Tuesday, June 11, 2013

Αρνείται η Κομισιόν ότι επηρέασε τη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ

Η Κομισιόν δε διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στην απόσυρση του ενδιαφέροντος του ρωσικού γίγαντα Gazprom για την πώληση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, φέρεται να δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
«Όσον αφορά την πώληση της ΔΕΠΑ, η Κομισιόν δεν επηρέασε τη διαδικασία και ούτε είχε καμία επαφή με εκπροσώπους της Gazprom επί του θέματος», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε «Η διαδικασία αποκρατικοποίησης στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών και διενεργείται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ). Οι διαδικασίας καθώς και οι αποφάσεις πάνω στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων λαμβάνονται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σε συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ε.Ε.». 



Όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires, η Gazprom προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου της Ε.Ε., παρότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης και του σκληρότερου ανταγωνισμού. Κατά το παρελθόν, ωστόσο, η ΕΕ έχει επιδιώξει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά την διαταραχή που προκλήθηκε από την αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας, της βασικής διόδου διέλευσης του αερίου το 2006-2009.

www.capital.gr
11/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Κομισιόν: Η Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Πρέπει να Ξαναξεκινήσει το Συντομότερο.....

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί άμεσα τη συνέχιση διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ, μεταδίδει το Reuters.

    «Το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την πώληση του κλάδου αερίου είναι πολύ σημαντικό τόσο από πλευράς εσόδων όσο και λόγω των επιπτώσεων στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν,Σ. Ο' Κόνορ.

    «Υπό αυτή την έννοια η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ πρέπει να ξαναξεκινήσει το συντομότερο. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

    Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλύσουν τι έγινε και να το αντιμετωπίσουν», σημείωσε ο κ. Ο ' Κόνορ επαναλαμβάνοντας ότι βούληση της Κομισιόν είναι η διαδικασία να επαναληφθεί το συντομότερo.
    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=70826
    11/6/13

    ReplyDelete
  2. «Πρώιμη» η συζήτηση για μείωση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, λέει ο Ολι Ρεν....

    «Πρώιμη» χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, τη συζήτηση περί αναθεώρησης των στόχων για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το 2013 ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν, λόγω της αποτυχίας να πωληθεί η ΔΕΠΑ.

    Ο Ολι Ρεν απάντησε έτσι σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο νωρίτερα, επικαλούμενο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ελλάδας, ανέφερε ότι η Αθήνα θα ζητήσει από τους δανειστές της - ΔΝΤ, ΕΚΤ και Βρυξέλες - μείωση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 λόγω του ναυαγίου της πώλησης της ΔΕΠΑ.

    «Θα ζητήσουμε από τους δανειστές το έσοδο ένα δις να πάει για το 2014», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ο ενδεικτικός στόχος είναι για τουλάχιστον 2,5 δις μέχρι τα τέλη του έτους.-
    http://www.tanea.gr/news/economy/article/5023247/reuters-h-athhna-tha-zhthsei-meiwsh-stoxwn-gia-ta-esoda-apo-apokratikopoihseis/
    11/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin