Thursday, May 23, 2013

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: «ΠΑΓΩΣΕ» ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΞΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ .... ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στη διενέργεια δημοψηφίσματος προσφεύγει η Ισλανδία σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η νέα κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η χώρα είχε υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2009, ένα χρόνο αφότου είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση στα σύνορά της.

Τα δύο κόμματα τα οποία επικράτησαν της Κεντροαριστεράς στις τελευταίες εκλογές, το κεντρώο Προοδευτικό Κόμμα και το δεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας, ανακοίνωσαν χθες την συμφωνία τους στο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ μέρος της συμφωνίας των δύο κομμάτων αποτελεί και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Ισλανδοί τοποθετούνται σήμερα κατά της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

Λόγω της μη συμμετοχής στην Ευρωζώνη, η Ισλανδία κατάφερε να διατηρήσει ψηλά τις εξαγωγές της με σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της.

Τα αλιευτικά προϊόντα και γενικότερα τα σχετιζόμενο με το ψάρι αγαθά αποτελούν το 70% των ισλανδικών εξαγωγών και τα δικαιώματα στην αλιεία παραμένουν το πλέον ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις Ισλανδίας – ΕΕ.
.elzoni.gr
23/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin