Friday, May 17, 2013

Υποταγή ή εξώθηση σε ρήξη;

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα χρόνο μετά την εκλογή του Ολάντ το βραχυκύκλωμα του Γάλλου ηγέτη αποτελεί στρατηγικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους για τους Μέρκελ-Σόιμπλε: Δεν προσαρμόζεται στους ρυθμούς που θέλει το Βερολίνο, αλλά και δεν αντιπαρατίθεται μετωπικά, ώστε να διευκολύνει πιο ξεκάθαρες γερμανικές επιλογές, με τη γαλλική πλευρά να χρεώνεται μια ρήξη που επικοινωνιακά δεν θέλει να αναλάβει η Γερμανία.
Η πίεση έρχεται από παντού, από τον Μπαρόζο που καλεί τη Γαλλία να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές, από τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Βάιντεμαν και ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών που έχουν ήδη ανακηρύξει τη Γαλλία στον μεγάλο ασθενή της Ευρωζώνης, αλλά και από πιο τολμηρές απόψεις που τις δημοσιεύει το έγκυρο Bloomberg, όπου τρεις αριθρογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Γερμανίας Χένκελ, καλούν τη Γαλλία να πάρει τη σωτήρια πρωτοβουλία της κατάτμησης της Ευρωζώνης!

Ενας χρόνος Ολάντ ήταν μια περίοδος χάριτος που για το Βερολίνο εξαντλήθηκε, καθώς οι εκλογές του Σεπτεμβρίου πλησιάζουν και έπεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Αν μέχρι στιγμής η απραξία-ακινησία του ενοίκου του Μεγάρου των Ηλυσίων ήταν χρήσιμη για την Καγκελαρία, γιατί απέτρεψε αναταράξεις, σε μια στιγμή που χρειάζεται επίφαση αισιοδοξίας για να καλυφθεί η «βουτιά» της Ευρωζώνης στην ύφεση, με τη Γερμανία να ξεφεύγει ακόμη εικονικά-προσχηματικά από την επομένη των εκλογών και μετά, το γαλλικό βραχυκύκλωμα είναι πρόκληση πρώτου μεγέθους.
Δεν πρόκειται για προετοιμασία σκληρής διαπραγμάτευσης, ούτε για υποταγή της Γαλλίας έναντι αντιτίμου, όπως γινόταν την εποχή του διδύμου Μερκοζί. Η Γερμανία μαξιμαλιστική θέλει την πλήρη υποταγή της Γαλλίας και το μόνο που της προκαλεί αμηχανία είναι τι θα κάνει στην περίπτωση που οι αντοχές του γαλλικού πολιτικού συστήματος και οι ισορροπίες της γαλλικής κοινωνίας δεν επιτρέψουν μια βίαιη προσαρμογή σαν αυτή που γνώρισαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία.
Σήμερα η τροπή που πήρε η ευρωπαϊκή στρατηγική της Γερμανίας απαγορεύει στη Γαλλία να συνεχίσει την παραδοσιακή ευρωπαϊκή της ισορροπία, όπου συνυπήρχαν συμφέροντα και φιλοδοξίες και του Βορρά και του Νότου: Ο μέχρι χθες προνομιακός εταίρος του Βερολίνου καλείται ή να πληρώσει το πλήρες κόστος της βιάιης σύγκλισης με τον Βορρά ή να αποδεχθεί σε όλα τα επίπεδα τον υποβιβασμό του στον Νότο.
Αν θέλουμε να ανατρέξουμε στην Ιστορία της Ενοποίησης της Γερμανίας τον 19ο αιώνα υπό τον ηγέτη της Πρωσίας Μπίσμαρκ, υπάρχουν δύο μοντέλα αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών κέντρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παντοδυναμία του Βερολίνου στην ενοποίηση:
Το μοντέλο της Αυστρίας που εκ του μεγέθους της παρενοχλούσε την πρωσική παντοδυναμία και ετέθη εκτός γερμανικής ολοκλήρωσης με συνειδητή και ορθολογική επιλογή του Μπίσμαρκ να πληρώσει με αναδίπλωση και ακρωτηριασμό μια ενοποίηση που θα την έλεγχε πλήρως.
-Το μοντέλο της Βαυαρίας που υπετάγη πλήρως μετά τιμών μετά την ίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1870: Διατήρησε τον βασιλά της, το στρατό της, τους σιδηροδρόμους της και τα ταχυδρομεία της, παρέδωσε την ουσία της κυριαρχίας της και κράτησε τα σύμβολα.
Εδώ όμως σταματούν οι ομοιότητες, καθώς η ασφυκτική γερμανική πίεση δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη γαλλική ελίτ και κοινωνία στη μη ελεγχόμενη έκρηξη, που απέτρεψαν με το σοκ και δέος των μεθοδεύσεών τους οι Μέρκελ-Σόιμπλε στον Νότο της Ευρωζώνης.
Πλήρης υποταγή
Η μαξιμαλιστική Γερμανία θέλει την πλήρη υποταγή της Γαλλίας και το μόνο που της προκαλεί αμηχανία είναι τι θα κάνει στην περίπτωση που οι αντοχές του γαλλικού πολιτικού συστήματος και οι ισορροπίες της γαλλικής κοινωνίας δεν επιτρέψουν μια βίαιη προσαρμογή σαν αυτή που γνώρισαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία.

.imerisia.gr
17/5/13

1 comment:

  1. Récession : la France et l'Allemagne dans le même bateau ?.....

    Par Donald Hebert

    "La récession touche tous les pays de la zone euro", a déclaré François Hollande. Explications de l'économiste Philippe Waechter.



    France et Allemagne sont-elles dans le même bateau ? François Hollande l'a laissé entendre lors de sa conférence de presse jeudi 16 mai. "Ce qui frappe l’Europe, c’est la récession qui touche tous les pays de la zone euro – certains moins que d’autres, mais je pourrais faire des comparaisons, y compris avec l’Allemagne, pour ces six derniers mois", a-t-il déclaré sans développer.

    Le président de la République faisait référence aux difficultés de l'économie allemande. Certes, elle a enregistré une croissance de 0,9% l'année dernière, et de 0,1% début 2013, mais elle s'est contractée de 0,7% au dernier trimestre 2012. De l'autre côté du Rhin, le PIB français a stagné en 2012 et reculé de 0,2% au premier trimestre. Ainsi, les destins des deux économies européennes se rapprochent. Explications de Philippe Waechter, économiste en chef chez Natixis Asset Management.

    La France et l'Allemagne sont-elles embarquées dans le même bateau ?

    - Leurs moteurs ne sont pas les mêmes. La croissance allemande repose traditionnellement sur ses exportations mais les derniers chiffres montrent qu'elle est aujourd'hui essentiellement supportée par sa consommation intérieure. Autrement dit, son modèle lié au commerce international, notamment asiatique, se retrouve un peu fragilisé.

    A quoi cela est-il dû ?

    - Jusqu'à récemment, les exportations allemandes résistaient en Asie : malgré une activité peu dynamique dans cette région, les Allemands tiraient leur épingle du jeu. Mais un des éléments importants de ce début d'année, c'est la forte dépréciation du yen, qui fait que les entreprises allemandes perdent des parts de marché face aux produits japonais. L'Allemagne se retrouve donc dans une dynamique un peu différente.

    Donc les situations de la France et de l'Allemagne se rapprochent ?

    - La zone euro étant en récession, l'Allemagne, comme la France, vend peu en Europe. La Commission européenne a pris conscience que si l'on durcit la rigueur à tout va, il y aura un problème de croissance qui pénalisera aussi l'Allemagne. Les deux années données à la France et à l'Espagne pour atteindre leurs objectifs de réduction de déficits traduisent ce changement.

    Cela remet-il en cause le modèle allemand dont s'inspire la France, avec une politique de soutien à la production ?

    - Non. François Hollande a confirmé qu'il avait choisi une politique de l'offre lors de sa conférence de presse. On l'a vu aussi lors de sa réunion avec les entrepreneurs il y a quelques semaines. L'objectif de la France est désormais de définir pour les entreprises un cadre stable à travers différents chantiers : les retraites, la santé, etc. Le plan d'investissement public annoncé cet été peut également créer une impulsion, et ainsi changer la perception des investisseurs privés.

    Pourquoi ne pas encourager la consommation ?....
    ..http://tempsreel.nouvelobs.com/economie/20130517.OBS9594/recession-la-france-et-l-allemagne-dans-le-meme-bateau.html?xtor=RSS-17
    17/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin