Thursday, April 18, 2013

Σαμαράς: Προοπτική σύζευξης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας .... ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά αποθέματα»

Για την προοπτική σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας μίλησε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία στο 12ο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων την Πέμπτη. 

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε εκ νέου τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας, καθώς και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών.

«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε- η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.  Επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου.
Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, αφού - όπως είπε - για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της.
«Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου» είπε ο πρωθυπουργός. 

Υπενθύμισε πως η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο και τόνισε: «Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της».
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
.enet.gr
18/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. "Για εσωτερική κατανάλωση οι δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά για την ΑΟΖ"....

    Ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ήσυχος έκανε λόγο για «ανούσια μικροπολιτική» προς «εσωτερική κατανάλωση», σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την ΑΟΖ.

    Όπως επισήμανε ο κ. Ήσυχος, η Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας «αποτελεί την μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για την χώρα μας με όλες τις όμορες χώρες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαθέτοντας μία συνεκτική, συνολική, εναλλακτική πρόταση για μία πολυδιάστατη ενεργειακή, φιλειρηνική πολιτική, εκτιμά ότι η εποχή των ‘ευχών’ τελείωσε με τις ‘χαμένες ευκαιρίες’ που ο κ. Σαμαράς προτείνει», πρόσθεσε.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
    http://www.defencenet.gr/defence/item/για-εσωτερική-κατανάλωση-οι-δηλώσεις-του-αντ-σαμαρά-για-την-αοζ
    18/4/13

    ReplyDelete
  2. Η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε οτι το ζήτημα της εκμετάλλευσης και της ανακήρυξης της ΑΟΖ συνιστά μια πτυχή της εξωτερικής πολιτικής χώρας που απαιτεί προσεκτικούς κι ευαίσθητους χειρισμούς μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο δημόσιας εξαγγελίας από το βήμα ενός συνεδρίου.

    Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή αναφέρει οτι η άμεση ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ δεν εξαρτάται από τους ευρωπαίους, που έχουν επανειλημμένως προδώσει τα δίκαια της χώρας μας. Εξαρτάται από την ελληνική ισχύ και αποφασιστικότητα και βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας.

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/229740/samaras-i-aoz-meros-tis-europaikis-mas-periousias-upd/#ixzz2QqSKMmQv
    18/4/13

    ReplyDelete
  3. Εχει η Ελλάδα θαλάσσια σύνορα με τη Μάλτα; Δεν νομίζω….....

    Κάποιο λάθος πρέπει να έκανε αυτός που έγραψε την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Διότι -αν δεν κάνω λάθος, και παντογνώστης ΔΕΝ είμαι και το παραδέχομαι- η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Μάλτα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Μάλτας.Κατέφυγα στον Καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος μου είπε -και το έγραψε άλλωστε στο τελευταίο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ- τα εξής:

    “Όπως είναι γνωστόν, η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με έξι παράκτια κράτη. Αυτά είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιταλία και η Αλβανία. Κάποιοι Έλληνες ειδικοί αναφέρουν ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα και με τη Μάλτα κάτι που συνιστά λάθος”.

    Αλλωστε, ο χάρτης που παρουσίασε ο κ. Καρυώτης πριν μερικά χρόνια, και τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Μάλτα. Ο χάρτης που δημοσιεύω σήμερα, δείχνει με ποιές χώρες η Ελλάδα έχει ΑΟΖ..........κ.λ.π......

    Read more: http://mignatiou.com/?p=1601#ixzz2QtNpdC3B
    19/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin