Thursday, June 20, 2013

Εκ νέου στήριξη Μέρκελ προς Σαμαρά για τις μεταρρυθμίσεις .... Σημαντική η συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στη Βιέννη

Τη στήριξη της Aνγκελα Μέρκελ έλαβε για μια ακόμη φορά, ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Βιέννη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών- μελών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την τρικομματική κυβέρνηση, και ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα από το εξωτερικό ότι χρειάζεται να διατηρηθεί στην Ελλάδα η πολιτική σταθερότητα, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ευχή να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η θετική πορεία που ακολουθεί η ελληνική οικονομία.
Η στήριξη της κυρίας Μέρκελ αποτελεί για τον Πρωθυπουργό μια τονωτική, επικοινωνιακή ένεση, ενώ είναι η δεύτερη φορά που συνομιλούν οι δυο τους και η γερμανική πλευρά εκφράζεται θετικά για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί, εν μέσω της πολιτικής κρίσης με επίκεντρο την υπόθεση της ΕΡΤ, το τηλεφώνημα της καγκελαρίου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, στον κ. Σαμαρά, στον οποίο επεσήμανε τη στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες που καταβάλλει για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.


Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς, στην ολιγόωρη παρουσία του στην αυστριακή πρωτεύουσα, με την κυρία Μέρκελ, για την κατάσταση στην Ελλάδα και το κλίμα των τελευταίων ημερών. 

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από οικονομικά θέματα, ενώ οι δυο τους ανανέωσαν το ραντεβού τους, για τις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο για τη «Στρογγυλή Τράπεζα για την προώθηση της απασχόλησης των νέων στην Ευρώπη», η οποία οργανώνεται από την καγκελάριο και στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ, αλλά και γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκ νέου με τον ιρλανδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε., Εντα Κένι, ενώ κατά τη μακρά συζήτησή του με τον αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, εξετάστηκε η προοπτική ενίσχυσης της ελληνοαυστριακής συνεργασίας. 

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς άκουσε τον οικοδεσπότη της Συνόδου του ΕΛΚ, να του εκφράζει την διάθεση της αυστριακής πλευράς να ενισχύσει την ελληνική οικονομία, μέσω αυστριακών επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στη σύναξη των κεντροδεξιών ηγετών, που έγινε στην Αυστρία για ενίσχυση του Σπίντελεγκερ στον προεκλογικό του αγώνα για τις εκλογές που θα γίνουν 29 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα μετά την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, έγινε και μια πρώτη συζήτηση για το προεκλογικό πρόγραμμα του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές του 2014. 

Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον δεύτερο να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης που χρειάζεται η χώρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη» είπε ο Μπαρόζο και όταν ρωτήθηκε για το λουκέτο στην ΕΡΤ, περιορίστηκε να δηλώσει: «Ελπίζω να είναι επιτυχής και εμείς τους στηρίζουμε». 
Νωρίτερα, προσερχόμενος ο κ. Σαμαράς στη Σύνοδο του ΕΛΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μακρύ δρόμο και σημειώνει πρόοδο καθημερινά. Παράλληλα, επισήμανε πως η χώρα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, που απαιτεί δημοσιονομική σταθερότητα, απαιτεί μεταρρυθμίσεις, απαιτεί ισχυρή, ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση.
Στη σύνοδο οι ηγέτες του ΕΛΚ ενέκριναν τη διακήρυξη για «Τη Νέα ανάπτυξη και την εργασία για την Ευρώπη», όπου αναφέρεται πως η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι η υπʼ αριθμόν ένα προτεραιότητα για την Ευρώπη.
«Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη με στόχο να διασφαλιστεί η ζωτικής σημασίας παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» σημειώνεται στη διακήρυξη.
Παράλληλα υπογραμμίζεται και η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής από τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχυθούν οι επενδύσεις ως αντίδοτο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
Ραβανός Αρης
www.tovima.gr
20/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin