Friday, August 2, 2013

Ευ. Μυτιληναίος: Μένουμε στην Ελλάδα από πατριωτισμό. «Υπάρχουν όμως και όρια»

Ο πατριωτισμός είναι αυτός που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής τον όμιλο Μυτιληναίο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το «τρελό» φορολογικό φορτίο που καλείται να σηκώσει έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι μέτοχοι να επιθυμούν αλλαγή έδρας. «Υπάρχουν όμως και όρια», δηλώνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Reuters. 
«Το πρόβλημα είναι πως επιβαρυνόμαστε με ολοένα περισσότερους φόρους κάθε μήνα», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. «Να φορολογείσαι για το εισόδημά σου είναι απαραίτητο. Να φορολογείσαι όμως για την παραγωγική σου διαδικασία, κάτι που καθιστά ακριβότερο το προϊόν σου, είναι διαφορετικό πράγμα. Ποιος κερδίζει από αυτό;» 



Ο όμιλος έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να αντισταθεί στις ισχυρές πιέσεις μετόχων να αλλάξει έδρα, λέει ο κ. Μυτιληναίος. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ελλάδας και έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο πατριώτες είμαστε, υπάρχουν και όρια». 

Ο όμιλος Μυτιληναίος έχει παραμείνει κερδοφόρος, παρά τις ολοένα δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, καταγράφοντας ήπια άνοδο στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς εστιάζει στα projects του εξωτερικού. Ωστόσο έχει πει πως οι νέες έκτακτες εισφορές και άλλους είδους φόροι που κόστισαν στον όμιλο 11,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, πρόκειται να υπερτετραπλασιαστούν φέτος στα περίπου 50 εκατ. ευρώ, οδηγώντας το συνολικό φορολογικό βάρος του ομίλου για το 2013 πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, τα 2/3 από τα οφέλη του σχεδίου εξοικονόμησης κόστους εξαϋλώθηκαν από τους νέους φόρους που επιβάρυναν την παραγωγή. 

Είναι ενδεικτικό ότι η θυγατρική του ομίλου ΜΕΤΚΑ έχει στρέψει την προσοχή της στον διψασμένο για ενέργεια αναπτυσσόμενο κόσμο για να παράγει έσοδα. Αυτή τη στιγμή εξετάζει να χτίσει μονάδες σε ορισμένα υποσαχάρια κράτη, όπως η Νιγηρία και η Κένυα. «Βλέπουμε αρκετό μέλλον στην Αφρική», λέει ο κ. Μυτιληναίος. «Αυτές οι χώρες θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες παραγωγής ενέργειας τα προσεχή έτη». 

Τα έσοδα που παράγονται στο εξωτερικό κρατούν μέχρι στιγμής τον όμιλο Μυτιληναίο στην επιφάνεια και ανακουφίζουν από τον πόνο που επιφέρει ο έκτος διαδοχικός χρόνος ύφεσης στην Ελλάδα. «Η μεγαλύτερη επιτυχία που μπορείς να έχεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι να επιβιώσεις», λέει ο κ. Μυτιληναίος. «Αυτό αποκαλούμε επιτυχία στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, γιατί δεν μπορείς να γίνεις πλούσιος -δεν υπάρχει τρόπος».

 http://www.capital.gr
2/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin