Tuesday, July 9, 2013

Ν. Χουντής προς Ντράγκι: «Σας ανησυχεί το φαινόμενο της αύξησης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα;»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, σε διάλογο που διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτώμενος από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, αφού επιβεβαίωσε ότι «στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες αναμένεται να αυξάνεται ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων, κόκκινων, δανείων, και με την ύφεση εξακολουθεί αυτό να εντείνεται», απέφυγε να σχολιάσει το κρίσιμο ερώτημα του «τι θα συμβεί εάν συνεχιστεί ο ρυθμός της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα».
Το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα του Νίκου Χουντή προκάλεσε την παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Σάρον Μπόουλς, η οποία του υπενθύμισε ότι δεν είχε απαντήσει πλήρως την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.


Τα σχετικά βίντεο με τους διαλόγους βρίσκονται εδώ:
http://www.youtube.com

Ο πλήρης διάλογος έχει ως εξής:
Νίκος Χουντής:
Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να σας ρωτήσω για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γνωρίζετε ότι πριν από την κρίση, εθεωρείτο από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη καθώς δεν είχε εκτεθεί σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα και το χαρτοφυλάκιο των δανείων είχε υψηλές εγγυήσεις. Μετά την κρίση όμως αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με συνέπεια να αποφασιστεί, εκτός των άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση από το EFSF. Αυτό το ποσό που είχε προβλεφθεί, αυτό των 50 δις, είχε εκτιμηθεί με βάση τα στοιχεία και την κατάσταση του 2012. Έκτοτε συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω κύριε Πρόεδρε, αν έχετε υπόψη σας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων, των κόκκινων δανείων, στην Ελλάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σας ανησυχεί αυτό το φαινόμενο; Και το δεύτερο, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών  και επειδή δεν υπάρχουν δυνατότητες από τον ESM, τι άλλα εργαλεία διαθέτετε ούτως ώστε να στηρίξετε την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών;
Μάριο Ντράγκι:
Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες αναμένεται να αυξάνεται ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων, κόκκινων, δανείων, και με την ύφεση εξακολουθεί αυτό να εντείνεται. Τα στοιχεία όμως που έχουμε είναι ότι μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί όλες οι απαραίτητες δράσεις σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Συνεχίζουν και οι ομόλογοι μας να παρακολουθούν την κατάσταση, αλλά δεν έχουμε νέα ενημέρωση σήμερα για την κατάσταση της υγείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην παρούσα φάση.
Σάρον Μπόουλς, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου:
Θέλετε κάτι να προσθέσετε για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης από τον ESM;
Μάριο Ντράγκι:
Όχι
EurActiv.gr  
 



1 comment:

  1. Espagne : les créances douteuses des banques ont augmenté ...

    Les créances douteuses des banques espagnoles ont encore augmenté en mai, à 11,21 % du total des crédits, selon les chiffres publiés jeudi 18 juillet. Cette hausse témoigne de la fragilité persistante du secteur, déjà soulignée par Bruxelles et le FMI.

    Les créances douteuses, surtout présentes dans l'immobilier (crédits de promoteurs et de particuliers risquant de ne pas être remboursés), ont atteint 170,225 milliards d'euros en mai, soit trois milliards de plus qu'en avril, a annoncé la Banque d'Espagne.

    Indice de la vulnérabilité des banques, les créances douteuses ont commencé à grimper dans le bilan de tous les établissements financiers du pays après l'éclatement de la bulle immobilière en 2008. Elles sont désormais proches du niveau record atteint en novembre dernier (11,23 %).

    Tant le Fonds monétaire international (FMI) que la Commission européenne ont rappelé ces derniers jours le contexte économique difficile pour le pays, plongé dans la récession depuis mi-2011.

    CHÔMAGE ÉLEVÉ

    "Les risques pour l'économie et par conséquent sur le secteur financier restent élevés", a mis en garde le Fonds dans un rapport publié lundi, car la quatrième économie de la zone euro doit encore corriger un certain nombre de déséquilibres, via un assainissement budgétaire, une baisse encore plus marquée des prix des logements et une diminution de la dette privée......http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/07/18/espagne-les-creances-douteuses-des-banques-ont-augmente_3449723_3234.html#xtor=RSS-3208
    18/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin