Sunday, October 27, 2013

Ντράγκι: Εχει σχέδιο για διασώσεις τραπεζών χωρίς bail in. -Από κεντρικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και όχι από εθνικούς.

Μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης «κρύβεται» πίσω από τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που αφορούν τον τριπλό, εξονυχιστικό έλεγχο των 128 ισχυρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων της Γηραιάς Ηπείρου. Το σχέδιο του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ περιλαμβάνει τη μεταφορά της πλήρους εξουσίας ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και τη διάσωση ή την εκκαθάριση μιας τράπεζας από κεντρικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και όχι από εθνικούς.

Ο Μάριο Ντράγκι επιδιώκει τη σύσταση -όσο το δυνατόν συντομότερα- του ενιαίου, κεντρικού ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού και ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου που θα διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την απευθείας διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ενας τρίτος ανεξάρτητος ευρωπαϊκός μηχανισμός θα συσταθεί, προκειμένου να αναλαμβάνει τις εκκαθαρίσεις τραπεζών, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.
Στόχος του επικεφαλής της ΕΚΤ από την άμεση υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών είναι η προσέλκυση των διεθνών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω της ανάκτησης της εμπιστοσύνης όχι μόνο στα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης σε περίπτωση διάγνωσης προβλημάτων σε μια τράπεζα, επιδιώκει να μειώσει τις πιθανότητες να χρειαστεί επανάληψη του κυπριακού θρίλερ, δηλαδή τη συμμετοχή των καταθετών (bail in) σε περίπτωση εκκαθάρισης τράπεζας.

Η ΕΚΤ, με τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού ελέγχου και διάσωσης των συστημικών τραπεζών, επιθυμεί ακόμη να αποφευχθεί στο μέλλον αυτό που έγινε στην Ιρλανδία. Δηλαδή να μην κινδυνεύει μια χώρα (και η κοινωνία της) να... γκρεμιστεί από το τραπεζικό της σύστημα. Γι' αυτόν τον σκοπό εκτιμά ότι τα εθνικά ταμεία που έχουν δημιουργηθεί (όπως π.χ. είναι στη χώρα μας το ΤΧΣ) δεν είναι τόσο ασφαλής εκδοχή διαχείρισης της κατάστασης σε σχέση με τον κεντρικό, ενιαίο εποπτικό φορέα, ο οποίος θα συνεργάζεται με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Η πολιτική βούληση για την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης δεν υπάρχει, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Καθυστερεί
Τονίζουν, μάλιστα, ότι η Γερμανία θα προβάλει ισχυρές αντιστάσεις για να μεταθέσει χρονικά την υλοποίηση του σχεδίου. Πηγές από τα ευρωπαϊκά γρανάζια εκτιμούν ότι η ημερομηνία που έχει τεθεί για την έναρξη της λειτουργίας του ενιαίου εποπτικού φορέα (Νοέμβριος 2014) θα μετατοπιστεί τουλάχιστον για το 2015. Η γνωστή μέθοδος καθυστερήσεων της κας Μέρκελ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι οι ατέρμονες συζητήσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά επίπεδα με αξιωματούχους, που θα αφορούν τους κανόνες που θα διέπουν την ενιαία εποπτική αρχή, το ποιες τράπεζες θα ενταχθούν κάτω από την ευρωπαϊκή εποπτική «ομπρέλα» κ.ο.κ. Η δική της προτεραιότητα είναι να μη βγουν στην επιφάνεια οι «σκελετοί» που έχουν κρυμμένους οι γερμανικές τράπεζες από τις επενδύσεις τους σε τοξικά προϊόντα.

Και οι διοικήσεις των τραπεζών αντιδρούν, πιέζοντας τις κυβερνήσεις τους να μη συσταθούν όλοι αυτοί οι κεντρικοί μηχανισμοί. Οι λόγοι είναι διότι αφενός η διαχείριση της κατάστασης της τράπεζας που διοικούν είναι πιο φιλική μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, και αφετέρου δεν θέλουν να δεχτούν επόπτες και επιτρόπους στα διοικητικά τους συμβούλια που θα ελέγχουν καθημερινά όλες τις εργασίες.
Ο Μάριο Ντράγκι, όμως, «κοιτά» κατάματα το πρόβλημα: οι υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν τα κρατικά τους ομόλογα στις τράπεζές τους και εκείνες με τη σειρά τους τα δίνουν στην ΕΚΤ, από την οποία παίρνουν ρευστότητα. Για τη διακοπή αυτού του φαύλου κύκλου θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο της ΕΚΤ ξεκινά από τη διενέργεια ελέγχων σε 128 ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμηνύει στους διεθνείς επενδυτές ότι η συνολική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι πολύ αυστηρή. Με αυτές τις ενέργειες ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα γίνουν ξανά ελκυστικές οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών από τους διεθνείς επενδυτές. Πιστεύει ότι το πρώτο στάδιο θα πρέπει να είναι αυτό που ήδη ανακοίνωσε, δηλαδή η αυστηρή αξιολόγηση των τραπεζών μετά από ελέγχους σε τρία επίπεδα:
  • Των κινδύνων που αφορούν τη ρευστότητα, τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • Της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, και
  • Της ανθεκτικότητάς τους σε σενάρια ακραίων καταστάσεων.
Η αξιολόγηση θα χρησιμοποιεί ως βάση κεφαλαιακό δείκτη αναφοράς 8% κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1) και τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από τις 90 ημέρες.
Για τους τρεις αυτούς ελέγχους ο Μάριο Ντράγκι δίνει περιθώριο στις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών 12 μήνες για να μπορέσουν να κάνουν «διορθωτικές» κινήσεις και να εξυγιάνουν εσωτερικά τις τράπεζες που διοικούν. Εκτός από την προετοιμασία του εποπτικού μηχανισμού, παράλληλα θα μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία και ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης, η σύσταση του οποίου θα γίνει μέσα στο 2015, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η EKT θέλει να έχει πλήρη ευθύνη για τον έλεγχο, αλλά καμία εμπλοκή σε ό,τι πρέπει να γίνει μετά τον έλεγχο, κάτι που είναι ευθύνη της αρχής εκκαθάρισης. Για την τράπεζα για την οποία διαπιστώνεται ότι έχει κεφάλαια που είναι κάτω από το όριο, θα εφαρμοστούν οι κανόνες για τη στήριξη όπως έχουν προβλεφθεί, με bail in για τους μετόχους και μετά για τους πιστωτές, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Στην περίπτωση που μια τράπεζα, μετά τα stress tests εμφανίζει κεφαλαιακό κενό, εφόσον είναι υγιής, ο επόπτης πρέπει να έχει την ευχέρεια να συνεχίσει το έργο του για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους πιστωτές της τράπεζας, κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

OI ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ετοιμες να περάσουν υπό καλύτερους όρους τα νέα stress testς
Οι διοικήσεις των 4 ελληνικών συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) που θα συμμετάσχουν στους ελέγχους της ΕΚΤ εκτιμούν ότι θα περιλαμβάνονται μεταξύ των καλύτερων επανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών πανευρωπαϊκά.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τους ελέγχους που ξεκινούν τον επόμενο μήνα στις 128 ισχυρότερες τράπεζες δημιούργησε μια πολύ σημαντική και ευνοϊκή προσδοκία στις διοικήσεις των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η προσδοκία αφορά τη μείωση του ελάχιστου ορίου των βασικών κυρίων ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, από το 9% που είχε καθοριστεί στις ασκήσεις αντοχής (stress tests) που έγιναν το 2011, εκτιμούν ότι θα μειωθεί στο 8% για τις ασκήσεις αντοχής που διενεργούνται αυτή την περίοδο ειδικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΤτΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την τρόικα και επενδυτικό σύμβουλο τον διεθνή οίκο BlackRock. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι επειδή η ΕΚΤ στα δικά της stress tests θα χρησιμοποιήσει ελάχιστο όριο για τα βασικά κύρια ίδια κεφάλαια το 8%, θα εφαρμόσει το ίδιο όριο και στα stress tests που γίνονται τώρα στη χώρα μας.
Αλλά και δίχως να μειωθεί ο πήχης των βασικών κυρίων ιδίων κεφαλαίων, οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα δεν θα αναδείξουν την ανάγκη άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Οσον αφορά τον πανευρωπαϊκό έλεγχο, διαμηνύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί πολύ πιο σκληρά κριτήρια στα stress tests του 2011 και παρόμοια στον έλεγχο που διενεργείται τώρα. Ανώτατα στελέχη τραπεζών υπενθυμίζουν ότι εξετάστηκε και εξετάζεται το σύνολο των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, δηλαδή δάνειο προς δάνειο, έναντι του δειγματοληπτικού ελέγχου που θα γίνει από την ΕΚΤ.

Η BlackRock
Για τον έλεγχο που διενεργείται αυτή την περίοδο, η συλλογή των στοιχείων έχει ολοκληρωθεί από τον διεθνή οίκο BlackRock, ο οποίος στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδώσει τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια, η ΤτΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την τρόικα, με βάση το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο που θα γίνει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, θα συνεκτιμήσουν τις προβλέψεις που εγγράφει κάθε τράπεζα, έναντι ζημιών στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και τα επιχειρησιακά τους σχέδια και τις ενέργειες που αποτυπώνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, προκειμένου να καταλήξουν στο αν υπάρχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης αντοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν προς το τέλος του έτους, αλλά μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση και η ανακοίνωση να μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2014.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο που θα χρησιμοποιηθεί για την άσκηση αντοχής εν θα οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες από το ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άσκηση ανθεκτικότητας στηρίζεται σε καλύτερες συνθήκες από εκείνες του 2011, καθώς το δυσμενές σενάριο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, μείωση κατά 0,5% το 2015 και για το 2016 περιλαμβάνει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.
Ελένη Κομίνη
ethnos.gr
27/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -------------

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin