Friday, October 18, 2013

Το μαύρο πρόβατο, το κοπάδι και ο τσοπάνης.

Ας μην εκπλησσόμαστε που η τρόικα δεν βάζει πλάτες στην ελληνική κυβέρνηση για ανακύκλωση ληξιπρόθεσμων ομολόγων και αναδιάρθρωση χρέους σύντομα, αλλά, αντιθέτως, θέλει και νέα μέτρα λιτότητας 2 δισ. ευρώ για το 2014 και ακόμη περισσότερα για τη διετία 2015-16! 

Δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό κενό και βιωσιμότητα χρέους αναδεικνύονται σε ανοιχτές πυορροούσες πληγές που, εντελώς επιπόλαια έως και επηρμένα, η κυβέρνηση πίστεψε πως μπορεί να κλείσουν στο διάβα μιας επερχόμενης φανταστικής οικονομικής ανάκαμψης, χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την τήρηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έπεσε θύμα της ρητορικής της: πίστεψε πως η ανάπτυξη βρίσκεται προ των θυρών, αρκεί να είναι συνεπής η ίδια για να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Γι' αυτό και έσπευσε να αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων, με αποτέλεσμα, τώρα που η τρόικα σφίγγει τον κλοιό, να φοβάται κοινωνικές εκρήξεις και πολιτικές ανατροπές. 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η επερχόμενη ανάκαμψη είναι κουτσή, στραβή και ανάποδη, και επιπλέον αφήνει την Ελλάδα έξω από το τρένο. Είναι μία ανάκαμψη των αγορών και όχι της πραγματικής οικονομίας στην οποία απουσιάζει η χρηματοδότηση. Και έτσι, ενώ οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώνονται, η μείωση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη τρέχει ολοένα ταχύτερα (-2,3% το 2012 και -3,2% το α' 9μηνο του 2013), ο πληθωρισμός υποχωρεί πιεσμένος από την αναιμική ζήτηση και η φούσκα των χρεών δεν λέει να χαλαρώσει. 
Αποτέλεσμα, το ΔΝΤ να υπαινίσσεται τις δυνητικές ζημιές των ευρωπαϊκών τραπεζών λέγοντας ότι μόνον οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την προσεχή διετία ζημιές 230 δισ. ευρώ από δάνεια σε επιχειρήσεις... 

Αν οι Ευρωπαίοι διστάζουν και είναι απρόθυμοι να ανταμείψουν την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέπειά της στην υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου, είναι γιατί διαισθάνονται τη σαθρή και αβέβαιη βάση πάνω στην οποία στέκεται η ίδια η ευρωπαϊκή οικονομία και η ανάκαμψή της. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πλέον δέσμια των αισιόδοξων εκτιμήσεων και υποσχέσεων που παρέσχε στον ελληνικό λαό για τερματισμό της εισοδηματικής τουλάχιστον λιτότητας. Παρ' ότι η μνημονιακή λογική της δεν επιτρέπει ευαισθησίες και ευελιξίες ή μαχητικότητα διεκδικητική απέναντι στην τρόικα, η ανάγκη της πολιτικής επιβίωσης ίσως την υποχρεώσει σε κάποιας μορφής «υπέρβαση».
  • Σε μία τέτοια περίπτωση, αυτό που πρέπει να καταστήσει σαφές στην Ε.Ε. είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρωζώνη τριών ταχυτήτων, με την Ελλάδα να αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, αυτή του μαύρου πρόβατου που ξεστράτισε από το κοπάδι και το άφησαν να χαθεί. 
  • Γιατί όταν μία χώρα-μέλος όπως η Ελλάδα φθάνει μέσα σε μόλις τρία χρόνια (2009-2012) μία απόκλιση 14% του κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματός της από αυτό της Ευρωζώνης να τη διευρύνει σε 31%, τότε όλη η μαυρίλα δεν πάει στο πρόβατο αλλά στον τσοπάνη. 
enet.gr
18/ 10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin