Friday, April 26, 2013

Περίεργη ανακίνηση θέματος παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τη Bundesbank .... Θεωρεί προβληματική τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA

Σφόδρα επικριτική στην στάση της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρονται σε έγγραφό της, γνώση του οποίου επικαλείται η Handelsblatt[1]. H EΚΤ, υποστηρίζεται, ανέλαβε μάλιστα μεγάλο ρίσκο ιδιαίτερα με τον ELA καθώς «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

To έγγραφο της Bundesbank έκτασης 29 σελίδων, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική εφημερίδα την Παρασκευή, αναφέρει ότι η γερμανική Κεντρική Τράπεζα επικρίνει κεντρικής σημασίας αποφάσεις που πήρε η ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.



Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο (και, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλία ή Ισπανία, οι δύο χώρες για τις οποίες το πρόγραμμα θεωρήθηκε «σωσίβιο»).

Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο εν λόγω έγγραφο. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Bundesbank.

Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, αναφέρει, καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όσον αφορά το ΟΜΤ, το έγγραφει υποστηρίζει επιπλέον πως η ίδια η ελληνική περίπτωση δείχνει πως δεν είναι εγγυημένο ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίσει τήρηση των δεσμεύσεων που θα συνόδευαν πακέτα αγοράς ομολόγων.

«Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ η συνοχή της Ευρωζώνης»

Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι πρωταρχικό καθήκον της ΕΚΤ είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη.

«Κατά την άποψη της Βundesbank», γράφει η Handelsblatt, «δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ: "Η παρούσα σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώπιον των ακόμη κυρίαρχων εθνικών κρατών, και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να την εγγυηθεί η Κεντρική Τράπεζα"» αναφέρει επικαλούμενη το έγγραφο[1].


Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων. Ανακοινώνοντας την απόφαση της ΕΚΤ το φθινόπωρο για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι είχε πει ότι η απόφαση ελήφθη με μόνο ένα «όχι», χωρίς να λέει από ποιον.  Λίγο αργότερα, ο Βάιντμαν δεν είχε πρόβλημα να εμφανιστεί δημόσια και να δηλώσει ότι εκείνος είχε καταψηφίσει, όπως είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες.

Η έκθεση της Bundesbank που εμφανίζεται την Παρασκευή ακολουθεί τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική. Η καγκελάριος είχε επισημάνει πως η γερμανική οικονομία θα χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
.tovima.gr
26/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ1 :
  • Euro-Rettung: Weidmann rechnet mit der EZB ab...
  •  
  •  [1] Deutliche Kritik übt die Bundesbank an der Zwischenfinanzierung von Griechenland durch so genannte Ela-Notkredite im vergangenen Jahr. „Die Liquiditätsbereitstellung des Euro-Systems zur Deckung des Finanzierungsbedarfs in Griechenland stellt sich in besonderem Maße als problematisch dar und verdeutlicht die Übernahme fiskalischer Aufgaben durch die Geldpolitik“, so die Bundesbank. Die EZB sei damit ein hohes Risiko eingegangen, schließlich sei ein Ausscheiden Athens aus dem Euro „keinesfalls zu jedem Zeitpunkt als unwahrscheinlich einzustufen“ gewesen.
--- 
-
ΣΧΕΤΙΚΟ2

14 comments:

  1. ΕΚΤ: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορούσε σε καμία στιγμή να θεωρηθεί απίθανη ....

    «Σε καμία στιγμή δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται στο σημερινό φύλλο της η οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt".

    Σύμφωνα με το 29σέλιδο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε υπερβολικό ρίσκο αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα χαμηλής φερεγγυότητας, ενώ αμφισβητείται εάν κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και γίνεται παραπομπή στο ελληνικό παράδειγμα.

    «Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», σημειώνει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν και τονίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης.

    «Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», προσθέτει ο κ. Βάιντμαν και διευκρινίζει ότι δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=177180
    26/4/13

    ReplyDelete
  2. Euro-Rettung: Bundesbank stellt Geldpolitik der EZB infrage....

    Offiziell äußert sich Bundesbank-Präsident Weidmann diplomatisch zu Europas Krisenpolitik. In einem internen Papier jedoch geht seine Bank mit der EZB hart ins Gericht.....

    Die Deutsche Bundesbank hat die Euro-Rettungspolitik der Europäischen Zentralbank (EZB) scharf kritisiert. Das Handelsblatt zitiert aus einer vertraulichen Stellungnahme für das Bundesverfassungsgericht, in der die Bundesbank vor allem vor Ankäufen von Staatsanleihen warnt. Dadurch würden "gezielt Anleihen schlechterer Bonität" erworben, wodurch die Risiken stiegen.

    Die Käufe könnten überdies die Unabhängigkeit der Zentralbanken belasten, die "eine zentrale Voraussetzung für die erfolgreiche Erfüllung ihrer Hauptaufgabe – die Wahrung der Preisniveaustabilität" sei, heißt es in dem 29-seitigen Papier.

    EZB-Präsident Mario Draghi hatte im September vergangenen Jahres angekündigt, Krisenstaaten unter bestimmten Bedingungen unbegrenzt Anleihen abzukaufen. Begründet hatte er das unter anderem damit, dass die hohen Zinsen für die Staaten zu noch höheren Zinsen für die Unternehmen in den Krisenländern führten. Unter anderem dieses OMT (Outright Monetary Purchases) genannte Programm wird im Juni vom Bundesverfassungsgericht geprüft. Bei dem Gericht waren mehrere Klagen gegen den Euro-Rettungsfonds ESM eingegangen.

    "Es ist nicht Aufgabe der EZB, Krisenstaaten zu retten"

    Zudem zieht die Bundesbank in ihrer Stellungnahme die Argumente für die möglichen Anleihenkäufe in Zweifel. Anders als die EZB sieht sie in den unterschiedlichen Kreditzinsen für Unternehmen in der Euro-Zone keine Begründung für Staatsanleihenkäufe. "Höhere Finanzierungskosten auch für den privaten Sektor können somit höhere nationale fiskalische Risiken widerspiegeln", heißt es. Und weiter: "Dies wäre keine geldpolitisch zu bekämpfende Entwicklung, sondern die unmittelbare Folge der national eigenverantwortlichen Finanzpolitik."

    Es sei nicht Aufgabe der EZB, ein mögliches Ausscheiden eines Landes aus der Euro-Zone zu verhindern. "Die derzeitige Zusammensetzung der Währungsunion kann aber angesichts weiterhin souveräner Nationalstaaten nicht garantiert werden – jedenfalls nicht von der Notenbank", heißt es. Ansonsten könne die Zentralbank zum Hauptfinanzierer von Euroländern werden.

    Das Finanzinstitut kritisiert insbesondere die Zwischenfinanzierung von Griechenland durch Notkredite im vergangenen Jahr. Dies sei "in besonderem Maße problematisch" und verdeutliche die "Übernahme fiskalischer Aufgaben durch die Geldpolitik". Da ein Ausscheiden Griechenlands aus der Eurozone "keinesfalls zu jedem Zeitpunkt als unwahrscheinlich einzustufen" gewesen sei, sei die EZB damit ein hohes Risiko eingegangen.

    http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-04/bundesbank-ezb-kritik-euro-rettung
    26/4/13

    ReplyDelete
  3. Γ. Προβόπουλος......Εξέφρασε την άποψη ότι η εξομάλυνση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (ΟΜΤ), βάζοντας τη δική του πινελιά στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει η Budesbank με την ΕΚΤ για τις "διασώσεις" μέσω αγοράς ομολόγων "ευρω-subprime".

    «Δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ένα είδος σταθεροποίησης, εξομάλυνσης, το εν λόγω πρόγραμμα ίσως να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ» τόνισε ο Προβόπουλος, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα αυτό βοήθησε πολύ και ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτό σε περίπτωση που κάτι τέτοιο χρειαζόταν».

    «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, σίγουρα έως τα μέσα του 2014 και ενδεχομένως νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία επιταχύνεται», τονίζει ο Προβόπουλος προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια θετικά σημάδια, ακόμη και νωρίτερα, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις». ........http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=360392
    26/4/13

    ReplyDelete
  4. Κάποιος πρέπει να μαζέψει τους Γερμανούς.....

    Κάποιος πρέπει να μαζέψει τους Γερμανούς διότι οδηγούμαστε πλέον με ακρίβεια σε μια απόλυτη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη η οποία δεν είναι πλέον μόνο οικονομική, έχει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

    Τα τελευταία κρούσματα γερμανικού αυταρχισμού δεν έχουν ίσως προηγούμενο στην ιστορία και δυστυχώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε μπορεί να επιβεβαιωθούν όσοι λένε ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος με ευθύνη του Βερολίνου βρίσκεται στον ορίζοντα.

    Μην ξεχνάμε: Μιλάμε για τους ηττημένους Γερμανούς δύο πολέμων σε έναν αιώνα. Μια χώρα που προκάλεσε φρικαλεότητες και ήταν υπεύθυνη για εκατομμύρια νεκρούς. Ασφαλώς οι απόγονοι δεν φταίνε για όσα έκαναν οι προηγούμενοι, όμως, φαίνεται πως ο αυταρχισμός, η αλαζονεία, η έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών είναι στο DNA των Γερμανών.

    Τόλμησε να μιλήσει ο Τζ. Λου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών για διαφορετικές πολιτικές που ίσως πρέπει να ακολουθηθούν στην Ευρώπη και ο Σόιμπλε του

    επιτέθηκε. Μάλιστα κάθε φορά που βρίσκονται οι δυο τους, καταγράφεται κι ένα επεισόδιο.

    Τόλμησε ο «άνθρωπός τους» ο Μπαρόζο να μιλήσει για χαλάρωση της λιτότητας και ο Σόιμπλε τον είπε σχεδόν άσχετο τονίζοντας ότι πρέπει κάποιος να του πει ότι δε φταίει η λιτότητα για την κρίση.

    Τολμά η Ελλάδα να μιλήσει για αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο και ο Σόιμπλε βγάζει από μόνος του δικαστική απόφαση.

    Το τελευταίο κρούσμα είναι επίσης σοβαρό. Οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων ώστε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να μειωθεί η ύφεση, προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου.

    Η ίδια η Μέρκελ, σε μια ωμή παρέμβαση στην πολιτική της ΕΚΤ είχε πει: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η ΕΚΤ θα έπρεπε προς το παρόν να αυξήσει λίγο τα επιτόκια, αλλά για τις άλλες χώρες πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για να διοχετεύσει ρευστότητα». Παρεμβαίνει δηλαδή και ζητά αύξηση επιτοκίων. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί η Γερμανία κερδοσκοπεί τρία χρόνια τώρα με τα ομόλογά της και έχει βγάλει δισεκατομμύρια στις πλάτες των άλλων λαών.

    Βέβαια, η Καγκελαρία έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σήμερα και εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Άνγκελα Μέρκελ.

    Η ουσία είναι ότι οι Γερμανοί αισθάνονται παντοδύναμοι, κι αυτό είναι επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία -και όπως έχει δείξει και η ιστορία- και για την παγκόσμια ειρήνη.

    http://www.antinews.gr/2013/04/26/214068/
    26/4/13

    ReplyDelete
  5. Grecia, la Bundesbank avverte: "Servono aiuti extra entro 2014"...

    Il settimanale tedesco Der Spiegel cita un documento della banca centrale tedesca secondo cui i governi dei paesi Ue "concorderanno un nuovo piano di aiuti per il paese ellenico". La Banca definisce inoltre "appena soddisfacente" la performance di Atene nel portare avanti le riforme richieste.

    La Banca centrale tedesca prevede che la Grecia avrà bisogno di un salvataggio aggiuntivo dai partner europei entro l'inizio del 2014. Lo scrive il settimanale Der Spiegel, citando un documento della Bundesbank. La Banca prevede che i Governi Ue "sicuramente concorderanno un nuovo programma di aiuti per la Grecia" entro i primi del 2014 al più tardi. La Bundesbank, si legge nel rapporto, definisce anche i rischi associati all'attuale pacchetto di aiuti come "estremamente alti".

    Il rapporto potrebbe riaccendere il dibattito in Germania sul sospetto che la cancelliera Angela Merkel stia deliberatamente minimizzando le prospettive di un ulteriore aiuto per la Grecia prima delle elezioni del 22 settembre per le quali è favorita per un terzo mandato. L'articolo dello Spiegel cita un rapporto della Bundesbank per il Ministero delle finanze tedesco e il Fondo monetario internazionale. The Bundesbank nel rapporto definisce anche l'approvazione lo scorso mese della tranche di aiuti da 5,8 miliardi di euro per la Grecia approvata dalla troika come "politicamente motivata". La Banca centrale tedesca descrive inoltre come "appena soddisfacente" la performance di Atene nel portare avanti le riforme richieste per il salvataggio. Nel rapporto si evidenziano infine "considerevoli incertezze" sulla capacità della Grecia di attuare le riforme.
    http://www.repubblica.it/economia/2013/08/11/news/grecia_la_bundesbank_avverte_servono_aiuti_extra_entro_2014-64628895/?rss
    11/8/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bundesbank:Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετο δανεισμό...

      Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετο δανεισμό από τους Ευρωπαίους εταίρους της από τις αρχές του 2014 το αργότερο, γράφει σήμερα το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel, επικαλούμενο, όπως αναφέρει, έκθεση της Μπούντεσμπανκ για το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

      Στο έγγραφο αυτό, η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις "θα συμφωνήσουν βεβαίως για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα" από τις αρχές του 2014 το αργότερο, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Την είδηση αυτή δεν έχουν σχολιάσει έως στιγμής ούτε η Μπούντεσμπανκ, ούτε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

      Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, περιγράφει τους κινδύνους που συνδέονται με το υπάρχον πακέτο βοήθειας ως "εξαιρετικά υψηλούς" και ασκεί κριτική στην έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών --την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ-- χαρακτηρίζοντάς την ως "πολιτικά υποκινούμενη".
      Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, εξαίρουν τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν όρο του σχεδίου διάσωσης, η Μπούντεσμπανκ την περιγράφει ως "μόλις ικανοποιητική", αναφέρεται στο δημοσίευμα....http://www.sigmalive.com/news/greece
      11/8/13/59949#sthash.NOVfeq1p.dpuf

      Delete
    2. Η Bundesbank, τα κρυφά €14 δισ. βοήθειας στην Ελλάδα και το ΔΝΤ....

      [Του Γιάννη Αγγέλη]

      Εδώ και αρκετούς μήνες οι κοινοτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι στο τέλος του 2013 η “βιωσιμότητα” του ελληνικού προγράμματος θα χρειασθεί να στηριχθεί με επιπλέον 14 δισ. ευρώ από το ESM.

      Αυτή η σιωπηρή συμφωνία -τις λεπτομέρειες της οποίας όλοι γνωρίζουν μαζί και η ελληνική κυβέρνηση- φαίνεται όμως σαν να έχει πέσει ξαφνικά σαν “πέτρα” μέσα στην κατά τα άλλα λιμνάζουσα προεκλογική αναμέτρηση στην Γερμανία, προκαλώντας τις τελευταίες αναταράξεις πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου.

      Το έγγραφο της Bundesbank πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το δημοσίευμα του Spiegel δεν αποτελούσε νέο ούτε για το ΥΠΟΙΚ της κας Μέρκελ -που αρνήθηκε να το σχολιάσει - ούτε για τους κοινοτικούς της τρόικας.

      Οι διαχειριστές του ελληνικού προγράμματος γνωρίζουν ότι η τρομακτική ύφεση του 2012 και η μικρή εκτόνωσή της το 2013, έχουν προκαλέσει μία απόκλιση στους αρχικούς στόχους, των οποίων η προβολή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα χρειασθεί πρόσθετο πακέτο για το 2014-2016 και αυτό έχει υπολογισθεί στα 14 δισ. ευρώ (ορισμένοι εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να περιορισθεί στα 12 δισ. ευρώ).

      Το γεγονός αυτό δεν ανατρέπει την πρόβλεψη για επίτευξη στοιχειώδους πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013, γεγονός που διαμορφώνει την τυπική προϋπόθεση για την νέα αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτό να μπορεί να γίνει “βιώσιμο” το 2022.

      Η ανάσυρση από το Spiegel του συγκεκριμένου εγγράφου, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Βερολίνο, ήταν περίπου... προγραμματισμένη, ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

      Ο στόχος της πτέρυγας του CDU που είχε την σχετική πρωτοβουλία, είναι όπως αναφέρεται, να υποχρεωθεί η κα Μέρκελ να δεσμευθεί προεκλογικά έναντι της πτέρυγας εκείνης του κόμματός της που ζητά να σηκωθεί προεκλογικά χειρόφρενο απέναντι στις μετεκλογικές απαιτήσεις για περισσότερο χαλαρή στάση έναντι των πιέσεων για μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωζώνης.

      Αυτοί που παίζουν όμως αυτό το “παιχνίδι” γνωρίζουν επίσης ότι το ΔΝΤ πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου και με το που θα αρχίσει η δύσκολη φάση της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα σηκώσει τους τόνους τόσο για το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, όσο και για την “βιωσιμότητα” του χρέους.

      Η τακτική του ΔΝΤ είναι -έτσι τουλάχιστον λένε οι εμπλεκόμενοι στην σχετική συζήτηση- ότι με την πίεση αυτή θέλει να υποχρεώσει, πολύ πριν από το τέλος του 2013, την Ευρωζώνη και ειδικά τη νέα γερμανική κυβέρνηση “να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής που να ευνοήσει την ανάκαμψη της οικονομίας...”.

      Η διοίκηση της Bundesbank όμως και μία ισχυρή πτέρυγα του CDU διαφωνεί...
      http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1851882
      12/8/13

      Delete
  6. Griechenland erzielt Überschuss vor Zinsen...

    Die griechische Regierung macht Fortschritte bei der Sanierung der Finanzen. Erstmals nimmt der Staat wieder mehr ein, als er ausgibt – abgesehen von den Schulden.

    Griechenland hat im ersten Halbjahr erstmals seit zehn Jahren einen Überschuss im Primärhaushalt in Höhe von 2,6 Milliarden Euro erzielt. Das teilte Finanzstaatssekretär Christos Staikouras mit. Die ursprüngliche Planung sei von einem Defizit von 3,1 Milliarden Euro ausgegangen.

    Im sogenannten Primärhaushalt werden Zinszahlungen sowie die Etats von Kommunen, Regionen und Sozialversicherung nicht berücksichtigt.

    Damit mehren sich die Zeichen, dass die Maßnahmen der griechischen Regierung zur Sanierung der Staatsfinanzen Wirkung zeigen. Im Juli lagen auch die Steuereinnahmen 2,5 Prozent über den Erwartungen. Der griechische Ministerpräsident Antonis Samaras spricht bereits von einem "Licht am Ende des Tunnels".

    Zugleich ist die griechische Wirtschaft im zweiten Quartal – trotz der Sparmaßnahmen – nicht so stark eingebrochen wie befürchtet. Das Bruttoinlandsprodukt fiel zwischen April und Juni um 4,6 Prozent im Vergleich zum Vorjahresquartal, wie das Statistikamt mitteilte. Im ersten Vierteljahr war die Wirtschaft noch um 5,6 Prozent geschrumpft. Vor allem der Tourismus – die wichtigste Säule der griechischen Wirtschaft – erholt sich langsam.

    Bundesbank rechnet mit weiteren Griechenland-Hilfen

    Die deutsche Bundesbank rechnet indes damit, dass Griechenland 2014 trotzdem ein neues Hilfspaket benötigen wird. Der Spiegel berichtet in seiner aktuellen Ausgabe über eine Stellungnahme der Bundesbank für das Bundesfinanzministerium und den Internationalen Währungsfonds (IWF). Darin heiße es, die Europäer müssten spätestens Anfang 2014 "wohl in jedem Fall ein neues Kreditprogramm mit Griechenland beschließen".....http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-08/griechenland-haushalt-ueberschuss-schuldenkrise-finanzhilfen
    12/8/13

    ReplyDelete
  7. Griechenland meldet besseren Haushalt...

    Wenn man Zinszahlungen außer Acht lässt, hat das Land im ersten Halbjahr mehr eingenommen als ausgegeben. Von einem richtig ausgeglichenen Haushalt ist Athen aber noch weit entfernt.

    Griechenland hat in den ersten sieben Monaten des Jahres nach Angaben des Finanzministeriums in Athen mehr eingenommen als ausgegeben, wobei allerdings der Zinsendienst nicht berücksichtigt ist. Das Land habe einen Primärüberschuss von 2,6 Milliarden Euro erwirtschaftet, teilte der stellvertretende Finanzminister Christos Staikouras am Montag bei einer Pressekonferenz in Athen mit. Zum Vergleich: Ursprünglich war mit einem Primärdefizit von 3,1 Milliarden Euro gerechnet worden.

    Im sogenannten Primärhaushalt werden Zinszahlungen für die aufgelaufenen Schulden nicht berücksichtigt. Auch die Etats von Kommunen, Regionen und Sozialversicherung werden nicht berücksichtigt. Von einem richtig ausgeglichenen Haushalt, der auch den Schuldendienst für die hohen griechischen Staatsschulden berücksichtigt, ist das Land noch weit entfernt.

    Das griechische Finanzministerium wertet die neuen Zahlen als positive Entwicklung: Sie wird nach Worten von Staikouras „das Verfahren in die Wege leiten“ für eine Reduzierung der griechischen Schulden. Dies in „enger Kooperation mit unseren Partnern“, sagte Staikouras weiter.
    Ausgaben fallen - Steuereinnahmen aber auch

    Die griechische Regierung geht davon aus, dass es im November Gespräche über eine Erleichterung der Schuldenlast für das pleitebedrohte Land geben könnte. Dabei müsse es nicht unbedingt um einen neuen Schuldenschnitt gehen. Es könnte auch eine rückwirkende direkte Rekapitalisierung der griechischen Banken aus dem europäischen Rettungsfonds ESM sein. Dadurch würden die für die Kapitalaufstockung eingesetzten Mittel nicht mehr auf den Schuldenstand des Landes durchschlagen. Dies hatte am Wochenende der griechische Finanzminister Ioannis Stournaras der griechischen Presse mitgeteilt......http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/griechenland/schuldenkrise-griechenland-meldet-besseren-haushalt-12528221.html
    12/8/13

    ReplyDelete
  8. Die Welt: «Δεν πρέπει να είναι ταμπού η έξοδος της Ελλάδας από το ευρω»...

    Δεν πρέπει να είναι ταμπού η έξοδος της Ελλάδας από το... ευρω-κλαμπ, αναφέρει σε νέο δημοσίευμα της, περί κουρέματος του ελληνικού χρέους, η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

    Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε σχόλιο της η εφημερίδα Die Welt επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι αν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους.

    «Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί τα τόσο προφανή αυτά στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα κούρεμα οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο. Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις», αναφέρει η Die Welt...
    http://www.protothema.gr/economy/article/302013/die-welt-den-prepei-na-einai-tabou-i-exodos-tis-elladas-apo-to-euro/
    12/8/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Notfalls darf auch der zeitweilige Ausschluss Griechenlands aus dem Euro-Klub nicht tabu bleiben.....

      .....Dankenswerterweise erinnert die Bundesbank daran, dass die Schwierigkeiten derzeit nur unter den Teppich gekehrt sind. Griechenland werde ohne neuerlichen Forderungsverzicht seiner Gläubiger schon bald im Schuldensumpf versinken, analysieren die Währungsexperten. Die Bundesregierung bestreitet diesen offensichtlichen Fakt und lehnt es ab, jetzt über neue Hilfen für den Krisenstaat zu reden.

      Denn bei einem Schuldenschnitt wird aus der eingegangenen Haftung mit einem Schlag ein realer Milliardenverlust für die hiesigen Steuerzahler. Wie will man den Deutschen vermitteln, dass hierzulande Schwimmbäder geschlossen werden, Krippenplätze fehlen und Straßen nicht saniert werden, während gleichzeitig Geld aus den öffentlichen Kassen in den Süden Europas fließt?....http://www.welt.de/debatte/kommentare/article118910614/Wieder-muss-der-Steuerzahler-Griechen-retten.html
      12/8/13

      Delete
  9. DeutschlandDuell: „Griechenland wird uns noch 20 Jahre beschäftigen“

    Soll Deutschland weitere Milliarden an Athen überweisen? AfD-Chef Lucke und CDU-Finanzpolitiker Brinkhaus stritten beim DeutschlandDuell über die Kosten der Euro-Rettungspolitik, Solidarität – und die Zukunft Europas....http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/bundestagswahl-2013/deutschlandduell-griechenland-wird-uns-noch-20-jahre-beschaeftigen/8681388.html
    23/8/13

    ReplyDelete
  10. Pour Merkel, la Grèce n'aurait jamais dû être admise dans la zone euro...

    La chancelière allemande, en campagne pour un troisième mandat aux législatives, a lancé cette pique mardi.

    Les Grecs apprécieront. Angela Merkel, en campagne pour un troisième mandat aux législatives du 22 septembre, a lancé, mardi 27 août, que leur pays "n'aurait jamais dû être admis dans la zone euro". Lors d'une réunion électorale, la chancelière allemande a rejeté sur l'opposition sociale-démocrate, à laquelle appartenait son prédécesseur Gerhard Schröder, la responsabilité de cette décision "fondamentalement erronée", selon les images des télévisions allemandes diffusées mercredi.

    La crise de la zone et la facture que devraient éventuellement acquitter les contribuables allemands se sont invitées tout récemment dans une campagne électorale généralement considérée comme ennuyeuse et sans débats.

    Samedi, Angela Merkel avait déjà attaqué le Parti social-démocrate (SPD) sur ce thème, en lançant : "Ce n'est pas à ceux qui ont admis la Grèce dans la zone euro de nous dire qu'aujourd'hui nous avons des problèmes avec la Grèce."
    http://www.francetvinfo.fr/economie/crise/crise-europeenne/pour-merkel-la-grece-n-aurait-jamais-du-etre-admise-dans-la-zone-euro_398839.html#xtor=RSS-3-[]
    28/8/13

    ReplyDelete
  11. Merkel macht Schröder verantwortlich für Griechenland-Misere...

    28.08.2013 · Die Kanzlerin wirft ihrem Amtsvorgänger vor, den Grundstein für die Schuldenkrise gelegt zu haben. Den Finanzbedarf, mit dem die SPD für Griechenland kalkuliert, hält Finanzminister Schäuble derweil für absichtlich falsch dargestellt.

    Im Wahlkampf verschärft sich der Ton über Griechenlands Finanzprobleme: Während einer Wahlkampfveranstaltung im schleswig-holsteinischen Rendsburg warf Kanzlerin Angela Merkel am Dienstagabend ihrem Amtsvorgänger Gerhard Schröder (SPD) vor, Griechenland in die Eurozone aufgenommen und damit den Grundstein für die heutige Eurokrise gelegt zu haben.

    „Kanzler Schröder hat Griechenland aufgenommen und hat den Stabilitätspakt aufgeweicht”, sagte Merkel. „Beides war grundfalsch und einer der Ausgangspunkte unserer heutigen Schwierigkeiten.” Man hätte damals Griechenland „gar nicht aufnehmen dürfen in den Euroraum”, so Merkel....http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/griechenland/schuldenkrise-merkel-macht-schroeder-verantwortlich-fuer-griechenland-misere-12550034.html
    28/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin