Saturday, April 13, 2013

ΕΛΒΕΤΙΑ: Τα « golden boys » θα πηδούν χωρίς αλεξίπτωτο

 Armanios Rachad , [Λογοθέτης Χάρης (μτφ)]
Στις 3 Μαρτίου, ο ελβετικός λαός ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, τη « λαϊκή πρωτοβουλία » του Τόμας Μίντερ, η οποία έχει στόχο να περιορίσει τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μολονότι το συμβολικό φορτίο της ετυμηγορίας είναι αναμφισβήτητο, η αριστερά και τα συνδικάτα διατυπώνουν επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, καθώς ενισχύει την εξουσία των μετόχων και δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στην κατάσταση των εργαζομένων.


Μια « επανάσταση » πρόκειται να ζήσει η Ελβετία, σύμφωνα με μερίδα του διεθνούς τύπου που, με καταιγισμό δημοσιευμάτων, την ανακήρυσσε, στις 3 Μαρτίου, « παγκόσμια πρωταθλήτρια της δημοκρατίας των μετόχων », χαιρετίζοντας, στο μεγαλύτερο μέρος του, τον περιορισμό των υπέρογκων αμοιβών στις μεγάλες επιχειρήσεις, ο οποίος εγκρίθηκε με δημοψήφισμα από το 67,9% των Ελβετών ψηφοφόρων (με ποσοστό συμμετοχής 46%) και από όλα τα καντόνια της χώρας. Χάρη στην ημι-άμεση δημοκρατία, οι Ελβετοί βρήκαν την ευκαιρία να απευθύνουν μια... μεγαλοπρεπή χειρονομία στα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και στο οικονομικό κατεστημένο της χώρας.

Ωστόσο, η εμβέλεια της συνταγματικής αλλαγής, η οποία πρέπει να αποτυπωθεί σε νόμο μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα. Μολονότι είναι βέβαιο ότι η αυτορύθμιση της αγοράς επέτρεψε τις πιο κραυγαλέες υπερβολές από την πλευρά διοικητικών συμβουλίων, και, μάλιστα, σε καθεστώς αδιαφάνειας, θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποστηρίξει κανείς ότι η ανάθεση του ρόλου-κλειδί του συστήματος στους μετόχους, όπως προβλέπει το κείμενο, θα έχει σοβαρά αποτελέσματα. Πώς να γνωρίζει κανείς ποια χρήση των νέων δικαιωμάτων τους θα κάνουν οι μέτοχοι ; Η πρωτοβουλία « κατά των υπέρογκων αμοιβών » απέχει πολύ από μια επανάσταση στη λειτουργία του ελβετικού καπιταλισμού. Απλώς εισάγει μια δόση ηθικής στο όλο σύστημα.
Τι προβλέπει η πρωτοβουλία ; Θα ισχύει για τις ελβετικές ανώνυμες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο : Η γενική συνέλευση ψηφίζει κάθε χρόνο το συνολικό ποσό των αμοιβών του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) και της διεύθυνσης. Τα « χρυσά αλεξίπτωτα » (οι αποζημιώσεις αποχώρησης) και τα πριμ πρόσληψης απαγορεύονται. Τα όρια των μπόνους ρυθμίζονται στο καταστατικό της εταιρείας. Η γενική συνέλευση των μετόχων εκλέγει κάθε χρόνο τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, καθώς και την « επιτροπή αμοιβών ». Τέλος, η παραβίαση του σχετικού νόμου θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια.

Στη ρίζα της πρωτοβουλίας, ο θυμός ενός μικρομεσαίου επιχειρηματία

Οι Ελβετοί μπόρεσαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και την αηδία τους απέναντι στις αστρονομικές αμοιβές μιας μικρής κλίκας, χάρη στις λυσσαλέες προσπάθειες ενός μόνο ανθρώπου, του 52χρονου Τόμας Μίντερ, επιχειρηματία και γερουσιαστή στο καντόνι του Σάφχαους. Όλα ξεκινούν το 2001, με την ακινητοποίηση στο έδαφος των αεροσκαφών της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Swissair. Έχοντας χρεοκοπήσει, η Swissair δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς διάφορους προμηθευτές, μεταξύ των οποίων και η Trybol, η οικογενειακή εταιρεία που διευθύνει ο Μίντερ από το 1999. Μια ειδική παραγγελία δεν αποπληρώνεται. Κρέμες, αλοιφές για τα χείλη και κολώνιες που προορίζονται για τους επιβάτες της πρώτης θέσης : μισό εκατομμύριο ελβετικά φράγκα (330.000 ευρώ) χάνονται για την Tyrbol. Η μικρή εταιρεία αντιδρά, αλλά ο θυμός του προέδρου της για τους υπεύθυνους δεν καταλαγιάζει. Γιατί ο Μάριο Κόρτι, ο τελευταίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Swissair, είχε λάβει προκαταβολικά τις αμοιβές πέντε χρόνων (πάνω από 12 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δηλαδή 9,7 εκατομμύρια ευρώ) με την ανάληψη των καθηκόντων του, μόλις επτά μήνες πριν από τη χρεοκοπία της αεροπορικής εταιρείας.
Στη συνέχεια, οι υποθέσεις που αφορούν σκανδαλώδεις αμοιβές διευθυντικών στελεχών διαδέχονται η μία την άλλη. Η αριστερά βάλλει κατά των « εκμεταλλευτών » μεγαλοεργοδοτών. Ο Μίντερ, από την πλευρά του, παρά την εχθρότητα του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου, ξεκινά μια λαϊκή πρωτοβουλία. Συγκεντρώνει χωρίς κόπο τις εκατό χιλιάδες υπογραφές που απαιτούνται στην Ελβετία για να τεθεί ένα ζήτημα σε δημοψήφισμα. Η πρωτοβουλία του κατατίθεται επίσημα το 2006, ενώ ο Μίντερ πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις κατά της ακαταλληλότητας και της απληστίας ορισμένων μεγαλοεργοδοτών. Το 2011, θέτει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις ομοσπονδιακές εκλογές και εκλέγεται με άνεση στην Άνω Βουλή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, θα προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (UDC, λαϊκιστική Ακροδεξιά), με την οποία συμφωνεί σε ορισμένα ζητήματα, ιδιαίτερα στην πολιτική ασύλου για τους μετανάστες.
Απέναντι στην πρωτοβουλία του, η δεξιά και το κέντρο, που διαθέτουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ακολουθούν παρελκυστική τακτική. Έχοντας επίγνωση ότι το ζήτημα έχει απήχηση, θέλουν να προτείνουν ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα περιορίζει τις « υπερβολές » της πρωτοβουλίας του Μίντερ, ελπίζοντας ότι θα τον ωθήσουν να την αποσύρει. Θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να καταρτίσει η Βουλή έμμεσο αντι-νομοσχέδιο -δηλαδή νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο να τεθεί σε ισχύ μόνο σε περίπτωση που η πρωτοβουλία απορριφθεί στο δημοψήφισμα.
Αλλά ο Μίντερ δεν υποχωρεί. Και έχει λόγους : αυτή η χλωμή απόπειρα αντιγραφής του κειμένου του δείχνει μια προσπάθεια να περιοριστεί η καταστροφή. Το νομοσχέδιο της Εθνοσυνέλευσης, ενώ ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να επιτύχει αποτελεσματικότερα τον διακηρυγμένο στόχο, πολλαπλασιάζει τις εξαιρέσεις και άλλα « παραθυράκια », που καταλήγουν να αφυδατώνουν το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας. Για παράδειγμα, η ετήσια απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών μπορεί να έχει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Κατά παράδοξο τρόπο, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η δεξιά και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας διαβεβαίωναν ότι το σχέδιό τους θα ήταν πιο αποτελεσματικό ως προς τον περιορισμό των υπέρογκων αμοιβών, ενώ, ταυτόχρονα, προέβλεπαν ότι, σε περίπτωση έγκρισης της πρωτοβουλίας Μίντερ, οι μεγάλες εταιρείες θα έφευγαν μαζικά από την Ελβετία, καθώς οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών αποτελούν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συλλογιστική, τον εγγυητή της οικονομικής ευημερίας.
Με τη ρητορική του φόβου, το αποτέλεσμα ήταν η αχρήστευση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του λαού και των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, οι οποίες παραμένουν ανίκανες να αντιληφθούν την αγανάκτηση του ανειδίκευτου εργάτη ή του μικρομεσαίου επιχειρηματία, όπως επισήμαινε πριν από την ψηφοφορία ο οικονομολόγος Πολ Ντεμπίνσκι του Πανεπιστημίου Φρίμπουργκ [1]. Ούτε η ευημερία ούτε η ποιότητα μιας οικονομίας εξαρτώνται από το ύψος των αμοιβών κάποιων διευθυντικών στελεχών, διαβεβαιώνει ο Ντεμπίνσκι.
Όσο για τα ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας και τα διοικητικά συμβούλιά τους, ένα επεισόδιο επέτρεψε να φανερωθεί η πλήρης άγνοιά τους για την κοινωνική δυσφορία που προκαλούν οι ενέργειές τους. Λίγο καιρό πριν από το δημοψήφισμα για την πρωτοβουλία Μίντερ, έγινε γνωστή η εξωφρενική αμοιβή που θα εισέπραττε ο απερχόμενος πρόεδρος της εταιρείας Novartis, Ντανιέλ Βασελά, με τη δέσμευση να μην εργαστεί σε άλλη εταιρεία για τα επόμενα έξι χρόνια : 72 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (60 εκατομμύρια ευρώ). Και, μάλιστα, πίσω από την πλάτη των μετόχων του φαρμακευτικού γίγαντα, καθώς η είδηση ήλθε στη δημοσιότητα από κάποια διαρροή. Τελικά, η πίεση των πραγμάτων οδήγησε τον Βασελά να παραιτηθεί από την είσπραξη της αμοιβής.

Δύο ακόμα πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες θα τεθούν σύντομα σε δημοψήφισμα

Για την αριστερά, το δημοψήφισμα ίσως να έμοιαζε μια απλή υπόθεση που θα συσπείρωνε τον κόσμο της. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός υπήρξε συγκρατημένος. Όταν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας πήραν αποστάσεις από την πρωτοβουλία Μίντερ, προκλήθηκε ταραχή. Η Ελβετική Συνδικαλιστική Ένωση (USS) κάλεσε τα μέλη της να ψηφίσουν λευκό, θεωρώντας ότι δεν είναι ώρα να ενισχυθεί η εξουσία των μετόχων. « Τα τελευταία χρόνια, οι αμοιβές των μετόχων αυξήθηκαν με ρυθμό δυσανάλογο σε σχέση με τους μισθούς, όπως ακριβώς και οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Εξάλλου, τίποτε δεν δείχνει ότι η ενίσχυση των μετόχων θα επιτρέψει τον περιορισμό των υψηλών αμοιβών των στελεχών [2] », υπενθυμίζει ο Τόμας Τσίμερμαν, στέλεχος της USS.
Ο Μίντερ, ωστόσο, προέβλεψε έναν μοχλό για να παροτρύνει τους μετόχους να χρησιμοποιήσουν τα νέα τους δικαιώματα προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η κοινωνία. Μία από τις διατάξεις υποχρεώνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία -ιδρύματα που διαχειρίζονται το σύστημα συμμετοχικής ασφάλισης, που είναι υποχρεωτικό στην Ελβετία- τα οποία ελέγχουν μεταξύ 6,5% και 10% της ελβετικής αγοράς, να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και να ψηφίζουν « προς το συμφέρον των ασφαλισμένων τους », δηλαδή της συλλογικότητας. Όμως, η έννοια παραμένει ασαφής...
Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας, ο Ζαν-Κλοντ Ρένβαλντ, πρώην ανώτερο στέλεχος του συνδικάτου UNIA, υπογραμμίζει ότι η έγκρισή της δεν θα αλλάξει και πολλά πράγματα για τους εργαζόμενους και για τις μεσαίες και λαϊκές τάξεις. Βλέπει, όμως, στο κείμενο ένα πρώτο, καλοδεχούμενο βήμα και ελπίζει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα έχει θετικό αντίκτυπο και σε άλλα δημοψηφίσματα που θα ακολουθήσουν.
Γιατί, δύο ακόμη πρωτοβουλίες, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις και, επομένως, θα τεθούν σύντομα σε δημοψήφισμα, επιδιώκουν, αυτή τη φορά, να απαντήσουν στις δυσκολίες των εργαζομένων, λειτουργώντας, ταυτόχρονα, κατά της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Το 2010, το 7,9% των Ελβετών, δηλαδή περίπου 600.000 άνθρωποι, βρίσκονταν σε κατάσταση φτώχειας. Το 2011, το 12,8% των Ελβετών ζούσε σε νοικοκυριά που δήλωναν ότι έχουν οικονομικές δυσκολίες. Και ο αριθμός των φτωχών εργαζομένων ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.
Καταρχάς, η Σοσιαλιστική Νεολαία κατέθεσε κείμενο που προβλέπει ότι, στο εσωτερικό της ίδιας επιχείρησης, ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αμείβεται για έναν μήνα με περισσότερα από όσα αμείβεται άλλος συνάδελφός του για έναν χρόνο. Πρόκειται για την πρωτοβουλία « 1:12 –Για δίκαιους μισθούς ». Κάτι που θα σήμαινε την αύξηση των χαμηλών μισθών, με ταυτόχρονο περιορισμό στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Πρόκειται, δηλαδή, για πρόταση πιο τολμηρή από την πρωτοβουλία Μίντερ, φαίνεται, όμως, να έχει και λιγότερες πιθανότητες να υπερψηφιστεί.
Η δεύτερη πρωτοβουλία, που προοιωνίζεται ομηρική μάχη, αφορά τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού 4.000 ελβετικών φράγκων (3.245 ευρώ) [3] –για πλήρη απασχόληση. Στην Ελβετία, το κράτος, ιστορικά, παρεμβαίνει στον ελάχιστο δυνατό βαθμό στις σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή μεταξύ συνδικάτων και εργοδοσίας. Επομένως, η « εργασιακή ειρήνη » στηρίζεται στον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος συμπυκνώνεται στην υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τον ορισμό των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων. Όμως, μόνο το 40% των εργαζομένων καλύπτονται από κάποια κλαδική συλλογική σύμβαση, δηλαδή απολαμβάνουν εγγυημένο κατώτατο μισθό.
Το 2011, ο κατώτατος μισθός απορρίφθηκε επί της αρχής στο καντόνι της Γενεύης, ενώ εγκρίθηκε στο καντόνι του Νεσατέλ. Και, στις 3 Μαρτίου, ενώ στο σύνολο της Ελβετίας ετίθετο σε ψηφοφορία η πρωτοβουλία Μίντερ, οι κάτοικοι του καντονιού του Ζιρά –μιας περιοχής κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, η οποία έχει πληγεί από το μισθολογικό ντάμπινγκ- αποφάσιζαν στις κάλπες να επιβάλλει το καντόνι τους « αξιοπρεπείς » μισθούς, κατάλληλους για κάθε κλάδο που δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση εργασίας.
Όσο για τις « καταχρηστικές αμοιβές », η μάχη συνεχίζεται πλέον στο πεδίο του εφαρμοστικού νόμου. Η αριστερά αναμένει ότι η δεξιά θα επιδιώξει να περιορίσει όσο γίνεται τις ζημίες για τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από την πλευρά του, επιθυμεί η πρωτοβουλία να τηρηθεί όχι μόνο στο γράμμα, αλλά και στο πνεύμα της. Ζητά, λοιπόν, τα μπόνους πάνω από 3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,4 εκατομμύρια ευρώ) να απαγορευτούν- διάταξη με την οποία ο Μίντερ δεν συμφώνησε.

Notes

[1] « L’initiative Minder incarne la faillite des élites », « La Tribune de Genève », 27-2-13.

[2] « Détails sur les enjeux du débat Minder », « Le Courrier », Γενεύη, 14-2-13.

[3] Το ποσό αυτό μπορεί να μοιάζει μεγάλο, αλλά πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το κόστος ζωής στην Ελβετία είναι πολύ υψηλό. Καθώς, μάλιστα, στη χώρα δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση, ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών επιβαρύνεται από τα έξοδα της υποχρεωτικής και δαπανηρής ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Βλ. Michaël Rodriguez, « En Suisse, la santé aux bons soins des assurances », « Le Monde diplomatique », Φεβρουάριος 2011.
13/4/13

4 comments:

  1. Το παζλ της καταστροφής....

    Αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάλυση εργασιακού και ασφαλιστικού συστήματος ήταν η… μαγική συνταγή της τρόικας, την οποία αποδέχθηκε ανεπιφύλακτα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2010 και συνέχισαν οι μετέπειτα πρωθυπουργοί, Λ. Παπαδήμος και Αντ. Σαμαράς. Η καταστροφική συνταγή βύθισε την ελληνική οικονομία σε ύφεση 20%. Στις 15/4/2010 στάλθηκε το αίτημα ενεργοποίησης των διαβουλεύσεων από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ακολούθησε το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, από το Καστελόριζο. Τρία χρόνια ωμού εκβιασμού από την τρόικα. Και τώρα ζητά απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση χαρατσιού στα ακίνητα. 16σέλιδο αφιέρωμα, ΣΕΛ. 41-56 και 91 (στο φύλλο που κυκλοφορεί)

    http://www.efsyn.gr/?p=39939
    13/04/2013

    ReplyDelete
  2. ΩΜΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ....Τελεσίγραφο τρόικας και Eurogroup για απολύσεις στο Δημόσιο....



    Τρόικα και ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις, ζητώντας τελεσιγραφικά να ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη οι διαπαραγματεύσεις, με μια συμφωνία που θα κλείνει όλες τις εκκρεμότητες και θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Περιθώρια αντίδρασης ή "διαφυγής" δεν φαίνεται να υπάρχουν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με τους τροϊκανούς και τα όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, Σαμαράς και Στουρνάρας φαίνεται πως έχουν πεισθεί ότι οι πιστωτές μας δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την απαίτηση για απομάκρυνση χιλιάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, με βάση χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνεται στην τωρινή συμφωνία με την τρόικα.

    Την αίσθηση αυτή θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους Βενιζέλο-Κουβέλη, ζητώντας τους να συμφωνήσουν σε χειρισμούς που θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και παράλληλα θα επιμερίσουν - και κατά το δυνατόν θα περιορίσουν- το πολιτικό κόστος .

    Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θα προσπαθήσουν σε πρωτη φάση να προλειάνουν το έδαφος, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για "κατά κύματα" απομακρύνσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Ο κ. Σαμαράς κάνει την πρώτη κίνηση: Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην «Ημερησία» του Σαββάτου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης χιλιάδων άλλων υπαλλήληλων πέραν των επίορκων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

    Πριν δώσει τη συνέντευξη στην εφημερίδα, είχε πάρει το μήνυμα από το Eurogroup, όπου συμμετείχε ο κ. Στουρνάρας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησαν ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου, αν δεν κλείσει μέχρι την Τρίτη η συμφωνία με την τρόικα. Τόνισαν μάλιστα ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει και τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι το θέμα δεν είναι οι επίορκοι - ή οποίοι ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα θα φύγουν - αλλά η δραστική μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, με απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού.
    Για τις απόψεις της Κομισιόν έχει ενημερωθεί βέβαια η τρόικα, που ζητά τώρα να γίνει μια συνολική συμφωνία με την κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα των απομακρύνσεων και τους αριθμούς των απολυομένων.
    Οι επικεφαλής του κλιμακίου έχουν ζητήσει μάλιστα να τους δοθούν αναλυτικά τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, πέραν των επίορκων.

    Το "φίδι από την τρύπα" καλούνται τώρα να βγάλουν οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης, "εφευρίσκοντας" επιχειρήματα απέναντι στην τρόικα και καταφεύγοντας σε επικοινωνιακούς χειρισμούς στο εσωτερικό. Μετά τη σημερινή σύσκεψη αναμένονται κι άλλες μεχρι την Τρίτη, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων με υπουργούς και εκπροσώπους των τριών κομμάτων.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113025724
    13/4/13

    ReplyDelete
  3. Η προκλητική εγκύκλιος για την οργανικότητα των σχολείων και η ανάγκη διορισμών....

    Παληγιάννης Βασίλειος
    Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

    Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, όφειλε και οφείλει να επενδύσει στην εκπαίδευση ώστε να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να ελπίζει έστω και μακροπρόθεσμα σ’ ένα καλύτερο αύριο.
    Δυστυχώς, όμως, η εκπαίδευση θυσιάστηκε και θυσιάζεται στο βωμό εξοικονόμησης πόρων για δήθεν αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρώην...........Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ανέλαβε με μια σειρά μέτρων να υλοποιήσει το στόχο της εξοικονόμησης πόρων. Θυμίζω τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολείων, τον περιορισμό των ολοήμερων τμημάτων, την κατάργηση της Μετεκπαίδευσης, τη μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, τον περιορισμό των αποσπάσεων εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση ελληνοπαίδων εξωτερικού, την κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης κτλ.

    Μέτρα που υποβάθμισαν την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.
    Υπάρχει και συνέχεια.
    Με επείγουσα εγκύκλιο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων ζητούν την αιτιολόγηση των οργανικών θέσεων, αφού προκαταβολικά τις θεωρούν δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό.
    Η πολιτική ηγεσία έπρεπε να γνωρίζει πως η δοκιμαζόμενη εκπαίδευση δεν αντέχει άλλον «εξορθολογισμό» και ιδιαίτερα με τον άκομψο και προκλητικό τρόπο που επιχειρείται.
    Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να κατανοήσει πως σε καμία περίπτωση:
    α) δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταργήσεις σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα μικρών χωριών, όπου τα σχολεία αποτελούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού, παιδείας αλλά και της ίδιας της ύπαρξης των χωριών.
    β) δεν μπορεί να στηριχτεί σε λογιστικά και αριθμητικά κριτήρια ενώ πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη του τις ειδικές συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας συνυπολογίζοντας και παιδαγωγικά κριτήρια.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι, πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημιούργησε έντονο προβληματισμό, ανησυχία, ανασφάλεια και δικαιολογημένες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς και στις τοπικές κοινωνίες.
    Σε ότι αφορά στις συζητήσεις περί πλεονάζοντος προσωπικού που θα οδηγήσει σε απολύσεις, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:
    Σήμερα, με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου οι 47.500 εκπαιδευτικοί ΠΕ70 και οι 12.500 ΠΕ60 σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων μας. ακόμη κι αν προχωρήσουν σε συμπτύξεις τμημάτων.
    Αν λάβουμε υπόψη μας πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2013-2016) θα συνταξιοδοτηθούν το λιγότερο 12.500 εκπαιδευτικοί ΠΕ70 (που ίσως να φτάσουν και τις 20.000), τα ελλείμματα σε εκπαιδευτικό προσωπικό θεωρούνται αναμφισβήτητα. Επομένως, η περίπτωση απολύσεων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού αποτελεί μύθο.
    Η πολιτική ηγεσία, με βάση τα παραπάνω, οφείλει άμεσα να προγραμματίσει τη διεξαγωγή διαγωνισμού πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, ώστε επιτέλους να σταματήσει η ομηρεία των συναδέλφων ΠΕ71 και ΠΕ61 αλλά και να πληρωθούν όλα τα οργανικά και λειτουργικά κενά των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζοντας προβλήματα επιβίωσης λόγω της οικονομικής πολιτικής απαιτούν να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προπαντός κατανόηση και ανθρωπιά.
    Απαιτούν μέτρα για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέτρα στήριξης και αναβάθμισής τους.
    Περιθώρια καθυστέρησης δεν υπάρχουν . . .
    Η υπομονή των συναδέλφων εξαντλήθηκε

    http://kostaskordatos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3861.html
    12/4/13

    ReplyDelete
  4. Νοσοκομεία: Πολυτέλεια το κόκκινο κρέας για τους ασθενείς!.....

    Κόκκινο κρέας με το… κιάλι βλέπουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Λεφτά δεν υπάρχουν και οι οικονομίες που γίνονται είναι αιματηρές, με αποτέλεσμα από την καθημερινή διατροφή των ασθενών να λείπει το μοσχάρι και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις να σερβίρονται κοτόπουλο ή χοιρινό.

    Της Νικολέττας Μπούκα
    nikolettabouka@yahoo.gr
    Την ίδια στιγμή, το ελαιόλαδο αντικαθίσταται από σπορέλαιο, ενώ οι εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να αγοράζουν από την τσέπη τους ακόμη και… πιρούνια, προκειμένου να μπορούν οι ασθενείς να φάνε το φαγητό τους.
    Σοβαρές, όμως, είναι και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες, σύριγγες, βαμβάκι, τα οποία αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς και να τα φέρνουν μαζί τους όταν έρχονται στο νοσοκομείο.
    Τις καταγγελίες αυτές έκαναν στη «Μ» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Στη συνέχεια, απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μισή ώρα τον κόμβο της Ευαγγελίστριας κι έκαναν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας έξω από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Αριστοτέλους. Στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
    «Κάνουμε την κινητοποίησή μας μπροστά στα νεκροταφεία. Είναι συμβολική η κίνησή μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι διαλύονται τα πάντα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης.
    Παράλληλα, ανέφερε ότι στο «Γ. Γεννηματάς» οι δαπάνες για τη σίτιση μειώθηκαν από τις 300.000 ευρώ που ήταν το 2012 στις 120.000 ευρώ το 2013, με αποτέλεσμα το κόκκινο κρέας να είναι πολυτέλεια και οι ασθενείς να αρκούνται σε κοτόπουλο και λίγο χοιρινό.

    ΚΟΒΟΥΝ ΕΝΑ... ΜΠΟΥΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΔΥΟ.....http://makthes.gr/news/reportage/102850/
    12/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin