Tuesday, June 11, 2013

Συνάδει με το Σύνταγμα ο ρόλος της ΕΚΤ;.... Η ευρωζώνη στρέφει εκ νέου την προσοχή της στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο

Η ευρωζώνη στρέφει εκ νέου την προσοχή της στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που σήμερα εξετάζει την προσφυγή κατά της μαζικής αγοράς ομολόγων χωρών σε κρίση από την ΕΚΤ.
Ήταν η μεγαλύτερη συνταγματική προσφυγή στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ο λόγος για την προσφυγή κατά του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) από βουλευτές και καθηγητές Πανεπιστημίου, που στήριξαν με την υπογραφή τους πέρυσι 37.000 πολίτες. Αν και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε πράσινο φως στον ESM δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του για την στρατηγική της ΕΚΤ.
Σήμερα ξεκινά στην Καρλσρούη το δεύτερο μέρος της εξέτασης της προσφυγής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ρόλος της ΕΚΤ στη διάσωση του ευρώ. Με άλλα λόγια προσκρούει ή όχι στο γερμανικό Σύνταγμα η αγορά ομολόγων χωρών σε κρίση από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος OMT (Outright Monetary Transactions). Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα λάβει υπόψιν του και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Δεν υπάρχει εντολή για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης
Αναφορικά με το ερώτημα αν η ΕΚΤ υπερέβη την αποστολή της, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, αγοράζοντας ομολόγα χωρών σε κρίση, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) και η EKT έχουν προσκομίσει γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων. Κατά την άποψη της Bundesbank η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομολόγα και μάλιστα χωρίς να θέσει κάποιο ποσό ως όριο ξεπερνά κατά πολύ την αποστολή της, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας. Με τη θέση αυτή συμφωνεί ο οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι, ένας από τους προσφεύγοντες στην Καρλσρούη: «Δεν είναι αυτή η εντολή της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επισημαίνεται ότι αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας είναι η σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος και όχι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης».

To διακύβευμα ήταν το μέλλον του ευρώ

Ήδη από την εξέταση της συνταγματικότητας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης το Συνταγματικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η αγορά ομολόγων στις διεθνείς αγορές οδηγεί εν τέλει στην οικονομική στήριξη κρατών και κατά συνέπεια προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε αντίθεση όμως με τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος κάνει λόγο για το «ναρκωτικό» όταν αναφέρεται στη χρηματοδότηση κρατών, ο οικονομολόγος Χένινγκ Φέπελ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (HWWI) δεν διαπιστώνει συγκαλυμμένη χρηματοδότηση κρατών μέσα από την μαζική αγορά ομολόγων:«Διακυβεύονταν το μέλλον του ευρώ και απειλούνταν η σταθερότητα των χρηματαγορών. Με αυτά τα δεδομένα η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν ορθή».
Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που οι δικαστές αποφανθούν ότι κακώς η ΕΚΤ αγοράζει ομολόγα χωρών που βιώνουν κρίση; «Τότε θα έχουμε εντελώς νέα δεδομένα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αναταράξεις, οι οποίες ίσως να εξαναγκάσουν ορισμένες χώρες σε έξοδο από το ευρώ», εκτιμά ο οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι.
Κατά την άποψή του η έξοδος ορισμένων χωρών δεν θα σήμαινε ωστόσο το τέλος της Ευρώπης, αλλά απλά μια ευκαιρία για τις χώρες αυτές να επιστρέψουν με το εθνικό τους νόμισμα στο δρόμο της ανάπτυξης και απασχόλησης.
Danhong Zhang / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνη Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
 http://dw.de/p/18nFp
 11/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

5 comments:

  1. Στην «κρησάρα» του Δικαστηρίου της Καρλσρούης η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ....Η απόφαση μετά την διήμερη ακροαματική διαδικασία αναμένεται να χρειαστεί μήνες....

    Από την κρησάρα του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης περνά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ -για την ακρίβεια, η γερμανική συμμετοχή σε αυτό- με την ακροαματική διαδικασία των προσφυγών που έχουν κατατεθεί. Η ΕΚΤ «λειτουργεί εντός του πλαισίου των εντολών της» επαναλαμβάνει ο Σόιμπλε φτάνοντας στο δικαστήριο, ο Βάιντμαν της Bundesbank και ο Άσμουσεν της ΕΚΤ αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για το «σωσίβιο» που έριξε ο Ντράγκι. Η απόφαση του Δικαστηρίου μετά την διήμερη ακροαματική διαδικασία αναμένεται να χρειαστεί μήνες.

    Κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφκγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η ΕΚΤ τηρεί την εντολή της με τις αποφάσεις της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το πρόγραμμα είναι κρατική χρηματοδότηση, ο Σόιμπλε απάντησε, «όχι, δεν είναι».

    Το ΟΜΤ είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και προέβλεπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πιέσεις, με παράλληλη επιβολή όρων στις κυβερνήσεις που προσφεύγουν σε αυτό. Η απόφαση είχε ληφθεί με μόνο ένα «όχι» από το συμβούλιο της ΕΚΤ -εκείνο του Γενς Βάιντμαν, προέδρου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank).

    Όπως όμως και με προηγούμενα μέτρα στην καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρωζώνη, εναντίον του προγράμματος ασκήθηκαν συνολικά εκατοντάδες προσφυγές στην Καρλσρούη από πολιτικούς και ομάδες πολιτών. Κεντρικότερη κατηγορία είναι πως με το πρόγραμμα η ΕΚΤ χρηματοδοτεί κρατικούς προϋπολογισμούς, υπερβαίνοντας τα όριά της.

    O Bάιντμαν παρουσιάστηκε την Τρίτη, πρώτη ημέρα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας στην Καρλσρούη, για να διαφωτίσει το Δικαστήριο σε σχέση με το πρόγραμμα και τις επιπτώσεις του στη νομισματική πολιτική. Τον ίδιο ρόλο έχει και ο Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ του προγράμματος στο συμβούλιο της ΕΚΤ και έχει υπερασπιστεί το πρόγραμμα σε δημόσιες δηλώσεις του.
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=517422
    11/6/13

    ReplyDelete
  2. Στο πλαίσιο της εντολής της η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ επισημαίνει ο Σόιμπλε....

    Πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της σε ό,τι αφορά την απόφαση για αγορά ομολόγων σε έκτακτες περιπτώσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στην Καρλσρούη, όπου σήμερα αρχίζει η διαδικασία εξέτασης προσφυγών εναντίον της συνταγματικότητας του εν λόγω προγράμματος της ΕΚΤ (ΟΜΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
    «Εμείς, η κυβέρνηση, δεν έχουμε αμφιβολία ότι η ΕΚΤ ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της σε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι το ΟΜΤ δημιουργεί κίνδυνο μεταφοράς χρέους. .......http://www.tanea.gr/news/economy/article/5023225/sto-plaisio-ths-entolhs-ths-h-agora-omologwn-apo-thn-ekt-epishmainei-o-soimple/
    11/6/13

    ReplyDelete
  3. Karlsruhe y los bancos centrales ponen nerviosos a los mercados financieros....
    Las dudas sobre las políticas de estímulos sitúan a los inversores a la defensiva
    El Ibex se deja un 1,5% y el bono español escala hasta el 4,7%, su nivel más alto en dos meses

    El Gobierno alemán afirma que el BCE actúa dentro de su mandato
    Consulta la evolución de los principales mercados
    La incertidumbre ante un eventual rechazo por parte del Constitucional alemán al programa de ayuda del BCE y las dudas sobre el futuro de los planes de estímulo han puesto a los inversores a la defensiva, lo que ha decantado la sesión de este martes del lado de las ventas. A mediodía, las Bolsas europeas registraban recortes destacados con caídas del 1,5% en el caso del español Ibex 35 con la banca al frente de las pérdidas. Tampoco había buenas noticias en la deuda, donde el interés exigido a los bonos del Tesoro ha empeorado hasta el 4,7% y ha tocado su peor nivel en dos meses.......http://economia.elpais.com/economia/2013/06/11/actualidad/1370945674_695604.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  4. Eurozone crisis live: German court begins crucial hearing into ECB's bond-buying programme

    Germany's Schäuble defends ECB
    • Angela Merkel also supportive
    • Background to the case.......http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/11/eurozone-crisis-switzerland-german-court-uk
    11/6/13

    ReplyDelete
  5. Lagarde warnt Karlsruhe vor Behinderung der EZB.....

    IWF-Direktorin Christine Lagarde rät dem Bundesverfassungsgericht, das Programm zum Aufkauf von Staatsanleihen nicht zu torpedieren. Die Geldpolitik der EZB habe eine "Katastrophe verhindert".....

    IWF-Chefin Christine Lagarde hat das Bundesverfassungsgericht indirekt davor gewarnt, die Politik der Europäischen Zentralbank (EZB) im Kampf gegen die Euro-Staatsschuldenkrise zu erschweren.

    Erst das Eingreifen der EZB habe die Lage in der Währungsunion stabilisiert und mögliche Staatsbankrotte verhindert, sagte Lagarde der "Süddeutschen Zeitung". Ohne die Zusicherung von EZB-Präsident Mario Draghi, notfalls Anleihen von Euro-Krisenländern in unbegrenzter Höhe zu kaufen, "gäbe es heute in der ganzen Euro-Zone wirtschaftliche Stagnation, höhere Arbeitslosigkeit und noch mehr soziale Spannungen".

    "Die Entscheidung der EZB, in die Bresche zu springen, änderte alles", sagte Lagarde weiter. "Das OMT-Programm verhinderte eine Katastrophe und half dabei, dass die Geldpolitik wieder effektiver wurde."

    Zeit für andere Geldpolitik ist nicht reif.......http://www.welt.de/wirtschaft/article117055262/Lagarde-warnt-Karlsruhe-vor-Behinderung-der-EZB.html
    12/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin