Wednesday, July 10, 2013

Μετά την κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία και την περιπετειώδη αποδέσμευση της δανειακής δόσης προς την Ελλάδα η σειρά της Ιταλίας.

Μετά την κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία και την περιπετειώδη αποδέσμευση της δανειακής δόσης προς την Ελλάδα ήλθε η πιστοληπτική υποβάθμιση της Ιταλίας από την S&P’s να υπενθυμίσει στην ευρωζώνη ότι η κρίση είναι εδώ.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας από BBB+ σε BBB με αρνητικές προοπτικές. Η νέα υποβάθμιση αποδίδεται στην εκτίμηση ότι θα επιδεινωθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας που βρίσκεται ήδη σε φάση ύφεσης. Η νέα αξιολόγηση φέρνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας δύο βαθμίδες πριν από το τελευταίο επίπεδο. Η Standard & Poor’s προχώρησε επίσης στην επί τα χείρω διόρθωση της πρόγνωσης για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας. Οι ειδικοί του Οίκου αναμένουν υποχώρηση του ΑΕΠ το 2013 κατά 1,9% (από 1,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) .


«Παύση στην ευρωκρίση»
Την επιστροφή της ευρωκρίσης βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές που αποδίδουν την πολιτική «σιωπή» στις επικείμενες γερμανικές εκλογές. Και όπως επισήμανε χθες το περιοδικό Stern σε σχόλιο του: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ακολουθώντας τη Γερμανία, «επέβαλαν παύση» στην ευρωκρίση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να δουλέψουν σοβαρά για την εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα του χρέους. Μέχρι τότε παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις και εντός της Ευρωζώνης, όσον αφορά π.χ. τους κανόνες για τις τράπεζες. Η Γερμανία φοβάται να δεσμευθεί, επειδή η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θέλει να επιβαρύνει τους ψηφοφόρους με αυτό το ζήτημα. Τουλάχιστον πέρα από το μήνυμα ότι η καγκελάριος Μέρκελ αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και διαχείρισης της κρίσης…»

Θέμα χρόνου το «κούρεμα»
Στο μεταξύ, «θέμα χρόνου» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Tagesspiegel ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Σύμφωνα με το σχόλιο, η νέα απομείωση θα κοστίσει χρήματα στους γερμανούς φορολογούμενους και για αυτή την εξέλιξη ευθύνονται και οι Γερμανοί.
Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα επικριτική είναι η αυστριακή Der Standard που εκτιμά ότι η απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε μια χρονιά ύφεσης δεν πρόκειται να συμβάλει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, αλλά απλά θα γεμίσει τις ουρές των ανέργων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Και για αυτό δεν ευθύνεται το ΔΝΤ, παρατηρεί η εφημερίδα, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης. «Ωστόσο το ΔΝΤ συμπράττει πρόθυμα», καταλήγει.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
http://dw.de/p/194tW   
10/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Σταθερό προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα της Μέρκελ ...Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση...

    Στο 41% οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, στο όριο εισόδου τους στη Βουλή οι Φιλελεύθεροι
    Σταθερό προβάδισμα διατηρούν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, σύμφωνα και μια νέα δημοσκόπηση, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού σταθμού RTL, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ παραμένει στο 41%, όπως και το FDP (Φιλελεύθεροι) στο 5%, ακριβώς στο όριο για την είσοδο στη Βουλή.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διατηρούν το 22% της προηγούμενης δημοσκόπησης, ενώ μια μονάδα κερδίζουν οι Πράσινοι και φθάνουν στο 15%. Η Αριστερά παραμένει στο 9%.
    http://www.protothema.gr/world/article/293577/stathero-provadisma-horis-autodunamia-gia-to-komma-tis-merkel/
    10/7/13

    ReplyDelete
  2. Rating-Urteil trifft Deutschland im Dämmerzustand ...

    Die Ratingagentur S&P hat Italiens Bonität herabgestuft. Für Europa ist das ein Weckruf, auf dem Kontinent passiert zu wenig. Im Wahlkampf könnte die Unruhe vor allem einem deutschen Politiker helfen....

    Wann immer die Ratingagenturen in den letzten Jahren einem der Euro-Länder eine schlechtere Bonitätsnote verpasst haben, gab es vonseiten der Betroffenen stets das gleiche Reaktionsmuster: Die Ratingagenturen als böse Vertreter neoliberaler, angelsächsischer Finanzmarktinteressen versuchen unserem Land bewusst zu schaden. So stereotyp, so simpel war das.

    Folgt man dieser absurden Argumentation, muss man sich nun fragen: Wem will Standard & Poor's (S&P) Böses, wenn es ausgerechnet jetzt Italien wieder einmal herabstuft? Die einfachste Antwort wäre: Italien.

    Verschwörungstheoretiker könnten angesichts des S&P-Timings aber noch auf eine andere Idee kommen, wem der Angriff der Ratingagentur gelten soll: Angela Merkel. Seit Jahresbeginn vermeidet die Bundeskanzlerin aus Angst um den Wahlsieg systematisch jeden Richtungsstreit zur Zukunft der Währungsunion. Sie hat die Euro-Krise bis zum Wahltag auf Eis gelegt, zum Auftauen erst nach dem 22. September geeignet.

    Unruhe an den Märkten könnte Steinbrück helfen.....http://www.welt.de/wirtschaft/article117902567/Rating-Urteil-trifft-Deutschland-im-Daemmerzustand.html
    10/7/13

    ReplyDelete
  3. Βαρίδι για την κυβέρνηση Λέττα η υποβάθμιση...

    Η υποβάθμιση της Ιταλίας από την S&P δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση Λέτα, η οποία πρέπει τώρα να δώσει λύσεις στα ακόμα ανοιχτά τα ζητήματα του φόρου ιδιοκατοίκησης και της ανόδου του ΦΠΑ.

    Σε έκτατη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακκομάννι, η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στο θέμα του φόρου ιδιοκατοίκησης, το αβέβαιο μέλλον του οποίου ήταν από τις κύριες αιτίες της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην βαθμίδα ΒΒΒ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

    Η υποβάθμιση οφείλεται στα δυο σημαντικότερα σημεία σύγκρουσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα: στο «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, από το 20% στο 21%, και στην αναστολή πληρωμής του φόρου ιδιοκατοίκησης μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε ότι αφορά τα ακίνητα, ενδέχεται να αποφασιστεί, τελικά, η έγκριση ενός αφορολόγητου ορίου μέχρι 600 ευρώ.

    Η απόφαση του οίκου Standard & Poor’s για την υποβάθμιση της Ιταλίας σχετίζεται και με την αβεβαιότητα ως προς το φόρο προστιθέμενης αξίας. Ακόμα κι αν η Ιταλία κινδυνεύει με επικίνδυνη αύξηση των επιτοκιών, οι εμπορικές ενώσεις της χώρας αντιτίθενται επίμονα στην άνοδο του ΦΠΑ, προειδοποιώντας για κατάρρευση της κατανάλωση. Παρά την πίεση των οίκων αξιολόγησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, θα επιχειρήσει να μειώσει, κατά το δυνατόν, το φορολογικό βάρος που σηκώνουν οι πολίτες.

    Εκτός από τους οίκους αξιολόγησης, υπάρχει, βέβαια, και το στοιχείο Μπερλουσκόνι: ο Άρειος Πάγος της Ρώμης αποφάσισε να εξετάσει την προσφυγή του για την υπόθεση αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στις τριάντα Ιουλίου και όχι τον επόμενο Νοέμβριο. «Είναι πολιτικός κατατρεγμός» λένε οι συνεργάτες του Καβαλιέρε και η κυβέρνηση Λέττα, κατά συνέπεια, συνεχίζει να αποσταθεροποιείται.

    «Παύση στην ευρωκρίση».....http://www.dw.de/a-16940106
    10/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin