Tuesday, June 25, 2013

Εκταμιεύτηκαν τα 3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα .... ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο EFSF

Στην εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και την εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών, προχώρησε σήμερα Τρίτη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Πρόκειται για τη δόση του δανείου που είχε εγκρίνει το Euro Working Group στις αρχές του μήνα και είναι το τελευταίο μέρος από τις δόσεις του πρώτου εξαμήνου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ευρωπαϊκού ταμείου, ο EFSF έχει καταβάλλει ως τώρα στην Ελλάδα 130,6 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 144,6 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του πακέτου χρηματοδότησης της χώρας μας.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη της εβδομάδας επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να κλείσει η διαρπαγμάτευση για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και να δοθεί από τους δανειστές το «ΟΚ» για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ύψους 8,1 δισ. ευρώ.
Τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν στο τραπέζι είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, μετά και τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, καθώς και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους» η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προετοιμάσει τον κατάλογο με τους 12.500 εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, που μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έμπαιναν σε καθεστώς κινητικότητας για διάστημα 12 μηνών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ετοιμαστεί το πλάνο με τα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων και, ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αν η τρόικα δεν φανεί «ελαστική», ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Πιθανότατα η κυβέρνηση θα προτείνει ο αριθμός των 12.500 να «σπάσει» σε μηνιαίους στόχους.
Σε ό,τι αφορά στον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, η τρόικα ζητά διαβεβαιώσεις ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,1 δισ. ευρώ εντός του 2014. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως θα πείσουν την τρόικα και ως εκ τούτου δεν θα ζητήσει να ισχύσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και την επόμενη χρονιά.
Εξάλλου, το Eurogroup και το ΔΝΤ περιμένουν να επιτευχθεί συμφωνία το αργότερα μέχρι τα μέσα Ιουλίου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 1 δισ. ευρώ για φέτος, λόγω των ελλειμμάτων κυρίως του ΕΟΠΥΥ, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ο φετινός στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ βρίσκεται στον «αέρα» μετά τις εξελίξεις με την ΔΕΠΑ και η κυβέρνηση θα επιδιώξει μετάθεση του στόχου με παράλληλη επίσπευση ορισμένων άλλων κινήσεων.
http://www.ethnos.gr
25/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Στουρνάρας: Περί το τέλος Ιουλίου η εκταμίευση της επόμενης δόσης....

    «Η Ελλάδα από σήμερα έχει μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές», είπε ο υπουργός Οικονομικών
    Τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει «με περισσότερη αποφασιστικότητα» τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Eurobank Investor Forum.

    «Η Ελλάδα από σήμερα έχει μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η στασιμότητα ισοδυναμεί με καταστροφή.

    Αναγνώρισε πάντως ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες διέσχισε «έναν πολύ δύσκολο δρόμο», αλλά, όπως είπε, κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της.

    «Οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν να εργάζονται επίμονα όχι μόνο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να αλλάξουν τη χώρα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε βέβαιος ότι στην πράξη περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

    Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε ότι σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα, ενώ όπως σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

    Τόνισε μάλιστα ότι όσοι υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που –σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Στουρνάρας - αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, εάν υπάρχουν.
    Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε παράλληλα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται ικανοποιητικά και οδεύει προς ολοκλήρωση και υπενθύμισε ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο εκταμιεύθηκαν δύο δόσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που «αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά».

    Υπενθύμισε επιπλέον ότι η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο να εκπληρώσει η χώρα μας συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις.......http://www.protothema.gr/economy/article/289352/stournaras-peri-to-telos-iouliou-i-ektamieusi-tis-epomenis-dosis/
    25/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin