Thursday, October 31, 2013

ΥΠΟΙΚ: Γιατί δεν μπορεί να παραμείνει το χαράτσι...

Του Σπύρου Δημητρέλη
«Το χαράτσι δεν μπορεί να παραταθεί» τονίζει στο Capital.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις πιέσεις από βουλευτές της περιφέρειας να μην επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος και να διατηρηθεί το χαράτσι. Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να παραταθεί το χαράτσι.

Πρώτον, διότι παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα συνταγματικότητας. Όπως σημειώνει ο ίδιος παράγοντας το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο και σε διαφορετική περίπτωση κρίνεται αντισυνταγματικό.



Δεύτερον και σημαντικότερο ότι με την πρόταση για διατήρηση του χαρατσιού ανοίγει σημαντικό δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα, όπως είναι η αύξηση της επιβάρυνσης των αστικών ακινήτων.

Ο τρίτος λόγος είναι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ότι πρέπει να σταματήσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα αλλά να τα λύνουμε, όπως στην περίπτωση τώρα της φορολογίας των ακινήτων.

Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι αυτό που εξετάζεται να γίνει είναι τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολόγησης αγροτεμαχίων προκειμένου να αυξηθεί η επιβάρυνση του μεγάλου αγροτικού κλήρου για να ελαφρυνθεί ο μικρός (αγροτικός κλήρος).

Τέλος, εξετάζεται να αξιοποιηθούν τα δεδομένα των αγροτικών επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ώστε οι αγρότες που λαμβάνουν μεγάλες επιδοτήσεις να πληρώνουν και περισσότερο φόρο.

Σημειώνεται ότι χθες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών εξέφρασαν την αντίρρησή της στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων και πρότειναν ως εναλλακτική τη διατήρηση του χαρατσιού για ακόμη ένα έτος.

capital.gr
31/10/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin