Thursday, June 27, 2013

«Στην τελική ευθεία το ελληνικό αναπτυξιακό Ταμείο»

«Δεν μπορεί η πολιτική να είναι μονόπλευρη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη για συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής και αναπτυξιακών μέτρων, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και τον υφυπουργό Στέφαν Κάπφερερ.

«Για αυτό είναι μεγάλης κρισιμότητας για την ελληνική πλευρά η δημιουργία ελληνικού αναπτυξιακού Ταμείου» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW Γκίντερ Σρέντερ.

«Προσπαθούμε εδώ και ένα χρόνο για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου και νομίζω πια, από αυτά που ειπώθηκαν στις συναντήσεις, ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και δήλωσε αισιόδοξος μετά τις σημερινές συνομιλίες.



Διευκρίνισε πάντως ότι και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα είναι αποφασιστικότητα για την ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας». Σημείωσε δε ότι γίνεται πλέον απολύτως κατανοητό ότι «δεν μπορεί η πολιτική να είναι μονόπλευρη».

Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε τον επόμενο μήνα στην Αθήνα ενδέχεται να συνδυαστεί με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding), είτε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είτε μεταξύ της KfW και του αντίστοιχου ελληνικού φορέα.

Το μήνυμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι ότι η Ελλάδα θα παίρνει πλέον χρήματα μόνο από τη Γερμανία, αλλά, αντιθέτως, ότι πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια η οποία δίνει προστιθέμενη αξία και αξίζει να στηριχθεί, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς επενδυτές του εξωτερικού. Στο ίδιο πλαίσιο, κατέστη σαφές ότι το Βερολίνο έχει κάθε πρόθεση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, εφόσον η Αθήνα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Μπάμπης Παπαφιλιππάκης  
http://www.zougla.gr
27/6/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη προσερχόμενος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Adenauer στο Βερολίνο....

    «Ξεκαθάρισα ότι η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής δε φτάνει, χρειάζονται και αναπτυξιακά μέτρα, γι’ αυτό για την ελληνική πλευρά είναι μεγάλης κρισιμότητας η δημιουργία του ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Προσπαθούμε εδώ και έναν χρόνο για την δημιουργία αυτού του Ταμείου και νομίζω πια, από αυτά που ειπώθηκαν από τη συνάντηση, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα δείτε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως από τη συνάντηση αυτή φεύγω αισιόδοξος. Βεβαίως, από τη δική μας πλευρά, πρέπει πάντοτε να κάνουμε την δουλειά μας. Το μήνυμα είναι αποφασιστικότητα για την ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας. Γίνεται απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορεί η πολιτική να είναι μονόπλευρη».
    http://www.mindev.gov.gr/?p=11409
    27/6/13

    ReplyDelete
  2. Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ, στο Βερολίνο....

    «Ενότητα» θα είναι η λέξη – κλειδί για την επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, που θα οδηγήσει στις πλέον κρίσιμες ευρωεκλογές, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Βερολίνο σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ με θέμα «Η Ευρώπη του Αύριο: Η ελληνική θέση».

    Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού:

    -Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη και οι μεγαλύτερες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τις σύγχρονες προκλήσεις. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να τα καταφέρουμε, δημιουργώντας μια μεγάλη και ισχυρή Ένωση. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία κοινή δημοσιονομική πολιτική που θα επιτηρείται από ένα κεντρικό μηχανισμό και θα συνοδεύεται από μία πραγματική τραπεζική ένωση, με την ΕΚΤ σε αναβαθμισμένο ρόλο.

    -Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κοινούς κανόνες και αλληλεγγύη. Είμαστε μια Κοινότητα αλληλοεξαρτώμενων εθνών. Πιθανή αποσταθεροποίηση μιας χώρας – μέλους μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες – μέλη. Οι αδύναμοι κρίκοι πρέπει να κάνουν αυτά που οφείλουν και οι ισχυρές οικονομίες πρέπει να επιδείξουν υποστηρικτικό πνεύμα. Όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλά και επειδή βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι.

    -Τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας ήταν από τους πιο αδύναμους – ίσως ο πιο αδύναμος – κρίκος της ΕΕ. Μάθαμε από το παρελθόν και είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

    -Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε τρία σημαντικά βήματα προόδου, αφ΄ότου ανέλαβε την εξουσία.

    Πρώτον, εξασφαλίστηκε η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Τα δύο κόμματα που εξ αρχής στήριξαν την κυβέρνηση συνεχίζουν να την στηρίζουν, ενώ το τρίτο, η Δημοκρατική Αριστερά –το μετριοπαθές αριστερό κόμμα- αν και δεν μετέχει στην κυβέρνηση , δεν δείχνει ότι σκοπεύει να την καταψηφίσει.

    Δεύτερον, τα σενάρια του Grexit είναι νεκρά.

    Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένης της εφ’ άπαξ ενίσχυσης στον χρηματοοικονομικό τομέα) μειώθηκε από το 10,5% του ΑΕΠ το 2009 στο 1% το 2012 –υπερβαίνοντας τον μνημονιακό στόχο.
    Το δομικό ισοζύγιο του 2010-1012 βελτιώθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ –μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές που έχει πετύχει προηγμένη οικονομία.

    Τρίτον, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    -Το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Ελληνική οικονομία σε ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή και φιλική για τις επιχειρήσεις οικονομία.

    Για αυτό το σκοπό τους δώδεκα τελευταίους μήνες έχουμε εφαρμόσει μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις:..............http://www.mindev.gov.gr/?p=11402
    27/6/13

    ReplyDelete
  3. Χατζηδάκης - Ρέσλερ συζήτησαν για το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο...

    Μέτοχοι του Ταμείου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ιδιώτες επενδυτές
    Η δημιουργία του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου ήταν το κεντρικό σημείο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με τον πρόεδρο της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW Ούλριχ Σρέντερ, στο Βερολίνο.

    Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα οι επαφές του κ. Χατζηδάκη, επαφές στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε η προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει την προσπάθεια για ίδρυση του ταμείου χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική της φάση.

    Μέτοχοι του Ταμείου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ιδιώτες επενδυτές. Οπως έγινε γνωστό, η ελληνική και η γερμανική πλευρά θα έχουν τις επόμενες ημέρες συνεχείς επαφές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου, να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding, MoU).

    Ο υπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι «από τη φάση των διαπραγματεύσεων περνάμε πλέον στη φάση της δημιουργίας του ταμείου» και επισήμανε ότι η τρόικα έχει πειστεί και θα συμπεριλάβει σχετική ρητή πρόβλεψη στο αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου. Χαιρέτισε τη σαφή πρόθεση της Γερμανίας να στηρίξει, μέσω της KfW, την προσπάθεια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά στον περιορισμό του προβλήματος ρευστότητας» κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόνισε, δε, ότι το ταμείο θα δομηθεί με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και σε συνεργασία με τους πιο αξιόπιστους διεθνείς εταίρους.

    Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Σόιμπλε, τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, τον υφυπουργό Οικονομίας, Στέφαν Κάπφερερ, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος ήταν μαζί με τον υπουργό, ομιλητής σε εκδήλωση του Ιδρύματος Konrad Adenauer, εμπεδώθηκε το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την πρόθεση της Γερμανίας να συμβάλει με τον δικό της μηχανισμό στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, όπου δεν υπάρχουν ελληνικές υποδομές, ενώ ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να αναλάβει την επαγγελματική κατάρτιση Ελλήνων νέων ανέργων, όπως συνέβη πρόσφατα με νέους από την Ισπανία.

    πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.protothema.gr/economy/article/290289/hatzidakis-resler-suzitisan-gia-to-elliniko-anaptuxiako-tameio-/
    28/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin