Wednesday, October 2, 2013

Το ελληνικό πρόγραμμα στις… γερμανικές Καλένδες. -Άγνωστη η επιστροφή της τρόικας.

Σοφία Βούλτεψη
02/10/2013

Μπορεί οι συλλήψεις, οι απολογίες και οι διάλογοι μεταξύ των πρωτεργατών της Χρυσής Αυγής, αλλά και η «δραστηριότητα» των γυναικών του Ν. Μιχαλολιάκου και των άλλων της παρέας να μονοπωλούν την επικαιρότητα, στο πεδίο της οικονομίας, όμως, εξακολουθεί να προκαλεί απορίες η «βιαστική» αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.
Οι υποθέσεις και τα ερωτήματα έφθασαν ως την Κομισιόν, με τον εκπρόσωπό της Σάιμον Ο’ Κόνορ να δηλώνει πως παραμένει αδιευκρίνιστο πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα.
Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι για την έγκρισή της δεν χρειάζεται πολιτική απόφαση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρκεί η έγκριση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group).

Όπως, πάντως, είπε απομένει αρκετή δουλειά έως ότου υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί για τον Οκτώβριο, αλλά παρόλα αυτά η επιστροφή της Τρόικας, με πλήρη σύνθεση, στην Αθήνα δεν είναι απαραίτητη.
Ο κ. Ο’ Κόνορ υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup είχε εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα σε τρεις υποδόσεις.
  • Σημειώνεται ότι η δόση του Οκτωβρίου που εκκρεμεί αφορά 1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 0,5 δις ευρώ θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το υπόλοιπο 0,5 δις ευρώ από το πρόγραμμα SMP (Securities and Market Program) της ΕΚΤ.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει χθεσινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd, όπου, υπό τον τίτλο «Η τρόικα παραπέμπει από μόνη της στις καλένδες την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα», υποστηρίζεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αποφάσισαν προς το παρόν να αναστείλουν τις εργασίες τους στην Αθήνα επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση στη Γερμανία ώστε να γίνει δυνατό να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως ειδικότερα σημειώνεται, σε κοινή τους ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν λόγο για «σοβαρή πρόοδο» στον ελληνικό φάκελο.
Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, οι τεχνοκράτες της τρόικας διέκοψαν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου «να διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες».
Με αυτή την ασαφή διατύπωση, εκτιμά, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ εξασφαλίζουν τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει των επικείμενων δύσκολων αποφάσεων για τη νέα χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η μοναδική θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα έχει να κάνει με το ότι η φετινή ύφεση θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μικρότερη απ’ όσο είχε προβλεφθεί αρχικά.

Η συνάντηση Σαμαρά - Λαγκάρντ
Ιδιαίτερα καλό ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, στη συνάντηση, που ήταν μόνο οι δύο τους, «έγινε συζήτηση που πήγε καλά» και «συζητήθηκε και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
 
Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι είχε μία παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ακόμη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα προς την δημοσιονομική της προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική σταθεροποίηση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
2/10/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin