Thursday, October 24, 2013

Ευρωζώνη: Οικονομία... Σίσυφος. -Πρόσκαιρα χαμόγελα, πτώση παραγωγής, αδύναμη ζήτηση.

Πρόσκαιρα αποδείχθηκαν τα χαμόγελα στην ευρωζώνη καθώς τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στην περιοχή του ευρώ τον Οκτώβριο, καθώς εξασθένησε περαιτέρω η ζήτηση για υπηρεσίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit για τη βιομηχανική παραγωγή. 

Ο σύνθετος δείκτης των διευθυντών αγορών (PMI) - που καταγράφει τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των τομέα των υπηρεσιών - υποχώρησε στις 51,5 μονάδες από τις 52,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου, το υψηλό επίπεδο διετίας. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Ρόιτερς ανέμεναν την αύξηση του δείκτη στις 52,5 μονάδες.

 
Η έρευνα της Markit δείχνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη, αν και συνεχίζεται (οι τιμές του PMI πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν αύξηση της δραστηριότητας). «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη έχει ευρεία βάση.
Κινείται ουσιαστικά στα επίπεδα που ανέμενε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - μία αργή, μη ομαλή και εύθραυστη ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδηλώνουν αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1% έως 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ρόιτερς που έγινε νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Η μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε και τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν, αλλά ο τομέα των υπηρεσιών της κατέγραψε μία αναπάντεχη επιβράδυνση. Η κατάσταση ήταν χειρότερη στη Γαλλία, όπου η δραστηριότητα στη μεταποίηση υποχώρησε με ταχύτερο ρυθμό και έμεινε στάσιμη στον τομέα των υπηρεσιών.
Ο ρυθμός ανάκαμψης του τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε θεαματικά τον Οκτώβριο, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης PMI μειώθηκε στις 50,9 μονάδες από τις 52,2 μονάδες. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρά, όχι όμως όσο αναμενόταν. Ο αντίστοιχος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,3 από 51,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 52,9 από 52,2 μονάδες. 
enet.gr
24/10/13 
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin