Tuesday, June 25, 2013

«Κόκκινος συναγερμός» για να εξασφαλιστούν οι επόμενες δόσεις ... ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Κώστας Τσαχάκης (imerisia.gr)
-
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, να διασφαλισθεί η συμφωνία με την τρόικα και να εξασφαλισθεί η έγκριση δόσεων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το σχέδιο κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων το οποίο, παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει ετοιμαστεί αλλά και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για την διετία 2013 – 2014 που υπολογίζεται από την τρόικα σε 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει καλύψει μόνο το 40% των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Στην σκιά των πολιτικών εξελίξεων, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας (πιθανότατα το Σαββάτο 29 του μήνα) και θα καταβληθεί προσπάθεια οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου ώστε να ετοιμαστούν οι εκθέσεις αξιολόγησης έως τα τέλη του επόμενου μήνα.
Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι είναι κομβικής σημασίας να έχουν ετοιμαστεί οι εκθέσεις για να δοθεί το «πράσινο φως» από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για τις εκταμιεύσεις των δόσεων.
Αν χαθεί το «ορόσημο» του Ιουλίου, τότε θα προκύψουν προβλήματα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Κι αυτό καθώς το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως από τον Αύγουστο είναι πιθανό να διακόψει την καταβολή δόσεων προς την Ελλάδα. Θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος και ακολουθώντας το καταστατικό φέρεται αποφασισμένο να διακόψει την παροχή δανείων.
Ειδικότερα όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο της κινητικότητας και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία επ΄ αυτού με την τρόικα.
Το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έπρεπε σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου να έχει ετοιμάσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου την “λίστα” με τα... ονοματεπώνυμα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει καν παρουσιάσει το σχέδιο με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των υπαλλήλων.
Όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα επιβληθεί το 2014 οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις επί του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμούν πως είναι πολύπλοκο και ότι δύσκολα θα αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα (3,1 δισ. ευρώ).
Για τις αποκρατικοποιήσεις και την απώλεια του στόχου για έσοδα 2,6 δις ευρώ το 2013 στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η τρόικα θα αναγνωρίσει πως η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος επηρεάστηκε από «εξωγενείς παράγοντες».
Η κυβέρνηση αναμένει την τελική απάντηση επί του αιτήματος για μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση από το 23% στο 13%, πιλοτικά για έξι μήνες. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η τρόικα θα πει το “ναι” μόνο σε περίπτωση κατά την οποία καλυφθεί πλήρως το δημοσιονομικό κενό το οποίο υπολογίζεται στα 2,1 δις ευρώ έως το τέλος του 2014.
Υπογραμμίζουν δε πως δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων προβάλλοντας το σκεπτικό ότι οι μεγάλες “μαύρες τρύπες” στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία θα «εξαλειφθούν» με υποχρεωτικές εκπτώσεις από τα διαγνωστικά κέντρα ή «πλαφόν» εξετάσεων και χρήση του αποθεματικού του προϋπολογισμού αντίστοιχα.
 http://www.imerisia.gr
25/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin