Tuesday, June 11, 2013

Δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ - Κλείνει στις 12 το βράδυ


-
Με απόφαση της κυβέρνησης και δηλώσεις του υπουργού Σ. Κεδίκογλου - Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα - Στην Αγία Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση - Πολίτες έξω από το Ραδιομέγαρο..... (ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ tovima.gr)

Δραματικές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ καθώς ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Οργανισμού σήμερα Τρίτη τα μεσάνυχτα.
Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον υπουργό Σ. Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.



Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε  θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.

Είπε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι οι μεταδόσεις θα σταματήσουν με το τέλος του αποψινού προγράμματος σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα.
Η ανακοίνωση του Σ. Κεδίκογλου
Η ΕΡΤ είναι η πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Νωρίτερα την Τρίτη στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους προχώρησε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια γενική εξουσιοδότηση που δίδεται προς τους υπουργούς και όπως προκύπτει με αυτόν τον τρόπο θα μπει και το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Οι αντιδράσεις
Ηδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο για το ενδεχόμενο του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης από  ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠαΣοΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποίησαν  γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.


     Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ»
Σύμφωνα με  πληροφορίες, αυτή την ώρα ο κ. Σίμος Κεδίκογλου βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και σε λίγη ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις για την ΕΡΤ.

Μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ εκπέμπουν με κοινό πρόγραμμα.

Στη είσοδο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης οι οποίος δήλωσε ότι «την ΕΡΤ δεν θα την υπερασπιστεί μόνο οι ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός που επιθυμεί τη δημόσια τηλεόραση φορέα σοβαρής ενημέρωσης και πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρης Τρίμης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επιλέγοντας στο θέμα της ΕΡΤ τη σύγκρουση και την παραβίαση του συντάγματος. Καλούμε τον κόσμο να αναλογιστεί αν θα αφήσει τη δημόσια τηλεόραση βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης ή εάν θα την υπερασπιστεί. Καλούμε τα κόμματα, τους διανοούμενους και τους απλούς πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ για ελεύθερη και ανοιχτή δημόσια τηλεόραση».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Γιώργος Σαββίδης έκανε λόγο για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου που ξεκίνησε από τη εποχή του Ηλία Μόσιαλου και κατέληξε στις σημερινές εξελίξεις.


Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ


«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία - έστω και για μία ώρα - να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας  της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από "κάποιο" χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».
«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».
«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία  μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης  και του πολιτισμού.
Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.
Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».
Τι υποστηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τέρενς Κουίκ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ό,τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού. Για τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, διότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκαν κομματικοί στρατοί μέσα στην ΕΡΤ Α.Ε. Η εμπειρία μου - πχ- στη δεκαετία του 80, είναι δεδομένη.
» Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα και ούτε μπορούν να το χρεωθούν όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.
» Επιπλέον, μου φαντάζει αδιανόητο το σχέδιο να καταργήσουν τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που είναι το τελευταίο κάστρο στο να διατηρηθούν ζωντανές οι πάσης φύσεως δραστηριότητες, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την χώρα, δηλαδή η φωνή της Ελλάδας.
» Δεν μπορώ, επίσης, να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού.
» Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ ΑΕ βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.
» Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης».
Ανακοίνωση του ΚΚΕ Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.»

Τι αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου


Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα
εδάφια ως εξής:
«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,
β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος,
αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ

15 comments:

  1. El Gobierno griego ordena el cierre fulminante de la televisión pública.....

    La radiotelevisión pública (ERT) del país dejará de existir a medianoche
    El Ejecutivo promete crear un nuevo organismo "con mucho menos personal

    Los aficionados al baloncesto, que en Grecia son legión, se van a quedar sin ver la tercera final entre el Olympiakós y el Panazinaikós, los dos grandes del basket patrio, que se disputa este miércoles. El cierre de la ERT (en sus siglas griegas) ha convertido momentáneamente a Grecia en el único país de la Unión Europea sin televisión pública. Los planes del Gobierno, que tras una jornada de insistentes rumores comunicó oficialmente esta tarde el cierre inmediato del organismo –dejará de emitir esta medianoche-, consisten en mantener cerrada al menos tres meses la empresa, con 2.800 empleados, mientras se acomete un plan de reestructuración que jibarice considerablemente la plantilla (fuentes próximas al Gobierno estiman que el nuevo staff puede constar de unas 700 personas). Los futuros despedidos de la ERT son parte de la cuota exigida por la troika a Atenas: el pacto con los acreedores internacionales es despedir a 2.000 funcionarios hasta finales de julio; un total de 15.000 hasta finales del año próximo.

    Entre evidentes referencias a la corrupción y el desgobierno del organismo, el portavoz del Gobierno, Simos Kedikoglu, ha calificado la ERT como “un caso único de opacidad [en la gestión] y despilfarro inconcebible”. “Y eso se acaba hoy. El Gobierno ha decidido cerrar ERT. En su lugar se creará una radiotelevisión moderna que estará operativa tan pronto como sea posible”, añadió Kedikoglu. Y con una plantilla más reducida, subrayó. Mientras no se haya creado el nuevo ente público, los ciudadanos quedarán exentos del canon que vienen pagando mensualmente, contribución que, según el portavoz del Gobierno, se reducirá sensiblemente en el futuro........http://internacional.elpais.com/internacional/2013/06/11/actualidad/1370965379_527736.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  2. El Gobierno griego anuncia el cierre de la televisión pública.....


    Contaba con una plantilla de unos 3.000 trabajadores y costaba 300 millones
    La mala gestión, la opacidad y el despilfarro, argumentos del Gobierno

    El Gobierno griego ha anunciado el cierre de la radiotelevisión pública (ERT) del país, informó Simos Kedikoglou, portavoz del Ejecutivo. "ERT dejará de existir tras el cierre de la programación de esta noche [por este martes]. En su lugar funcionará lo antes posible un organismo público, moderno, con mucho menos personal", dijo Kedikoglou.

    El portavoz del Ejecutivo calificó a la ERT como un medio "opaco". "Su opacidad termina hoy [por este martes]. Se trata de un medio increiblemente derrochador". Según detalló, "tiene un coste tres veces superior, en algunos casos hasta siete veces superior, a otros canales y una plantilla cuatro veces, incluso seis veces, superior a sus rivales y una audiencia inferior".

    "En momentos el pueblo griego no puede soportar más sacrificios, no hay tiempo para la vacilación", detalló Kedikoglu, según recoge la propia web de la ERT.

    La radiotelevisión pública griega es financiada por los ciudadanos mediante un impuesto que se paga con el recibo de la luz........http://www.elmundo.es/elmundo/2013/06/11/comunicacion/1370965415.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  3. Le gouvernement grec annonce la fermeture immédiate de sa télévision publique....

    Le gouvernement grec a annoncé mardi 11 juin soir la fermeture "à la clôture des programmes" de la télévision publique ERT, en raison de sa mauvaise gestion.

    "La diffusion d'ERT s'arrêtera après la fin des programmes ce soir", a déclaré le porte-parole du gouvernement, Simos Kedikoglou, à la presse, en soulignant que ERT, qui est composée de trois chaînes employant plusieurs milliers de personnes, constitue "un cas d'absence exceptionnel de transparence et de dépenses incroyables".

    Selon Euronews, "les 2 800 salariés toucheront des indemnités" mais sans "aucune assurance d'être intégrés à la nouvelle structure, plus petite, qui devrait être bientôt mise sur pied"......

    http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/06/11/le-gouvernement-grec-annonce-la-fermeture-immediate-de-sa-television-publique_3428296_3214.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  4. Владата на Самарас ја затвора националната телевизија ЕРТ на полноќ....

    Денеска на полноќ се затвара грчката национална телевизија. Владиниот портпарол, објави дека ЕРТ ќе прекине со работа во 24 часот, а на нејзино место, за краток временски период ќе се создаде нова радиотелевизиска организација која нема да биде ниту државна, ниту партиска.......http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=9663
    11/6/13

    ReplyDelete
  5. Grèce: le gouvernement ferme la télévision publique ERT......

    Par LEXPRESS.fr, publié le 11/06/2013 à 19:05, mis à jour à 19:11

    Cette entité publique qui comprend trois chaînes et emploie plus de 2700 salariés est accusée de mauvaise gestion. La fin des programmes aura lieu ce mardi soir.

    Le gouvernement grec a annoncé mardi soir la fermeture "à la clôture des programmes" de la télévision publique ERT, en raison de sa mauvaise gestion.

    "La diffusion de ERT s'arrêtera après la fin des programmes ce soir", a déclaré le porte-parole du gouvernement, Simos Kedikoglou, à la presse, en soulignant que ERT, qui est composée de trois chaînes employant plusieurs milliers de personnes, constitue "un cas d'absence exceptionnel de transparence et de dépenses incroyables. Et tout ceci prend fin maintenant" a-t-il dit.

    M. Kedikoglou a précisé que l'organisation publique réouvrirait sous une autre forme, avec un nombre de salariés considérablement réduit.Tous les salariés actuels, au nombre de 2700 selon les medias grecs, recevront une compensation et seront autorisés à repostuler à un emploi dans la nouvelle structure, a-t-il dit.

    Cette nouvelle a été annoncée sans préavis alors que les chefs de file de la troika des créanciers de la Grèce (UE-BCE-FMI) sont à Athènes. ERT appartient aux multiples organismes d'Etat qui devaient être restructurés, selon le memorandum signé entre la Grèce et ses bailleurs de fonds.

    "ERT appartient au peuple grec ... c'est le seul média indépendant et la seule voix publique, qui doit rester dans le domaine public (...) nous condamnons cette décision soudaine" a indiqué le syndicat GSEE dans un communiqué.
    http://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/grece-le-gouvernement-ferme-la-television-publique-ert_1256707.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  6. Sparkurs: Griechenland schaltet staatlichen Rundfunk ab .....

    Von Georgios Christidis, Thessaloniki

    Auf ihrem Sparkurs macht die griechische Regierung auch vor dem staatlichen Rundfunk nicht halt: Die Radio- und Fernsehanstalt ERT soll komplett geschlossen und später mit weniger Angestellten und Programmen wiederbelebt werden.......http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/sparbemuehungen-griechenland-schaltet-staatlichen-rundfunk-ab-a-905170.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  7. La Grecia chiude la tv di stato.....Stasera stop alle trasmissioni...

    Il Governo di Samaras chiude da mezzanotte Ert (la Rai ellenica) e sospende 2.700 dipendenti a tempo indeterminato. "Le reti riapriranno con una struttura più moderna e non a controllo statale" dice il portavoce dell'esecutivo che promette indennizzi ai giornalisti coinvolti......http://www.repubblica.it/economia/2013/06/11/news/la_grecia_chiude_la_tv_di_stato_stasera_stop_alle_trasmissioni-60880080/?ref=HREC1-7
    11/6/13

    ReplyDelete
  8. Ο ξαφνικός θάνατος τη δημόσιας τηλεόρασης......

    Ζητάω συγνώμη εκ των προτέρων για τον προσωπικό μου τόνο, αλλά υπήρξα επί 28 χρόνια δημοσιογράφος της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Ολα αυτά τα χρόνια που βίωσα τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης με το πέρασμα τουλάχιστον 25 διευθυντών ειδήσεων, έζησα πολλά.

    Κυρίως όμως μεγάλες πολιτικές δίκες που σφράγισαν την νεώτερη ιστορία και είχα την ευκαιρία να τις καταγράψω με εκατοντάδες τηλεοπτικές ώρες, όπου είχα και τη βοήθεια έντιμων τεχνικών και μεροκαματιάρηδων οδηγών, μπούμαν, ηχοληπτών, που κάποτε υπερέβαλλαν εαυτούς και τις δυνάμεις τους για να φτάσει η εικόνα στο σπίτι του έλληνα πολίτη και τότε που δεν υπήρχαν τα ιδιωτικά κανάλια.

    Αν η ΕΡΤ ήταν διεφθαρμένη, όπως μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου; Ναι ήταν και διεφθαρμένη. Όταν για παράδειγμα διόριζε παιδιά πολιτικών απευθείας με σημειώματα σε διευθύντριες ειδήσεων, όταν με μια εντολή έβαζε στο ψυγείο επαγγελματίες διότι δεν συνεμορφώθησαν με τη γραμμή, όταν κατέβαζε γραμμή κάποιος απίθανος υπουργός «βάζοντας στο ψυγείο» εκπομπές, άψογη δημοσιογραφική δουλειά, επαγγελματικά γυρίσματα.

    Από κοντά και ένας εσμός από ευνοούμενες παλλακίδες, που το έπαιζαν δημοσιογράφοι, διευθύντριες, στελέχη κ.λ.π. Έως και πρόσφατα. Όσοι δουλέψαμε για την κρατική ή δημόσια τηλεόραση τα ζήσαμε όλα αυτά... Οι αρχιτέκτονες άλλωστε αυτής της απαξίωσης της ΕΡΤ ήταν πάντα οι πολιτικοί, οι οποίοι πολύ συχνά σήκωναν το τηλέφωνο και έδιναν τη γραμμή ή διόριζαν διεφθαρμένες διοικήσεις ή ανίκανα στελέχη...

    Ζήσαμε όμως και άλλα: Όπως τις αποκαλύψεις που κάναμε με την αυτοθυσία στελεχών που μας στάθηκαν, απολαύσαμε την ανάλυση εθνικών θεμάτων που δεν μπόρεσαν να κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια. Ο βραχνάς της τηλεθέασης δεν μας καταδίωκε όπως στα ιδιωτικά Μέσα όπου κάθε πρωί παίζονται ακόμα μικρά δράματα...

    Παρακολουθήσαμε παγκόσμιες πολεμικές συρράξεις με 24ωρα προγράμματα, διασκεδάσαμε με εκπομπές που άφησαν εποχή σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Ο ξαφνικός θάνατος της δημόσιας τηλεόρασης θα μπορούσε να εξυπηρετεί την ανάγκη για οικονομία σε έναν πράγματι διογκωμένο Οργανισμό, που του έδωσαν τον τίτλο της εταιρείας, αλλά τον ήθελαν ΔΕΚΟ. Πάντα και όλες οι κυβερνήσεις... Όμως, δυστυχώς, δεν πρόκειται για νοικοκύρεμα και εξοικονόμηση πόρων φοβάμαι. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση με την μικροκομματική λογική ότι ο πολίτης θα το εκτιμήσει, αφού δεν θα πληρώνει τα ευρουδάκια κάθε μήνα στον λογαριασμό του, ως τέλος της ΕΡΤ.

    Πρόκειται για κίνηση που οδηγεί και την πολιτική σκηνή στα άκρα, αφού οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν. Αν κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε εκλογές νομίζω ότι αυτό θα το πληρώσουν από τον ελληνικό λαό.

    Κανείς από εμάς, ανεξάρτητα από συναισθηματικές φορτίσεις, δεν μπορεί να συμφωνεί με το λουκέτο που οδηγεί 2.600 εργαζόμενους στον δρόμο. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλουμε αν το νοικοκύρεμα, στη συνέχεια, δεν περάσει από τα κομματικά γραφεία της ΝΔ για τις επόμενες προσλήψεις. Αν με εννοείς!

    ΥΓ: Αλήθεια οι αρχιτέκτονες του λουκέτου έχουν σκεφτεί τι θα γίνει με τις συμβάσεις της ΕΡΤ με τα κανάλια του εξωτερικού, τα δικαιώματα για τις μεταδόσεις αγώνων κ.λ.π. Και ποιος θα διοργανώσει τις επόμενες εκλογές; Γι αυτούς που τις επιδιώκουν τώρα, που βλέπουν τα νούμερα να ανεβαίνουν.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=517532
    11/6/13

    ReplyDelete
  9. Employees seize Greek State TV and radio HQ after govt-announced suspension .....

    Employees of Greece’s state TV and Radio Corporation have seized the headquarters in Athens following government plans to suspend it under pressure from austerity cuts.

    Both will go dead between midnight and early Wednesday morning, causing their 2,500 employees to be jobless until it reopens.

    Soon to be laid-off ERT (Hellenic Radio and Television) employees took over the state network’s headquarters on Tuesday night. Witnesses said dozens of journalists and employees were flown to protests at the building in Athens, according to Der Spiegel......http://rt.com/news/austerity-greece-state-media-542/
    11/6/13

    ReplyDelete
  10. Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το κλείσιμο της ΕΡΤ...


    ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    11 Ιουνίου 2013

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καταδικάζει απερίφραστα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, η οποία, με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου που θυμίζουν Χούντα, ανακοίνωσε το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα «κλείσιμο» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

    Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να «κλείσει» η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
    Καλεί σε αγώνα όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ και κηρύσσει όλο τον Κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οργανώνοντας νυχθημερόν ομάδες περιφρούρησης.
    Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους όλης της χώρας να αντιδράσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.
    Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές. Τώρα κρίνονται όλοι.
    Τέλος, καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση όλη τη νύχτα και καλεί τους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο και όλους τους συναδέλφους να έρθουν σήμερα το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Πηγή: ΕΣΗΕΑ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=369240
    11/6/13

    ReplyDelete
  11. Streik wegen Staatsfunk-Schließung Griechenland hat keine Presse mehr......

    Aus Protest gegen die Schließung des Staatsrundfunks sind in Griechenland alle Journalisten in den Streik getreten. Im Fernsehen werden keine Nachrichten mehr gezeigt, Tageszeitungen erscheinen nicht......http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/2983104/griechenland-hat-keine-presse-mehr.html
    12/6/13

    ReplyDelete
  12. Διαψεύδει ο Ο.Ρεν ότι η τρόικα ζήτησε να κλείσει η ΕΡΤ....

    ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ

    Προκληθείς στο Ευρωκοινοβούλιο, από τον συνπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ν' απαντήσει αν η Κομισιόν έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο της στην «τροϊκα», να ζητήσει η να συμφωνήσει να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναγκάσθηκε να ομολογήσει ότι, η σχετική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν της Κομισιόν.

    "Δεν ήταν δική μας αυτή η απόφαση" είπε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν διευκρινίζοντας ότι η Κομισιόν έλαβε γνώση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κατόπιν εορτής. Εμείς δεν ζητήσαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά δεν αμφισβητούμε και το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να το κάνει, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, πρόσθεσε.

    Ωστόσο, διευκρίνισε, η Κομισιόν στηρίζει τον ρόλο που πρέπει να παίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε μία δημοκρατική χώρα, σ' ένα περιβάλλον πλουραλιστικής ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι, με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η Κομισιόν δεν μπορεί να υπαγορεύει στις κυβερνήσεις το τι θα πράξουν με τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πάντως, είχε καλέσει ευθαρσώς τον Επίτροπο Ρεν ν' απαντήσει στο ερώτημα αν αληθεύει ότι η Κομισιόν είχε δώσει εντολή στον εκπρόσωπο της στην "τροϊκα" να ζητήσει το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι " Η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι αυτό αποτελούσε όρο της τροϊκα.Επειδή, όμως, μέσα στην τροϊκα υπάρχει και εκπρόσωπος της Κομισιόν, αληθεύει ότι η Κομισιόν είχε δώσει εντολή στον εκπρόσωπο της να ζητήσει το κλείσιμο της ΕΡΤ? Διότι αν αληθεύει θα πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο".
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=369383
    12/6/13

    ReplyDelete
  13. Αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα......

    Αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.
    12/6/13

    ReplyDelete
  14. Συνάντηση θα έχουν στις 18.00 στη Βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
    12/6/13

    ReplyDelete
  15. Αντίθετη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με το κλείσιμο της ΕΡΤ....

    Τη λύπη της και την πλήρη αντίθεσή της για την αιφνιδιαστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με τα 422 σωματεία μέλη της.

    «Η ΕΡΤ και ειδικότερα η ΕΡΤ3 υπήρξε διαχρονικά αρωγός όλων των φορέων για την προβολή της ιστορίας και την διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης. Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους πολίτες της χώρας και ζητούμε την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=181369
    12/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin