Tuesday, July 30, 2013

Ο Juncker για τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Ο Jean-Claude Juncker θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με πηγές της EurActiv Γερμανίας. Ο Juncker νωρίτερα αυτό το μήνα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου.
Ο τωρινός Νορβηγός Γενικός Γραμματέας, Thorbjørn Jagland, που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2009, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία πυροδοτώντας τη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός υπέρ της προώθησης της συνεργασίας στους τομείς των νομικών προτύπων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατικής ανάπτυξης, του κράτους δικαίου και της πολιτισμικής συνεργασίας. Ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα αριθμεί 47 κράτη μέλη.
Έχοντας την έδρα του στο Στρασβούργο, το Συμβούλιο είναι ένα τελείως ξεχωριστό σώμα από την ΕΕ, και δεν μπορεί να προβεί σε δεσμευτικούς νόμους.
Ο Jagland, όπως και ο προκάτοχός του Terry Davis από το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν σοσιαλδημοκράτες. Ως εκ τούτου αυτή τη φορά, αναμένεται ότι τα συντηρητικά κόμματα θα διεκδικήσουν τη εν λόγω θέση.

Σύμφωνα με πηγές, μέχρι τώρα πέντε ονόματα διεκδικούν τη θέση. Ο Τσέχος Ŝtefan Füle, ο οποίος κατέχει σήμερα το αξίωμα του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, θεωρείται ως ένας πιθανός στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Jean-Claude Mignon από τη Γαλλία, λέγεται επίσης ότι ενδιαφέρεται για τη θέση, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadić θα μπορούσε να έχει κάποιες πιθανότητες ως εκπρόσωπος ενός μικρότερου ευρωπαϊκού έθνους.
Οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι φημολογείται ότι θα προωθήσουν τη Γερμανίδα υπουργό Δικαιοσύνης Sabin Leutheusser-Schnarrenbergere, αν και παρατηρητές λένε ότι οι πιθανότητες είναι λίγες.
Στο μεταξύ πληροφορίες δεν αποκλείουν την έκπληξη ο Juncker, ως σημαντικό πρόσωπο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, να συμμετάσχει στη «μάχη» για τη θέση, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει το «ειδικό βάρος» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 EurActiv.gr    




No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin