Friday, June 7, 2013

Απειλές ΔΝΤ για διακοπή της χρηματοδότησης

4,6 δισ. πρέπει να βρει η ελληνική κυβέρνηση τη διετία 2014-2015, διαμηνύει το Ταμείο

Του Μάριου Χριστοδούλου

Αποφάσεις για ένα νέο, τρίτο δάνειο, που θα καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» των 11,1 δισ. της διετίας 2014-2015, καλείται να λάβει μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, με το ΔΝΤ να διαμηνύει ότι αν δεν συμβεί αυτό θα διακόψει το πρόγραμμα δανειοδότησης προς την Ελλάδα.

Αυτά επισημαίνει το Ταμείο στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας μάλιστα στο γεγονός ότι τα 4,6 δισ. από αυτό το «κενό» θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα βρει μόνη της.


Είτε με ένα τρίτο «πακέτο» διάσωσης είτε βγαίνοντας στις αγορές χρέους, με τον κίνδυνο ενός ιδιαίτερα υψηλού επιτοκίου να παραμονεύει, είτε με νέα μέτρα λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις προτάσεις που απορρέουν από την έκθεση.

Το… γραφείο της Ουάσινγκτον πιέζει να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%) και προτείνουν να καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21%. Εάν περάσει αυτή η πρόταση, τότε:

*Θα αυξηθεί από 6,5% σε 19%-21% ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις πωλήσεις φαρμάκων, στις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.

*Θα «ψηλώσει» από το 13% στο 19%-21% ο ΦΠΑ σε όλα είδη διατροφής, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κ.α.

Το «μενού» των ρηξικέλευθων προτάσεων του ΔΝΤ συμπληρώνει η ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η δημιουργία μιας υπηρεσίας εσόδων εκτός αρμοδιότητας του Δημοσίου.

Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας που καταφτάνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.

Εκτιμάται ότι αυτές οι ιδέες θα πάρουν «σάρκα και οστά» τον Σεπτέμβριο, στον μεγάλο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ληφθούν αποφάσεις και για το νέο δάνειο. Πάντως, αν δεν υπάρξει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το επόμενο 12μηνο, το Ταμείο θα διακόψει τη χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος χρηματοδότησης της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014.
www.efsyn.gr
7/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin