Monday, June 24, 2013

"Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα"

 --
Αυτό υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στους New York Times που συνυπογράφει με τον συνάδελφό του καθηγητή James K. Galbraith...

«Η κρίση θα μπορούσε να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση και να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία. Αυτό δεν θα ήταν κάτι κακό για την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ» , αναφέρει ο διεθνούς φήμης καθηγητής Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στους NewYorkTimes, που συνυπογράφει με τον James K. Galbraith, επίσης καθηγητή στο  Lyndon B. Johnson School of Public Affairs στο πανεπιστήμιο Texas στο Austin.

  
«Μια ελληνική κυβέρνηση που απορρίπτει την αυτοκαταστροφική ευρωπαϊκή πολιτική περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα κάνει κακό» τονίζεται.

Οι δύο καθηγητές περιγράφουν την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουνίου, μία ημέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, για μία προγραμματισμένη συνέντευξη για την ΕΤ3. 

Όπως λένε, η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ λόγω της διακοπής σήματος. Ωστόσο στους διαδρόμους είδαν τον Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που για λίγο έχασε στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Ο κ. Τσίπρας «τρέχει» τώρα μια εκστρατεία για την αποκατάσταση της ΕΡΤ ως δυνητικά ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Εν συνεχεία, περιγράφουν οι αρθρογράφοι, «πήγαμε μαζί του σε ένα κοντινό αμφιθέατρο για μία οικονομική συζήτηση, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 άνθρωποι.»  

«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για περικοπές στο δημόσιο τομέα... Παρά τα ελαττώματα της, η ΕΡΤ είναι το μόνο μέσο μαζικής ενημέρωσης για δημόσιο διάλογο που έχουν οι Έλληνες... Τώρα η κυβέρνηση η κυβέρνηση έχει μετατρέψει μια σκοτεινή συζήτηση για τη λιτότητα, την εμπιστοσύνη και τις πιστωτικές αγορές, σε μια ανοιχτή μάχη για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία. Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ως η εναλλακτική λύση, και ο κ. Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός.» 

«Αν επιτύχει, τίποτα ζωτικό δε θα αλλάξει για τις ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύεο να φύγει από το ΝΑΤΟ ή να κλείσει τις βάσεις των Αμερικανών. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί, όπως ισχύει και ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θα διαφωνήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα βαθμό, σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το γεγονός είναι, σήμερα, ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η Ευρώπη και ο κ. τσίπρας δε θέλει να ξεκινήσει έναν καυγά με την Ουάσινγκτον» .

«Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα θα έβλεπε με τρόμο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους αφορά τους ευρωπαίους φορολογούμενους και αυτό που περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να τα «αρπάξει» από τους επενδυτές» .

«Πράγματι, αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Ελληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ ούτε να δουν την ευρωζώνη να διαλύεται. Γνωρίζουν επίσης ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην κρίση, με την όλο και πιο σκληρή λιτότητα και μεγαλύτερα δάνεια, έχει αποτύχει παταγωδώς» .

«Εάν αυτές οι πολιτικές δεν αλλάξουν, η συνολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένη. Οι βασικές απαιτήσεις για τη μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών» .

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταπολεμήσει την πείνα και το ξενοφοβικό νεο-ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τη σωτηρία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες» .
http://www.epikaira.gr
24/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin