Thursday, July 4, 2013

«Επικοινωνιακού» χαρακτήρα η σύνοδος για τους νέους στο Βερολίνο;

Είκοσι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συζητήσουν τον τρόπο που θα δαπανηθούν τα 6δις € για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, σε μια σύνοδο «σόου» σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.
Οι ηγέτες της ΕΕ και οι επικεφαλής των Θεσμικών Οργάνων της ΕΕ μετέβησαν στη γερμανική πρωτεύουσα την Τετάρτη (3 Ιουλίου) για να συζητήσουν βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να χορηγήσουν 8δις € για την αυξανόμενη ανεργία των νέων, με τα 6 δις € μάλιστα να προβλέπεται να δαπανηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτά τα χρήματα θα δοθούν στο πλαίσιο της «Εγγύησης για τους Νέους», μια πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία τα Κράτη Μέλη θα είναι υποχρεωμένα να βρουν εργασία ή εκπαίδευση ή κατάρτιση σε κάποιο νέο εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που χάσει τη δουλειά του ή τελειώσει τις σπουδές του.
Τα στοιχεία της Eurostat τη Δευτέρα έδειξαν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει φθάσει ποσοστά ρεκόρ, 12.1% η γενική ανεργία και η ανεργία των νέων στο 23.9%.
Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso είπε:
«Όλοι συμφωνούμε ότι το τωρινό επίπεδο ανεργίας των νέων στην Ευρώπη είναι απλά απαράδεκτο. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουμε μια πραγματικά κοινωνική έκτακτη ανάγκη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να δώσουμε στους νέους την ελπίδα και την προοπτική που αξίζουν οπουδήποτε ζουν στην Ευρώπη».
Τη σύνοδο κορυφής συγκάλεσε η Merkel, που σύμφωνα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης αποτελεί μια προσπάθεια να καλύψει τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που έχει επιβάλει.
Η Andrea Nahles, γενική γραμματέας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι η καγκελάριος έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές συνόδους «σόου» σε ποικίλα θέματα που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
  •  «Δε νομίζω πως η 49η σύνοδος της Merkel θα βοηθήσει», είπε στο Reuters. «Αυτή τη στιγμή οδηγεί σε όλη την Ευρώπη μέσα σε ένα ασθενοφόρο και μοιράζει βοήθεια στους τραυματισμένους από τις πολιτικές που προκάλεσε η ίδια», τόνισε.
EurActiv με Reuters

Απόψεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy  είπε:
«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Angela Merkel για τη φιλοξενία αυτού του σημαντικού συνεδρίου για την αντιμετώπιση του ίσως πιο πιεστικού προβλήματος της Ευρώπης σήμερα: την ανεργία των νέων».
«Στην Ευρώπη έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που έχει ως στόχο την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο μπορούμε να θέσουμε τον ρυθμό. Ακριβώς επειδή έχουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, χρειαζόμαστε δράσεις για το βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους».
 EurActiv.gr  
 



No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin