Thursday, July 11, 2013

Τα οφέλη της ΑΟΖ- Η Μαρία Δαμανάκη παρουσίασε στις Βρυξέλλες την πρόταση της Επιροπής για τις θαλάσσιες ζώνες (EEZ, ΑΟΖ) στη Μεσόγειο

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Η επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης την έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Κόστη και Οφέλη από τη Θέσπιση Θαλασσίων Ζωνών στη Μεσόγειο». Στο κείμενο της έκθεσης, το βασικό μέρος της οποίας παρουσίασε αποκλειστικά «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή 7 Ιουλίου, γίνεται σαφής αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν από την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη «γαλάζια ανάπτυξη» σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων ως τον τουρισμό.



Στην έκθεση γίνεται μια συγκριτική ανάλυση κόστους - οφέλους για όλες τις εναλλακτικές θαλάσσιες ζώνες που μπορεί να ανακηρύξει ένα κράτος. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αλιευτική ζώνη, στη ζώνη προστασίας του περιβάλλοντος και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με παράλληλη ανάλυση για το ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η καθεμία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αλιεία, η έρευνα, η περιβαλλοντική προστασία κ.ά.


Σε γενικές γραμμές, η αλιευτική ζώνη προσφέρει περισσότερα οφέλη από τη ζώνη προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο μόνο μια πλήρης ΑΟΖ αποδίδει σε ένα κράτος τα μέγιστα οφέλη, παρά το ενδεχομένως αυξημένο κόστος της διαπραγμάτευσης με τους γείτονές του επί της οριοθέτησης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, τα συνολικά οφέλη από την ΑΟΖ είναι διπλάσια της ζώνης περιβαλλοντικής προστασίας και τουλάχιστον εξαπλάσια(!) μιας πλήρους αλιευτικής ζώνης.



Στη συνέντευξη Τύπου, η ελληνίδα επίτροπος έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα η ανακήρυξη και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο να γίνει ειρηνικά και με αποφυγή συγκρούσεων. Βασικό όχημα για αυτό είναι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS) που προσφέρει μία ομπρέλα κανόνων για τη διευκόλυνση εξεύρεσης λύσεων. Αυτό ισχύει τόσο για τα κράτη - μέλη όσο και για τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία.



Μάλιστα, για την περίπτωση Ελλάδος - Τουρκίας ερωτήθη συγκεκριμένα η κυρία Δαμανάκη. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά έφερε ως παράδειγμα τις συνομιλίες της Κομισιόν με τη Λιβύη, στο πλαίσιο των οποίων καταβάλλεται προσπάθεια να πειστεί η Τρίπολη να επικυρώσει την UNCLOS ως μία διέξοδο για τα επόμενα βήματα.



Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί το πρώτο βήμα προτού αρχίσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Αυτό θα αφορά την εμπλοκή άλλων κρίσιμων παραγόντων, όπως π.χ. της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) και του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο μεθόδων για ζητήματα που σχετίζονται ακόμη και με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=521834
11/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin