Sunday, April 28, 2013

Η επόμενη μέρα…

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα τελευταία μηνύματα των «ισχυρών» της ΕΕ ήταν ξεκάθαρα και σκληρά. Τώρα πλέον είναι η ώρα των αποφάσεων, όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και τους ίδιους τους πολίτες. Ως Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζεται να διερωτηθούμε και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα, για το πού βαδίζει η Ευρώπη και πώς κτίζουμε ένα καλύτερο αύριο και το κοινό μας μέλλον.
Στην πρόσφατη Σύνοδο των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, διαφάνηκε πως οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά τις εξελίξεις, σε σχέση με τους διορισμένους πολιτικούς και τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Εκπρόσωποι κοινοβουλίων από χώρες της ΕΕ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και ένωσαν μαζί μας την αγωνία τους για το μέλλον.


Σε αντίθεση με τα θεσμικά όργανα που αποφασίζουν σήμερα στην Ευρώπη, προσβάλλοντας την έννοια της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, φάνηκε πως κατανοούν όλα όσα τόνισα στην ομιλία μου και συγκεκριμένα πως: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τρόικα δεν είναι ευρωπαϊκός θεσμός, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης και δεν λογοδοτεί σε εθνικό κοινοβούλιο ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Τρόικα διαχειρίζεται τη μοίρα των λαών της Ευρώπης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι το μόνο εκλελεγμένο όργανο της ΕΕ, είναι απόν από τις εργασίες του Eurogroup.
Η Τρόικα επιβάλλει αυστηρές πολιτικές λιτότητας, χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις, ρίχνοντας τους πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου στη φτώχια, τη μιζέρια, την εξαθλίωση και τον ευρωσκεπτικισμό». Έχω την ισχυρή άποψη πως τα εθνικά κοινοβούλια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβουν διορθωτικές δράσεις και πιο ενεργό ρόλο αποτελεσματικού ελέγχου των αποφάσεων των Βρυξελλών, όπως προνοεί και η αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Οι άδικες αποφάσεις του Eurogroup, στις 15 και 24 Μαρτίου, δεν κατέστρεψαν μόνο το τραπεζικό σύστημα και το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου. Ένα μοντέλο που στηρίχτηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των υπηρεσιών, αφού η Κύπρος απώλεσε το 37% των εδαφών της και τους πλείστους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι άδικες αποφάσεις του Eurogroup έστειλαν ένα ευρύτερο μήνυμα, κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ότι δηλαδή η κοινοτική αλληλεγγύη είναι τελικά γράμμα κενό, και πως κάτι πάει στραβά στη σημερινή Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και του διευρυνόμενου χάσματος ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου.
Το κούρεμα στην Κύπρο έπληξε το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο. Μέσα σε κλίμα εσωτερικής γαλήνης και εθνικής συνεννόησης πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Έχουμε κάθε δικαίωμα, ηθικό και νομικό, να απαιτήσουμε από την ΕΕ να ανακαλέσει τις απαράδεκτες αποφάσεις του Eurogroup. Να βοηθήσει την Κύπρο ουσιαστικά, προσφέροντας τα αναγκαία κεφάλαια και εμπειρογνωμοσύνη, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των λανθασμένων αποφάσεων του Eurogroup.
Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αντισταθούν και να κινητοποιηθούν. Διανύουμε, άλλωστε, ένα «ευρωπαϊκό έτος πολιτών», που είναι αφιερωμένο στα δικαιώματα των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την πίστη και να δουλέψουμε όλοι οι λαοί μαζί, για την Ευρώπη που εμείς οραματιστήκαμε. Μια Ευρώπη που δεν πρέπει να είναι απλώς ένας κοινός ύμνος, μια κοινή σημαία ή ένα κοινό νόμισμα, αλλά μια καλύτερη, ανθρωποκεντρική Ευρώπη, χωρίς ρατσισμό, ξενοφοβία, μισαλλοδοξία, αχρείαστους φραγμούς και διαχωρισμούς. Μια Ευρώπη της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη χωρίς θύματα και πειραματόζωα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.
Ο αγώνας που κάνει σήμερα η Κύπρος για επιβίωση δεν αφορά μόνο τη χώρα μας και τους πολίτες της. Οι ανησυχίες θα πρέπει να είναι κοινές, όπως και οι αγώνες για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)

 .sigmalive.com/simerini 
28/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Απειλούν τη συνοχή της Ευρωζώνης οι ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών.....

    Συμμόρφωση των χωρών με πλεόνασμα εξαγωγών προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, προκειμένου να διασωθεί η Ευρωζώνη, ζητά ο Επίτροπος για την Απασχόληση Λάζλο 'Αντορ και εισηγείται την αύξηση των μισθών και την ευρεία εφαρμογή του κατώτατου μισθού στην Γερμανία.

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» την Δευτέρα, ο Λ. 'Αντορ αναφέρεται στις ανισότητες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και τονίζει: «Το Βέλγιο και η Γαλλία διαμαρτύρονται ήδη για τους χαμηλούς μισθούς στην Γερμανία. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο των υψηλών γερμανικών εξαγωγών».

    Επισημαίνει δε ότι οι χώρες με πλεόνασμα εξαγωγών θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως και οι χώρες με ελλείμματα. «Εάν αυτό δεν συμβεί, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Η συνοχή είναι ήδη κατά το ήμισυ χαμένη», προειδοποιεί.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=360984
    29/4/13

    ReplyDelete
  2. Αυξήσεις μισθών στη Γερμανία ζητά ο ευρωπαίος επίτροπος απασχόλησης....

    Μήνυμα προς τη Γερμανία να αυξήσει τους μισθούς και να προχωρήσει σε ευρεία εφαρμογή του κατώτατου μισθού έστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, Λάζλο Άντορ.

    Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην σημερινή «Sueddeutsche Zeitung», η κατάσταση που υπάρχει στη Γερμανία «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο των υψηλών γερμανικών εξαγωγών» προσθέτοντας ότι «το Βέλγιο και η Γαλλία διαμαρτύρονται ήδη για τους χαμηλούς μισθούς στη χώρα αυτή».

    Σύμφωνα με τον κ. Άντορ οι χώρες με πλεόνασμα εξαγωγών θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως και οι χώρες με ελλείμματα γιατί, όπως είπε, «εάν αυτό δεν συμβεί, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Η συνοχή είναι ήδη κατά το ήμισυ χαμένη».
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=275258
    29/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin