Monday, May 20, 2013

Ανοίγει ο δρόμος για τραπεζικές «διασώσεις» με καταθέσεις ....Ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο

-
Η Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζει σήμερα στο Στρασβούργο, στις 8.30μμ ώρα Ελλάδας, τη νομοθεσία για την τραπεζική ανάκαμψη και εξυγίανση που δίνει στους ρυθμιστικές αρχές την εξουσία να επιβάλλουν ζημίες στους πιστωτές, να αντικαθιστούν τη διοίκηση και να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα

Οι μεγαλύτερες τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ένα βασικό μαξιλάρι κεφαλαίου έως 9,5% μέχρι το 2019, αν και πολλές από αυτές είναι ήδη σ' αυτό ή πάνω απ' αυτό το επίπεδο λόγω πιέσεων της αγοράς και των αρχών επιτήρησης.

Ο νόμος της ΕΕ θα μπορεί να αναγκάσει τις μεγάλες τράπεζες να διατηρούν ένα μαξιλάρι ομολόγων που θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές, ώστε να μπορούν να καλυφθούν, χωρίς να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογούμενων. Αυτό το μαξιλάρι “απορρόφησης των απωλειών” θα πρέπει να είναι ίσο με το ποσό του κεφαλαίου που ένας δανειστής κρατά στο ρυθμιστικό του κεφάλαιο ( capital buffer) μαζί με προστιθέμενο περιθώριο για ασφάλεια.
  • Ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα αποφανθεί το φθινόπωρο αν οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να διασπαστούν.
Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να διατηρούν μεγάλα ποσά σε ομολογίες άλλων τραπεζών και οι ασφαλιστές δεν θα πρέπει να διατηρούν μεγάλο τμήμα του τραπεζικού χρέους, λέει ο υποδιοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας, Πολ Τάκερ. 

Ο ίδιος στηρίζει τη συναίνεση στην ΕΕ ότι οι καταθέτες έως 100.000 ευρώ στο λογαριασμό τους δεν πρέπει να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση διάσωσης, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει η ψήφος της Δευτέρας. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστατευθούν επίσης ορισμένοι ανασφάλιστοι καταθέτες, όπως οι μικρές επιχειρήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, πρόσθεσε.
Ακόμα κι αν εφαρμοστεί ένα σύστημα στην ΕΕ, πολλές τράπεζες θα εξακολουθούν να πρέπει να αναδιαρθρωθούν για να τεθούν εύκολα σε εκκαθάριση, δήλωσε ο Τάκερ. Ένας νόμος της ΕΕ δεν θα μπορεί να προστατεύσει πλήρως τους φορολογούμενους από τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών αν δεν υπάρχει παράλληλα κι ένα παγκόσμιο δίκτυο λέει ο Τάκερ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ένας νόμος της ΕΕ για την τραπεζική ανάκαμψη και εξυγίανση θα είναι ορόσημο για ένα παγκόσμιο σύστημα και θα βοηθήσει να πειστούν οι αγορές ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πλέον πρόθυμες να διασώζουν δανειστές “πολλοί μεγάλους για να καταρρεύσουν”.
Από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διασώσουν τράπεζες κατά την οικονομική κρίση του 2007-09, οι ρυθμιστικές αρχές ήθελαν να σταματήσουν οι αγορές να θεωρούν ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν θα επιτρεπόταν να τεθούν εκτός λειτουργίας.
  • Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν εν πολλοίς ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα πρέπει να υφίστανται απώλειες, και η ψήφος της Δευτέρας αναμένεται να στηρίξει την άποψη αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι οι όποιες απώλειες επιβάλλονται μόνο αφότου έχουν πρώτα “χτυπηθεί” οι ομολογιούχοι της τράπεζας.
Πηγή: Reuters
.enet.gr
20/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin