Tuesday, May 14, 2013

Καλύτερη συνενόηση ΕΕ-ΝΑΤΟ ζητά ο Anders Fogh Rasmussen

Από το Αφγανιστάν στο Κοσσυφοπέδιο και μέχρι τη Σομαλία, ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεργάζονται στενά σε κάθε είδους επιχείρηση και η συνεργασία αυτή πρόκειται να ενισχυθεί. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, βρέθηκε στις 6 Μαΐου στο ΕΚ για να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Στο περιθώριο της συνάντησης δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Πώς αξιολογείτε τη στρατηγική σχέση ΕΕ ΝΑΤΟ σήμερα; Όταν συνεργαζόμαστε, οι άνθρωποί μας διαχειρίζονται την καθημερινή συνεργασία εξαιρετικά αποτελεσματικά. Καταφέρνουμε επίσης να αλληλοσυμπληρώνουμε τις δυνατότητές μας ικανοποιητικά αποφεύγοντας άσκοπες δαπάνες. Στις πολιτικές συναλλαγές μας, στόχος μας είναι να ξεπερνάμε με ρεαλισμό κάποια από τα εμπόδια που υπάρχουν. Έχω τακτικές επαφές με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Κοινοβουλίου. Έτσι νομίζω ότι γενικά πάμε πολύ καλά.


Και για το μέλλον; Πώς βλέπετε τη συνεργασία αυτή να αναπτύσσεται; Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί;
Πρέπει να κάνουμε πρόοδο στις πολιτικές συνομιλίες μας. Σήμερα έχουμε επίσημες συναντήσεις για ένα θέμα μόνο, τη Βοσνία και στις επίσημες συναντήσεις δεν έχουμε δικαίωμα να συζητήσουμε κανένα άλλο θέμα. Είναι προφανώς παράλογη κατάσταση. Η Βοσνία έχει βέβαια σημασία όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά άλλα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε.

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του ΕΚ στη σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ;
Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν 21 χώρες που είναι μέλη και των δύο οργανισμών κι έτσι είναι προφανές ότι για τους λαούς μας είναι εξαιρετικά σημαντική η στενή συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που όταν συναντιόμαστε με ευρωβουλευτές συζητάμε συχνά ακριβώς αυτό το θέμα. Χαίρομαι επίσης που το ΕΚ ασχολείται συστηματικά με θέματα ασφάλειας και άμυνας. Πιστεύω ότι δεν είναι θέματα της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κυβερνήσεων και ότι ρόλο έχουν επίσης τα κοινοβούλια και το ΕΚ.
 .europarl.europa.eu
14/5/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

------------

ΣΗΜ.
Από το ETHNOS.GR 23/3/2009

  • Η Τουρκία απειλεί με βέτο για την εκλογή Ράσμουσεν....
Πόκερ κορυφής παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να βελτιώσει την εικόνα της στον μουσουλμανικό κόσμο.
Με δήλωση κυβερνητικής πηγής στο Reuters η Αγκυρα απείλησε να θέσει βέτο στην εκλογή του Δανού πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.
Ο συντηρητικός Ράσμουσεν έχει το «ο.κ.» της Ουάσιγκτον, αλλά η Τουρκία εξέφρασε την προτίμησή της στον Καναδό υπουργό Αμυνας Πίτερ Μακέι, ο οποίος κατανοεί σαφώς καλύτερα τις τουρκικές ευαισθησίες, χωρίς να είναι αντιπαθής στους Αμερικανούς.
«Ισως προβάλουμε βέτο για τον Ράσμουσεν. Θα δούμε τις επόμενες μέρες», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Διευκρίνισε πως η τουρκική ένσταση είναι «τρισυπόστατη».
Αφορά τη διαχείριση της κρίσης των σκίτσων του Μωάμεθ από την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης το 2006, αλλά επίσης την άδεια εκπομπής σε κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό και κυρίως μια αιχμηρή δήλωση του Ράσμουσεν το 2003, ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πλήρες μέλος της ΕΕ».
Η θητεία του σημερινού (23/3/2009) γραμματέα Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ λήγει στις 31 Ιουλίου, αλλά ο διάδοχός του θα οριστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 3-4 Απριλίου.
Παρασκηνιακά η Τουρκία ζητεί ανταλλάγματα και για την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ζητώντας από τον «τουρκοσκεπτικιστή» Σαρκοζί να βάλει νερό στο κρασί του.
Τον «μείζονα» ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν λόγω της εκεί «τουρκμενικής μειονότητας» εξήρε σε φόρουμ στις Βρυξέλλες και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ζητώντας μεγαλύτερη συνεισφορά.
Στο μεταξύ, το Σάββατο περισσότεροι από 400 Βέλγοι ακτιβιστές συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να μπουν στην έδρα της Συμμαχίας, στην πρώτη μιας σειράς μεγάλων κινητοποιήσεων για τα 60 χρόνια του

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin