μιτεράν για να γίνει αποδεκτή η ενοποίηση της Γερμανίας..........http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=360037
    25/4/13

    ReplyDelete
  3. Le Monde: Εγωίστρια και αδιάλλακτη η Μέρκελ για τους Γάλλους Σοσιαλιστές....

    Μια πρωτοφανής επίθεση εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ και της πολιτικής λιτότητας που είναι τόσο αγαπητή στο Βερολίνο, εξαπολύουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές, κατηγορώντας την Γερμανίδα καγκελάριο για «εγωϊστική αδιαλλαξία», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους Γερμανούς καταθέτες, τις γερμανικές επιχειρήσεις και το εκλογικό της μέλλον.

    Μύδρους κατά της Άνγκελα Μέρκελ, εξαπολύει η παράταξη του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

    Σε κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στην επιτροπή που έχει αναλάβει το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) για την Ευρώπη, στις 16 Ιουνίου και ήρθε στην κατοχή της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», η ηγεσία του κόμματος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Γερμανίδα καγκελάριο.

    Το «μανιφέστο» εντάσσεται στα πλαίσια μιας πρόσκλησης προς την ευρωπαϊκή αριστερά, να αντισταθεί απέναντι «στις συνταγές που οδήγησαν στο χειρότερο»:

    «Το κοινοτικό σχέδιο σήμερα έχει πληγωθεί από μια συμμαχία ad hoc μεταξύ της θατσερικής ρητορικής του Βρετανού πρωθυπουργού- που δεν αντιλαμβάνεται την Ευρώπη παρά ως ένωση αλά κάρτ και (ένωση) της (χρηματικής) επιστροφής (το περίφημο rebate)- και της εγωϊστικής αδιαλλαξίας της καγκελαρίου Μέρκελ» υποστηρίζουν οι επικεφαλής του κόμματος, κατηγορώντας την καγκελάριο ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους Γερμανούς καταθέτες, τις γερμανικές επιχειρήσεις και το εκλογικό της μέλλον.

    Στο κείμενό τους, οι σοσιαλιστές σημειώνουν επίσης πως «η Γαλλία έχει σήμερα την μόνη αληθινά ευρωπαϊκή κυβέρνηση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης» και καλούν σε στήριξη του Φρανσουά Ολάντ σε αυτό το «μπρα ντε φερ με την καγκελάριο της λιτότητας και τους ευρωπαίους συντηρητικούς».

    πηγή: Le Monde
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113033569
    26/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Le PS dénonce "l'intransigeance égoïste de la chancelière Merkel"....

      L'Europe de la rigueur est une nouvelle fois attaquée. Après des premiers coups venus de l'aile gauche du Parti socialiste, puis, encore plus fortement, du président de l'Assemblée nationale, Claude Bartolone, dans un entretien au Monde, c'est désormais le parti qui pointe du doigt cette Europe des conservateurs.

      Dans un texte que Le Monde s'est procuré et qui sera présenté vendredi 26 avril à la commission des résolutions chargée de préparer la convention du PS sur l'Europe du 16 juin, la direction du PS sonne la charge contre l'Allemagne d'Angela Merkel. Ce projet, coordonné par Jean-Christophe Cambadélis, député de Paris et vice-président du Parti socialiste européen (PSE) – et tacitement validé par le gouvernement – peut encore être amendé avant sa présentation à 16 heures. Mais il constitue une base de travail claire qui invite la gauche européenne à "s'indigner" contre "les recettes qui ont conduit au pire : le libre-échange commercial comme seul horizon des relations extérieures, l'austérité comme étalon à l'intérieur de nos frontières".

      "Le projet communautaire est aujourd'hui meurtri par une alliance de circonstance entre les accents thatchériens de l'actuel premier ministre britannique – qui ne conçoit l'Europe qu'à la carte et au rabais – et l'intransigeance égoïste de la chancelière Merkel – qui ne songe à rien d'autre qu'à l'épargne des déposants outre-Rhin, à la balance commerciale enregistrée par Berlin et à son avenir électoral", écrivent également les dirigeants socialistes pour qui "la France possède aujourd'hui le seul gouvernement sincèrement européen parmi les grands pays de l'Union".

      "AFFRONTEMENT DÉMOCRATIQUE" AVEC L'ALLEMAGNE......http://www.lemonde.fr/politique/article/2013/04/26/le-ps-denonce-l-intransigeance-egoiste-de-la-chanceliere-merkel_3167068_823448.html?xtmc=merkel&xtcr=3
      26/4/13

      Delete
    2. Frankreichs Sozialisten poltern gegen Angela Merkel....

      Die im Reformstau festgefahrene französische Politik sucht immer hilfloser nach Sündenböcken. Jetzt nimmt die sozialistische Partei von Präsident Hollande die deutsche Bundeskanzlerin ins Visier.

      Während die Arbeitslosigkeit in Frankreich immer weiter steigt, ebenso wie das Haushaltsdefizit, und die Popularität von Präsident François Hollande immer weiter absackt, muten die Befreiungsschläge der regierenden Sozialisten immer hilfloser an.

      Jetzt hat die Partei von Frankreichs Präsident François Hollande Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) im Umgang mit der europäischen Finanzkrise Egoismus und Unnachgiebigkeit vorgeworfen.

      In einem am Freitag bekannt gewordenen Text über Europa, der beim Europa-Parteitag der französischen Sozialisten am 16. Juni vorgestellt werden soll, wird die Deutsche scharf angegriffen: Merkel denke "an nichts anderes als an die Spareinlagen der Anleger jenseits des Rheins, an die von Berlin verzeichnete Handelsbilanz und an die nächsten Wahlen".

      "Unnachgiebigkeit der Kanzlerin Merkel"......http://www.welt.de/politik/ausland/article115661769/Frankreichs-Sozialisten-poltern-gegen-Angela-Merkel.html
      27/4/13

      Delete
    3. Quand Merkel livre quelques confidences.....Ce qu'elle a vécu de plus dur à la chancellerie ? Le sauvetage de la Grèce.......

      La chancelière n'est pas connue pour livrer ses états d'âme. Le résultat d'une éducation dans un régime autoritaire, disent certains. Jeudi, Angela Merkel s'est pourtant prêtée au jeu de bonne grâce, interrogée dans un théâtre berlinois par deux journalistes du magazine féminin Brigitte.

      Non, elle ne pense pas toujours qu'elle est la chancelière. " Quand je fais la cuisine, je ne me dis pas tu es chancelière". Oui, elle parle un peu politique avec son mari. Oui, elle est croyante et apprécie le silence, non, elle n'est pas féministe etc

      Le plus intéressant fut son approche de la mondialisation. Par les hasards de la vie professionnelle de son mari, la première ville à l'étranger qu'elle a visitée après la chute du Mur est San Diego, en Californie. "J'ai découvert que les Etats-Unis avaient une côte pacifique" résumera-t-elle.

      Deuxième découverte: jeune ministre de l'environnement, elle accueille à Bonn au milieu des années 1990 une conférence internationale sur le climat. Toute la nuit, elle fait des allers-retours entre la salle où sont réunis les représentants des pays développés et celle où sont réunis les pays émergents, tentant d'aboutir à un compromis. Quand elle croit l'avoir trouvée, vers 6 heures du matin, après une nuit blanche, un délégué chinois lui dit tout sourire: "on n'a jamais tout à fait fini". "Là j'ai compris que la globalisation était un défi" résume-t-elle.

      Ce qu'elle a vécu de plus dur à la chancellerie ? Le sauvetage de la Grèce. "On n'avait pas de modèle" explique-t-elle. Etre comparée à Hitler ? "On ne résoud pas les problèmes avec un bouc émissaire".

      http://allemagne.blog.lemonde.fr/2013/05/03/quand-merkel-livre-quelques-confidences/#xtor=RSS-3208
      3/5/13

      Delete
  4. Frankreichs Schuldenkrise: Steinmeier prophezeit Eiszeit zwischen Merkel und Hollande....

    Frankreichs Sozialisten fordern in einem Papier für ihre Parteikonferenz eine klare Abgrenzung von Bundeskanzlerin Merkel. SPD-Fraktionschef Steinmeier warnt davor, dass sich das Verhältnis beider Länder dem Gefrierpunkt annähert.

    Hamburg - Ein unbeliebter französischer Staatschef und eine Bundeskanzlerin auf Sparkurs, das ergibt: Eiszeit zwischen Frankreich und Deutschland. Ungefähr diese Gleichung stellt SPD-Fraktionschef Frank-Walter Steinmeier auf und warnt die Bundesregierung davor, Frankreichs Kurs in der Schuldenkrise zu verurteilen. "Das könnte das deutsch-französische Verhältnis und damit den wesentlichen Stützpfeiler Europas nachhaltig beschädigen", sagte er der Nachrichtenagentur Reuters.

    "Es ist ein vordergründiges Schauspiel, dass sich die Bundesregierung in Abgrenzung von Frankreich nun in den Folgen von Reformen sonnt, für die sie selbst keinen Finger krumm gemacht hat", kritisierte Steinmeier mit Hinweis darauf, dass Deutschland heute noch von den Agenda-2010-Reformen der rot-grünen Bundesregierung profitiere.

    Mit Blick auf die drohende Verschlechterung der Beziehungen sagte Steinmeier: "Eine Bundeskanzlerin, die das in Kauf nimmt, hätte von ihrer historischen Verantwortung nichts verstanden." Zugleich warb Steinmeier um Verständnis für die Lage des sozialistischen Präsidenten Hollande. Der französische Präsident stehe vor ähnlich schwerwiegenden Entscheidungen wie die rot-grüne Bundesregierung vor zehn Jahren in Deutschland, allerdings unter ungleich schwierigeren Bedingungen.

    In einem 21-seitigen Papier für die Parteikonferenz im Juni fordern die französischen Sozialisten eine klare Abgrenzung von Bundeskanzlerin Angela Merkel, die einseitig auf deutsche Interessen setze. Das Land solle sich dem Sparkurs stärker widersetzen. "Die Freundschaft zwischen Frankreich und Deutschland ist keine Freundschaft zwischen Frankreich und der Europapolitik von Kanzlerin Merkel", heißt es darin.......http://www.spiegel.de/politik/ausland/frankreichs-schuldenkrise-steinmeier-ruegt-merkels-umgang-mit-hollande-a-896940.html
    27/4/13

    ReplyDelete
  5. «Η Μέρκελ οδηγεί την Ε.Ε. σε ανορεξία».....

    Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επέκρινε το Σάββατο την κούρα λιτότητας που έχει επιβάλει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, η οποία - όπως είπε - οδηγεί την Ευρώπη σε «ανορεξία».

    «Το καθεστώς που έχει επιβάλει η Μέρκελ στη Ευρώπη έχει εν τω μεταξύ οδηγήσει σε ανορεξία» τόνισε ο Γκάμπριελ, προσκεκλημένος στο συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο, στη διάρκεια του οποίου θα εγκριθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα των οικολόγων.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων στις γειτονικές με τη Γερμανία δημοκρατίες, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα. «Σε αυτούς τους νέους που θα οικοδομήσουν την Ευρώπη σε μερικά χρόνια, πρέπει να τους δώσουμε μια άλλη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, χειροκροτούμενος από τους περίπου 800 αντιπροσώπους του κόμματος των Πρασίνων.

    «Το σύνθημα της κυβέρνησης Μέρκελ "κάντε οικονομία, κάντε οικονομία" πρέπει να σταματήσει» τόνισε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος παρομοίασε τη Μέρκελ με έναν δάσκαλο κολύμβησης, ο οποίος βλέπει τους κολυμβητές (τις χώρες της Ευρωζώνης, θύματα της κρίσης) να πνίγονται και, αντί να βουτήξει στο νερό να τους σώσει, συνεχίζει να τους μαθαίνει πώς να κολυμπούν.

    Ο Γκάμπριελ προειδοποίησε τη Γερμανία ότι η οικονομική κρίση μπορεί να φθάσει και στην ίδια, εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

    «Εάν πιέζει κανείς τις 27 χώρες να κάνουν οικονομία ταυτόχρονα, καταλήγει να έχει και ο ίδιος προβλήματα» επεσήμανε ο ηγέτης του SPD.
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-merkel-odigi-tin-ee-se-anoreksia
    27/5/13

    ReplyDelete
  6. S'opposer à Merkel ? Un «péril mortel» selon Juppé ....

    L'ex Premier ministre dénonce la posture du PS et notamment celle du président de l'Assemblée nationale vis-à-vis de la chancelière allemande.

    C’est la réponse du Premier ministre au Parti socialiste. Jean-Marc Ayrault a affirmé samedi que «l’amitié franco-allemande» était «indispensable» pour le «projet européen» et un «retour de la croissance», dans un message posté sur son compte Twitter.

    «On ne résoudra pas les problèmes de l’Europe sans un dialogue intense et sincère entre la France et l’Allemagne», ajoute-t-il dans un second tweet, qui, comme le premier, a été aussi envoyé en allemand. Ces propos interviennent alors que le Parti socialiste semble vouloir pousser l’exécutif à une confrontation avec Berlin.

    Le PS, dans un texte sur l’Europe rendu public vendredi, s’en est pris à «l’intransigeance égoïste» d’Angela Merkel, «chancelière de l’austérité», et a estimé qu’il fallait «se confronter politiquement à la droite allemande». Claude Bartolone, président de l'Assemblée nationale, a de son côté appelé François Hollande à une «confrontation» avec Angela Merkel sur ce thème, là où le président avait évoqué fin mars une «tension amicale».

    Une perche tendue dont s’est emparée l’ancien Premier ministre UMP Alain Juppé. Il met en garde, dans une entretien au journal Le Monde, contre une confrontation avec l’Allemagne.

    Interrogé sur les propos de Claude Bartolone, Juppé a déclaré que, pour lui, c’était «le péril mortel». «Une partie grandissante de la gauche veut engager une bataille politique contre la réduction des déficits en la mettant sur le compte d’une vision libérale allemande ou d’un penchant bureaucratico-bruxellois», a regretté le maire de Bordeaux, ancien chef du gouvernement de Jacques Chirac.

    Dénonçant le «fantasme» de François Hollande, au début de son quinquennat, d’avoir pensé pouvoir «s’appuyer sur Mario Monti (ex-chef du gouvernement italien, ndlr) pour faire céder Angela Merkel», Juppé en regrette les conséquences: «La confiance avec l’Allemagne est rompue». «La France est totalement isolée et le président de la République se retrouve dans une situation très délicate», a souligné Juppé.

    De sn côté, le commissaire européen Michel Barnier a dénoncé samedi dans une série de tweets «certaines attaques françaises insensées» contre Angela Merkel. «Aucune sortie de crise possible en Europe sans une coopération constructive entre la France et l’Allemagne», a ajouté dans un deuxième tweet l’ancien ministre UMP du gouvernement Fillon. «Regardons ce qui marche en Allemagne plutôt que de critiquer», a-t-il encore argumenté, citant le dialogue social, l’entrepreneuriat régional, l’apprentissage, le soutien à l’industrie et l’équilibre budgétaire.

    Le président du Parlement européen, le social-démocrate allemand Martin Schulz, tout en jugeant que l’austérité allait «beaucoup trop loin» en Europe dans une interview samedi accordée au quotidien belge L’Echo, a estimé qu’on ne pouvait «pas accuser Angela Merkel de décider seule, alors qu’il y a 26 autres dirigeants autour de la table» au Conseil européen et que l’Allemagne «n’a qu’une voix».
    http://www.liberation.fr/politiques/2013/04/27/s-opposer-a-merkel-un-peril-mortel-selon-juppe_899509?xtor=rss-450
    28/4/13

    ReplyDelete
  7. Grundrechtsschutz: Erbitterter Machtkampf zwischen Karlsruhe und Europa....

    Konfrontation zwischen Bundesverfassungsgericht und Europäischem Gerichtshof: Es geht es um die Frage, wer was zu sagen hat in der europäischen Rechtsprechung. Die Politik ist alarmiert.

    Von Thorsten Jungholt

    Anlässlich des 60. Geburtstages des Bundesverfassungsgerichts wagte Hans-Jürgen Papier einen Blick in die Zukunft. Die größten Herausforderungen für das Gericht, sagte der ehemalige Präsident des Karlsruher Gerichts im Herbst 2011, lägen in Europa. Es sei eine zentrale Aufgabe der kommenden Jahre, "das Rechtsprechungsdreieck Karlsruhe-Luxemburg-Straßburg auszutarieren".

    Im Verhältnis zwischen dem Bundesverfassungsgericht, dem Europäischen Gerichtshof (EuGH) und dem Menschenrechtsgerichtshof gebe es gelegentlich Diskrepanzen, das sei nicht zu leugnen. Papiers Rat: Man solle sich wechselseitig auf die Argumente der anderen Gerichte einlassen und Gemeinsamkeiten betonen, nicht Gegensätze.

    Mittlerweile lässt sich sagen: Es ist anders gekommen. Vor allem Karlsruhe und Luxemburg liegen derzeit auf Konfrontationskurs. In dem Machtkampf geht es um die Frage, wer was zu sagen hat in der europäischen Rechtsprechung.

    Die deutschen Richter fürchten, dass der EuGH zu viele Kompetenzen an sich zieht. Verschärft wird diese Meinungsverschiedenheit über Zuständigkeiten durch persönliche Animositäten der beiden Gerichtspräsidenten Andreas Voßkuhle und Vasilios Skouris.

    Mit Voßkuhles Vorgänger Papier verbindet Skouris, einem in Deutschland zum Juristen ausgebildeten Griechen, eine herzliche Freundschaft. Man kennt sich noch aus Universitätszeiten, trifft sich auch privat. Dieses gute persönliche Verhältnis sorgte über Jahre dafür, dass Meinungsverschiedenheiten zwischen Karlsruhe und Luxemburg auch mal auf dem kleinen Dienstweg ausgeglichen wurden.

    Persönliche Animositäten......http://www.welt.de/politik/deutschland/article115681303/Erbitterter-Machtkampf-zwischen-Karlsruhe-und-Europa.html
    28/4/13

    ReplyDelete
  8. Lob von Barroso..."Merkel versteht am besten, was gerade in Europa passiert".....

    Der Kommissionspräsident lobt die Bundeskanzlerin in höchsten Tönen für Kompetenz und Engagement – er wünschte, mehr Regierungschefs würden sich so einbringen. Ein sachter Hinweis an Frankreich.

    EU-Kommissionspräsident José Manuel Barroso schlägt sich im Streit um den Sparkurs der EU auf die Seite der Deutschen. Im Interview mit der "Welt am Sonntag" verteidigt er Deutschland gegen die wachsende Kritik aus Südeuropa – und vom großen Nachbarland Frankreich. "Es ist nicht Frau Merkels oder Deutschlands Schuld, was in Frankreich oder Portugal passiert. Jeder sollte vor seiner eigenen Türe kehren, da gibt es genug zu tun", sagte Barroso. "Es ist völlig unfair, Maßnahmen als Zwang eines einzelnen Landes oder einer Institution darzustellen."

    Die Umkehrung der Kette von Ursache und Wirkung gewinnt derzeit mehr und mehr Anhänger im Süden Europas und sogar bei Ökonomen. Die Weltsicht aber, dass Schuldenabbau und Konsolidierung die aktuelle Wirtschaftskrise verursachten, will Barroso nicht stehen lassen. "Diese Krise mit ihren Problemen ist nicht ein Ergebnis deutscher Politik oder Fehler der EU. Sie ist Ergebnis exzessiver Ausgabenpolitik, mangelnder Wettbewerbsfähigkeit und unverantwortlichen Handelns auf den Finanzmärkten", sagte er.

    Auch wenn er mit ihr den Sache nicht immer einig sei: Barroso fühlt mit Merkel, denn, anders als im Norden, muss er sich im Süden Europas selbst Vorwürfe anhören, er zwinge die Staaten zum harten Sparen. "Ich bin ja auch Opfer dieser Versuche, ich soll auch zum Sündenbock gemacht werden. Die Kommission wird in den Ländern Südeuropas ganz anders wahrgenommen als in Deutschland, als Apostel der Austerität nämlich."

    "Deutschland hat gehandelt"

    Der Portugiese nimmt Bundeskanzlerin Angela Merkel in Schutz gegen Vorwürfe, die in der vergangenen Woche auch aus Paris erhoben wurden und die übersetzt so lauten: Deutschland diktiere die Sparpolitik der EU und sei dadurch auch für steigende Arbeitslosigkeit und ausbleibenden Aufschwung verantwortlich. Der neue italienische Premierminister Enrico Letta und Frankreichs Präsident Francois Hollande etwa hatten bei einem Treffen deutlich gemacht: Gegen die Not auf den Arbeitsmärkten brauche es Wachstum – und nicht Haushaltsdisziplin.

    Hollandes sozialistische Parteigenossen hatten dies in einem Papier noch schärfer formuliert und den "unnachgiebigen Egoismus der Kanzlerin" gegeißelt, die "nur an ihre Außenhandelsbilanzen und den Wahlkampf" denke.

    Von Egoismus kann für Barroso keine Rede sein. "Ich bin ausgesprochen dankbar für die Haltung, die Deutschland einnimmt", sagte er der "Welt am Sonntag". Auch für die Bundeskanzlerin persönlich hat Barroso nur Lob übrig – eines, das Frankreichs Präsidenten in den Ohren dröhnen muss: "Ich scheue mich nicht, das auch öffentlich zu sagen: Kanzlerin Merkel ist sicherlich eine der, wenn nicht die Führungspersönlichkeit auf europäischer Ebene, die am besten versteht, was gerade passiert. Sie investiert viel Zeit und Energie in das europäische Projekt, ich wünschte das könnte man von allen Regierungschefs behaupten."

    Deutschland habe sich die Führungsrolle ja nicht ausgesucht, sagte Barroso: "Deutschland hat sich tatsächlich nicht in diese Rolle gedrängt, sondern wurde durch die Umstände in sie hineingezwungen. Ich war Zeuge dieser Entwicklung, als ich Tag und Nacht, Nacht und Tag, hier von Brüssel aus diese Krise gemanagt habe und im häufigen Kontakt mit Bundeskanzlerin Merkel auf die entscheidende Bedeutung einer führenden Rolle Deutschlands hingewiesen habe. Und Deutschland hat gehandelt."

    http://www.welt.de/politik/ausland/article115875909/Merkel-versteht-am-besten-was-gerade-in-Europa-passiert.html
    4/5/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Μπαρόζο υπερασπίζεται την Μέρκελ στο θέμα της δημοσιονομικής λιτότητας.....

      Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπερασπίζεται τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ έναντι επικρίσεων για τη δημοσιονομική λιτότητα προερχόμενων κυρίως από τη νότια Ευρώπη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο.

      "Γι΄ αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, δεν φταίει η κα Μέρκελ ή η Γερμανία. Όλοι πρέπει να σκουπίζουμε μπροστά από την πόρτα μας. Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν", τόνισε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Welt am Sonntag".

      "Οι αποφάσεις στους κόλπους του Eurogroup λαμβάνοναι πάντα ομοφώνως. Είναι εντελώς άδικο να εμφανίζονται μέτρα ότι δήθεν επιβλήθηκαν από μία μόνο χώρα ή ένα μόνο θεσμό. Είμαι κι εγώ θύμα αυτών των αποπειρών, με κάνουν κι εμένα αποδιοπομπαίο τράγο", δήλωσε ο συντηρητικός Πορτογάλος.

      "Η κρίση αυτή και τα προβλήματα που την συνοδεύουν δεν είναι το αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής ή το σφάλμα της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικής πολιτικής δαπανών, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ανεύθυνης δράσης στης χρηματοπιστωτικές αγορές", πρόσθεσε.

      Ο Μπαρόζο συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο της συντηρητικής καγκελαρίου: "Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων προς τη Γερμανία και τη στάση της. Και δεν φοβάμαι να το πω δημοσίως: η καγκελάριος Μέκελ είναι ασφαλώς μία, αν δεν είναι η ηγετική προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που συμβαίνει".

      "Επενδύει πολύ χρόνο και ενέργεια στο ευρωπαϊκό σχέδιο, θα επιθυμούσα να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για όλους τους άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων", δήλωσε.

      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
      http://www.capital.gr/news.asp?id=1789432
      4/5/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin