Wednesday, May 8, 2013

Χουντής προς Κομισιόν: «Ξεπλένετε το μαύρο χρήμα της Siemens»

Σκληρή επίθεση εναντίον της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), εξαπέλυσε χθες (7 Μαΐου) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή ερώτημά του στον αρμόδιο Επίτροπο για το σκάνδαλο της Siemens.
Σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ήγειρε το ζήτημα του σκανδάλου της Siemens ζητώντας από τον Επίτροπο-προϊστάμενο της OLAF, Algirdas Šemeta, να παράσχει πληροφορίες αναφορικά με την έρευνα της Υπηρεσίας πάνω στο θέμα.
Ο Ν. Χουντής κατηγόρησε την OLAF, λέγοντας ότι με τη στάση της και την «αδιαφορία» της «ξεπλένει μαύρο χρήμα» και λειτουργεί ως «κλεπταποδόχος».

«Δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι με την 18μηνη αποχή της Siemens από έργα της ΕΤΕπ κι ένα ποσό 13.5 εκατ. που θα δοθούν σε ΜΚΟ, αν κρίνει κανείς το μέγεθος των σκανδάλων και τις αποζημιώσεις που ζητάνε οι ΗΠΑ από τη ίδια εταιρεία, ότι αποδίδεται αίσθημα δικαίου […] Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή θα σας έλεγα ότι η OLAF δούλεψε σαν κλεπταποδόχος και ξέπλυνε μαύρο χρήμα της Siemens», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ η Επιτροπή Εποπτείας της OLAF πρόσφατα διαπίστωσε σοβαρές παραβιάσεις και κακοδιαχείριση, στην ετήσια έκθεσή της, στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις έρευνές της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εποπτείας διαπίστωσε παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων, έλλειψη δράσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις μέχρι και δύο χρόνια, απόπειρα του Διευθυντή της (Giovanni Kessler) να περιορίσει τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο της Επιτροπής Εποπτείας και διεξαγωγή κάποιων ερευνών προσωπικά από τον ίδιο. Εγείρονται έτσι  ζητήματα «σύγκρουσης συμφερόντων», απόκρυψης πληροφοριών προς την Επιτροπή Εποπτείας καθώς και περιορισμένη πρόσβαση της τελευταίας σε συγκεκριμένες πληροφορίες.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso προκειμένου να παραιτηθεί ο Γενικός Διευθυντής της OLAF, με την Κομισιόν να απαντά με δήλωσή της ότι «τίποτα στην έκθεση δεν δείχνει κάποιο λόγο για μια τέτοια δράση», επισημαίνοντας παράλληλα την «ανεξαρτησία» της Υπηρεσίας στην διεξαγωγή ερευνών.

Šemeta: Η OLAF είναι ανεξάρτητη
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Šemeta, ο οποίος υπογράμμισε την επικινδυνότητα παρέμβασης των πολιτικών στις έρευνες της OLAF.
«Είναι πολύ επικίνδυνο να αρχίσουν να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί σε μεμονωμένες περιπτώσεις έρευνας της OLAF. Η πολιτική ευθύνη των πολιτικών αφορά τους κανόνες και τα συστήματα που πρέπει να διέπουν τη δουλειά της OLAF, αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι αντικείμενο χειρισμού της ίδιας της OLAF. Εάν παρέμβω σε μία συγκεκριμένη περίπτωση θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της OLAF.  Αυτό είναι σαφές, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες,  έτσι έχει το σύστημα», απάντησε στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή.
EurActiv.gr 
 



Ο  Giovanni Kessler, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, έφερε ως παράδειγμα μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκά κονδύλια μεταξύ Γερμανίας και Βουλγαρίας, στην οποία οι ίδιοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από γερμανικό δικαστήριο ενώ αντίθετα, «αθωώθηκαν» στην Βουλγαρία.
 «Πρέπει να έχουμε μια ευρωπαϊκή αντίδραση, μια ευρωπαϊκή απάντηση, και η απάντηση είναι να έχουμε έναν Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Συνέχεια του άρθρου/Read more about this...... »

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin