Wednesday, July 17, 2013

Η αθέατη πλευρά της κρίσης

 Καρακούσης Αντώνης
Η οικονομική κρίση δείχνει αλήθεια τα δόντια της.Το Κράτος αυτοπεριορίζεται, οι δαπάνες του συρρικνώνονται, το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο σπάει έπειτα από ένα αιώνα, οι δημόσιοι υπάλληλοι παύουν να είναι προνομιούχοι και μαζί τους υποχωρούν κατανάλωση και δραστηριότητες. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι περισσότερες των επιχειρήσεων ειδικά στις αστικές ζώνες δοκιμάζονται από την ύφεση,το βάρος των φόρων και την περιορισμένη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η ανεργία να εξελίσσεται σε μάστιγα και να κλονίζει την κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα, την οποία αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι.

Ωστόσο σ' αυτό το περιβάλλον της μεγάλης οικονομικής κρίσης καταγράφονται εξελίξεις απρόσμενες. Στο κέντρο της Αθήνας,που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ζώνη της χώρας, ανθούν τελευταίως εστίες πολυτελούς κατανάλωσης και ακριβών αγορών.

Τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία του κέντρου εμφανίζουν πληρότητες υψηλές και αυξημένα έσοδα 35% πάνω από πέρσι. Η Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα πιάνει τα νούμερα του 2009. Είναι οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που προτιμούν τα ακριβά ξενοδοχεία της Αθήνας για τα γεύματα και τις διάνυκτερεύσεις τους στην Αθήνα.Και μαζί αμερικανοί,κινέζοι,ρώσοι,ευρωπαίοι, οι οποίοι σπεύδουν στην Ελλάδα κάτω από συνθήκες ιδιότυπης δημοσιότητας που δημιούργησε η κρίση. Κατά ένα παράδοξο τρόπο το όνομα Ελλάδα ξανάπαιξε διεθνώς και φαίνεται να προκάλεσε ενδιαφέρον.

Έχει δε εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι δίπλα στα πολυτελή ξενοδοχεία ζουν μέρες δόξας τα πολυτελή εμπορικά καταστήματα του κέντρου,όπως και τα κοσμηματοπωλεία. Οι πλούσιοι τουρίστες του κέντρου της Αθήνας ψωνίζουν ακριβά ρούχα, πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα, με αποτέλεσμα να ξανανθίζει από τους ξένους στον καιρό της κρίσης η παλιά ακριβή αγορά.

Αντιστοίχως τα μηνύματα από την τουριστική Ελλάδα είναι απολύτως ενθαρρυντικά. Η Χαλκιδική βουλιάζει, η Κρήτη είναι γεμάτη, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος επίσης, η Μεσσηνία ζει μέρες δόξας, οι πληρότητες στη Ρόδο και στην Κω ξεπερνούν κάθε προσδοκία,οι Κυκλάδες δέχονται καραβιές τουρίστες, στη Μύκονο πιάνει κάθε μέρα ένα κρουαζιερόπλοιο 4.000 ατόμων με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη.

Πράγμα που σημαίνει ότι στην τουριστική Ελλάδα η κρίση αμβλύνεται και διαμορφώνεται μια ιδιότυπη περιφερειακή ανισότητα σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Διαμορφώνονται σιγά - σιγά νέες ισορροπίες μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων,ικανές να αλλάξουν τάσεις δεκαετιών στην Ελλάδα.

Ίσως είναι πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα,αλλά είναι φανερό ότι στη σκιά της κρίσης εξελίσσονται διεργασίες και επέρχονται μεταβολές που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. 
17/7/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin