Thursday, May 16, 2013

Ομπάμα - Ερντογάν: Κυρίαρχο θέμα στη συνάντησή τους η Συρία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης



-
Ο τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διπλωματικών ενεργειών ....
Το συριακό ήταν στο επίκεντρο των επαφών του Μπαράκ Ομπάμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, με τον αμερικανό πρόεδρο να αφήνει εκ νέου ανοιχτό το θέμα της στρατιωτικής δράσης, μόνο αν υπάρξουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα –οι ΗΠΑ είναι περισσότερο προσεκτικές και η Τουρκία ζητά δυναμικότερη επέμβαση-, στις δηλώσεις τους ο Ερντογάν και ο Ομπάμα δεν έδειξαν να διαφοροποιούνται.



Όπως εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος, έχει δει ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, είναι όμως σημαντικό «να υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες» πριν υπάρξουν αποφάσεις για την δράση που θα πρέπει να αναληφθεί.

Διατηρεί πάντως το δικαίωμα να καταφύγει σε σειρά «διπλωματικών και στρατιωτικών επιλογών», όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, όπως είπε. Στο παρελθόν είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων είναι παράγοντας «που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε σαφείς αναφορές για το ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σημείωσε ο Ομπάμα ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για την «εξαιρετικά βίαιη και περίπλοκη κατάσταση» της Συρίας, ευελπιστώντας πάντως ότι η σύνοδος ΗΠΑ-Ρωσία στη Γενεύη «πρέπει να αποφέρει αποτελέσματα».

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς και την Τουρκία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διπλωματικές ενέργειες για την πρόληψη περισσότερων θανάτων στη Συρία.

Τουρκία και ΗΠΑ συναινούν πλήρως στην ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία και να υπάρξει πολιτική μετάβαση, υπογράμμισε ο Ερντογάν, απηχώντας και τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα. Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για το τι θέσεις εξέφρασε στη συνάντησή του με τον Ομπάμα σχετικά με τη Συρία.

Η Τουρκία, που βλέπει τον εμφύλιο στα νότια σύνορά της να μαίνεται ενώ έχει υποστεί και τις παράπλευρες συνέπειες του στο έδαφός της, έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί δυναμικότερα ενώ τάσσεται από καιρό υπέρ της παραίτησης του Άσαντ και πολιτική διαδικασία μετάβασης.

Σε ό,τι αφορά το προαναγγελθείσα επίσκεψη στη Γάζα και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να το ακυρώσει, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι θα μεταβεί μάλλον τον Ιούνιο, ενώ θα επισκεφτεί και τη Δυτική Όχθη. «Προσδίδω στην επίσκεψη μεγάλη σημασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σχετικά.

Σε επίσκεψή του στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προτρέψει τον Ερντογάν να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ μετά από σχεδόν τρία χρόνια ψυχρότητας μετά το περιστατικό του Mavi Marmara.

Οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επαφή με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα, αν και η Τουρκία επισημαίνει ότι η πλήρης αποκατάσταση μάλλον δεν θα γίνει άμεσα.

Πέρα από την κατάσταση στη Συρία, η τρομοκρατία και η πολιτική ασφάλειας, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης συζητήθηκαν στη συνάντηση—για την ακρίβεια σε σειρά συναντήσεων σχεδόν όλη την ημέρα.

«Στέκομαι στο πλευρό σας απέναντι στην τρομοκρατία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι στηρίζει την προσπάθεια «για αλλαγές στην Τουρκία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο και για «κοινό αγώνα» των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά και σε άλλα θέματα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι εμπορικές τους συναλλαγές αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι «πάντα υπάρχει ευκαιρία» για την επίλυσή του, όπως είπε.

.tovima.gr
16/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

7 comments:

  1. Ολάντ: Η Μόσχα πρέπει να τελειώνει με τον Άσαντ....

    Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα για την αναβίωση της λεγόμενης διαδικασίας της Γενεύης...

    Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι θέλει να πείσει τη Μόσχα, η οποία υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, ότι είναι προς το συμφέρον της να τελειώνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, και διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι υποστηρίζει τις τρέχουσες διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για το ζήτημα αυτό.


    «Πρέπει να κάνουμε με τη Ρωσία αυτή την ειλικρινή συζήτηση για να την πείσουμε ότι το συμφέρον της, το συμφέρον της περιοχής και το συμφέρον της ειρήνης είναι να τελειώνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απόψε ο Ολάντ.


    Συμμετέχουμε στις εν εξελίξει εντατικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την Συρία, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Ολάντ, ενώ Ουάσιγκτον και Μόσχα ανέλαβαν και πάλι την πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό, προτείνοντας μια διεθνή διάσκεψη με στόχο την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και το συριακό καθεστώς.


    «Η επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία δεν μπορεί απλά να αντιμετωπίζεται από δύο χώρες, αυτό θα πρέπει να γίνει με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα» , τόνισε ο πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι από την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, η Γαλλία είχε έχει πάντα την πρωτοβουλία για το συριακό ζήτημα.


    «Εμείς όμως ουδέποτε θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να αποκλείσουμε τους άλλους» , πρόσθεσε.


    Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα για την αναβίωση της λεγόμενης διαδικασίας της Γενεύης — η οποία υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου του 2012 στην Ελβετία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία— όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει προκαλέσει περισσότερους από 94.000 νεκρούς, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


    Όμως, η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της ασάφειας που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά για την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου την αποχώρηση ζητεί η αντιπολίτευση ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση.


    Μια τέτοια διάσκεψη, που θα ονομαστεί "Γενεύη 2" μπορεί να είναι ένα καλό πλαίσιο, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.


    Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την οργάνωση της διάσκεψης αυτής, μια σύνοδος την ομάδας των "Φίλων της Συρίας" στην οποία συμμετέχουν χώρες εχθρικές προς το καθεστώς της Δαμασκού, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στην Ιορδανία, σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή.
    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=59511&category_id=541
    16/5/13

    ReplyDelete
  2. Rebels film execution of 11 Syrian soldiers, as Obama continues anti-Assad rhetoric.....

    As a new video is published showing fighters of the Al Qaeda-linked Al-Nusra Front in Syria executing 11 men they say are Bashar Assad’s soldiers, Obama talks to Turkey’s Erdogan, renewing threats of action against the Syrian government.

    The video, which was posted on YouTube on Thursday, is believed to have been filmed in the eastern Deir-al Zor province and appears to date from some time in 2012, according to the Syrian Observatory for Human Rights, a monitoring group with a network of activists in Syria.

    The footage shows the commander, his face obscured in a black balaclava, shooting each prisoner in the back of the head as they kneel blindfolded lined up in the sand.

    The Islamic militants shout “God is great” each time a man is shot. In some cases the executioner comes back and fires more bullets to make sure they are dead. The Al Nusra Front, which is thought to be behind the footage, has links to Al-Qaeda, and itself has ended up on America’s terrorism list in December 2012.

    Rami Abderrahman, the head of the Observatory, told Reuters that the Al Nusra Front has been releasing several videos of their gruesome operations.

    The Observatory said that such videos have become increasingly common in Syria’s bloody civil war, which has now claimed 80,000 lives, according to latest UN estimates.

    The Nusra video is the second to appear online in the last two days to show executions by fighters who claim links to al-Qaeda.......http://rt.com/news/syria-rebel-execution-video-392/
    17/5/13

    ReplyDelete
  3. U.S. slaps sanctions on Syrian ministers, airline......

    WASHINGTON, May 16 (Xinhua)
    -- The Obama administration on Thursday imposed a fresh round of sanctions on Syria, targeting four ministers, one airline and one TV station, just as a new peace conference is being broached to end the 27-month conflict in the Arab nation.

    The Department of Treasury blacklisted the ministers of defense, health, industry and justice, the government-owned Syrian Arab Airlines and Al-Dunya Television, a privately owned 24-hour satellite channel.

    The airline was accused of transporting weaponry on behalf of Iran's Islamic Revolutionary Guard Corps-Qods Force to the Syrian government in its battle against the opposition forces, which has killed some 80,000 people.

    Al-Dunya Television was targeted for providing services to the government, "including the despicable practice of airing forced confessions," the Treasury said in a statement.

    The Treasury's move bars American citizens from doing business with the individuals and entities, and freezes all of their assets under U.S. jurisdiction.

    The Obama administration, in its continued push for Syrian President Bashar al-Assad to step down to make way for a political transition in his country, has so far slapped sanctions on the Syrian government, including its central bank and oil companies, and more than 100 individuals and entities.

    Syria dominated Obama's separate talks with prime ministers of Britain and Turkey at the White House on Monday and Thursday, as the United States and Russia have agreed to sponsor another peace conference on Syria in Geneva either this or next month.

    http://english.cntv.cn/20130517/100948.shtml
    17/5/13

    ReplyDelete
  4. Syrien-Konflikt....Obama verweigert Erdoğan konkrete Hilfe.....

    Der türkische Premier sucht in Washington nach Unterstützung im Syrien-Konflikt, Zusagen erhält er von Obama aber keine. Der verweist auf die internationale Gemeinschaft.

    US-Präsident Barack Obama glaubt nicht an eine schnelle internationale Lösung für Syrien. "Es gibt keine Zauberformel für den Umgang mit einer außerordentlich gewaltsamen und schwierigen Situation wie in Syrien", sagte er nach einem Treffen mit dem türkischen Ministerpräsidenten Recep Tayyip Erdoğan.

    "Wir sind uns beide einig, dass Assad weg muss", sagte Obama. Gleichzeitig machte er aber klar, dass die USA keinen Alleingang gegen das syrische Regime von Machthaber Baschar al-Assad anstrebten. Unilaterale Handlungen der USA könnten in Syrien kein besseres Ergebnis herbeiführen, sagte Obama. Er hoffe auf die mit Russland vereinbarte Syrien-Konferenz mit allen an dem Konflikt Beteiligten in Genf, für die noch kein Termin feststeht.

    Erdoğan ist in die USA gereist, um bei Obama für mehr Unterstützung im Konflikt mit Syrien zu werben. Die Türkei ist vom syrischen Bürgerkrieg unmittelbar betroffen. Erst vor wenigen Tagen waren bei einem Anschlag im türkisch-syrischen Grenzgebiet mindestens 46 Menschen getötet worden. Erdoğan hatte in der Vergangenheit immer wieder ein größeres Engagement des Westens in Syrien gefordert.

    "Tabu" statt "roter Linie"

    Zu einem möglichen Giftgaseinsatz des Regimes vermied Obama den zuvor verwendeten Terminus der "roten Linie". Er sagte lediglich, die Nutzung von Chemiewaffen werde von der "zivilisierten Welt als Tabu" betrachtet. Bislang hatte er mit "enormen Konsequenzen" gedroht, sollte ein Einsatz von Chemiewaffen bekannt werden.

    Erdoğan wiederholte den Vorwurf, dass Assad Chemiewaffen eingesetzt habe, hielt sich mit Forderungen aber zunächst zurück. Wie Obama sei er der Meinung, Tyrannei und Diktatur in Syrien müssten durch Demokratie ersetzt werden. Die Türkei sei mit den USA völlig auf einer Linie. Frühere Forderungen der Türkei nach einer Flugverbotszone und Waffenlieferungen an die Opposition blieben offen. Erdoğan sagte, er wolle die Themen bei einem gemeinsamen Abendessen mit Obama besprechen.

    Russland will Syrien-Konferenz nur mit Iran..........http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-05/syrien-obama-erdogan-treffen
    16/5/13

    ReplyDelete
  5. Ομπάμα και Ερντογάν διαφωνούν για τα θέματα της Γάζας και Συρίας....

    Μπορεί ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να “φόρεσαν” τα πιό καλά τους χαμόγελα στην κοινή συνέντευξη Τύπου και να παρουσιάστηκαν ως δύο πολύ καλοί φίλοι που έχουν κοινή γραμμή σε όλα τα θέματα, όμως οι ενημερώσεις αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον προσφέρουν εικόνα διαφωνιών σε δύο σοβαρότατα ζητήματα.

    Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι ο κ. Ομπάμα και ο κ. Ερντογάν διαφωνούν για την απόφαση του τλεευταίου να επισκεφθεί τη Γάζα, το καθεστώς της οποίας οι Αμερικανοί θεωρούν ως “άνδρο τρομοκρατών”. Επίσης, δεν συμφωνούν με την πρόταση της Αγκυρας για να εισέλθουν οι δυτικοί σε πόλεμο δίπλα στους αντιπάλους του προέδρου της Συρίας Ασαντ.

    Στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπος ήταν απόλυτη και δεν έκρυψε την αμερικανική διαφωνία για τη σχέση του κ. Ερντογάν με τους ηγέτες της Χαμάς, οι οποίοι από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζονται τρομοκράτες. Σύμφωνα με αναλυτές το θέμα αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Γάζα, αλλά και τη Ραμάλα τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Στο θέμα της Συρίας ο πρωιθυπουργός της Τουρκίας φέρεται να είπε ότι κινδυνεύει άμεσα η χώρα του. Οι Αναλυτές θεωρούν πως χωρίς την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα θυμίζει σύντομα τις παλιές κακές εποχές όταν κυριαρχούσαν οι τρομοκρατικές ενέργειeς.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το Reuters, έγγραφα και εργαλεία βασανιστηρίων βρέθηκαν στα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Ράκα της Συρίας, τα οποία αποδεικνύουν πως οι κρατούμενοι εκεί βασανίστηκαν.

    Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι “στα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας της συριακής κυβέρνησης είδαμε έγγραφα, κελιά, αίθουσες ανακρίσεων και εργαλεία βασανιστηρίων που αποδεικνύουν τις καταγγελίες για βασανιστήρια των πρώην κρατουμένων, από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία”, δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    Η Ράκα στη βόρεια Συρία είναι από τον Μάρτιο η πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που καταλαμβάνουν οι αντικαθεστωτικοί.

    Το Παρατηρητήριο το οποίο έχει καταγγείλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από το καθεστώς της Δαμασκού, όσο και από τους αντάρτες, κάλεσε τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που ελέγχουν την πόλη να προστατεύσουν τις αποδείξεις για βασανιστήρια και αυθαίρετες κρατήσεις στα τοπικά γραφεία των δυνάμεων ασφαλείας.

    “Η καταστροφή ή η λανθασμένη χρήση αυτών των εγγράφων και των αντικειμένων θα μειώσει την πιθανότητα να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι τόσο σοβαρών εγκλημάτων”, υπογραμμίζει η οργάνωση.

    “Το να γίνει γνωστή η αλήθεια για τον ρόλο των υπηρεσιών ασφαλείας στην τρομοκράτηση των Σύρων θα τους βοηθήσει να αποφύγουν ανάλογες παραβιάσεις στο μέλλον”, πρόσθεσε ο Χούρι.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το Reuters, aνάμεσα στα εργαλεία που βρέθηκαν ήταν και αρκετά “bsat al-reeh”, σε μορφή σταυρού, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ακινητοποιούν, να τεντώνουν και να στρίβουν τα άκρα.

    “Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι υφίστανται αυτή τη μεταχείριση”, τόνισε η Λάμα Φακίχ, που εργάζεται στην οργάνωση. Η ίδια έχει μιλήσει με πολλούς κρατούμενους που “διαδήλωναν ειρηνικά και πραγματικά έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης”.

    Πρώην κρατούμενος περιέγραψε στο Παρατηρητήριο πως ο ίδιος και ο αδελφός του βασανίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους

    “Του έκαναν ηλεκτροσόκ για τρεις με τέσσερις ώρες και μετά τον έβαλαν στην απομόνωση. Με ανάγκασαν να ακούω τις κραυγές του αδελφού μου. Αυτό ήταν χειρότερο από το να με χτυπούσαν”, περιέγραψε ο 24χρονος Αχμεντ. “Ήθελαν να τους πω ποιός διαδήλωνε μαζί μου”, πρόσθεσε.

    Η οργάνωση με την χαρακτηριστική φράση “αρχιπέλαγος των βασανιστηρίων” περιγράφει το πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται και κακοποιούνται στην Συρία.

    Read more: http://mignatiou.com/?p=3635#ixzz2TX7lhkmd
    17/5/13


    ReplyDelete
  6. UN chief visits Russia....

    UN Secretary-General Ban Ki-moon has arrived in Russia for a four-day visit. He is set to meet with Russian President Vladimir Putin and Foreign Minister Sergey Lavrov today.

    The meeting will be held at the Putin’s summer residence in the Black Sea resort of Sochi.

    A UN spokesman says they will discuss the Syrian crisis, which has now lasted more than two years, leaving over 80,000 people dead.

    This is Ban Ki-moon's sixth visit to Russia. The last one took place in April 2011. The secretary-general will next travel to Mozambique.
    http://english.cntv.cn/program/newsupdate/20130517/104884.shtml
    17/5/13

    ReplyDelete
  7. Turkey's Erdogan: UN must decide on any Syria no-fly zone

    By REUTERS
    05/17/2013 19:39

    WASHINGTON - Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan said on Friday it would be up to the United Nations Security Council to decide whether to establish a no-fly zone inside Syria.

    "It is not a decision that could be taken between the United States and Turkey. It is something that would have to come through the UN Security Council," Erdogan said in a discussion at the Brookings Institution.

    http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=313496&R=R101
    17/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin