Thursday, October 31, 2013

Ευρωβουλή: Αξιολόγηση και όχι «καταδίκη» του έργου της Τρόικας. -Othmar Karas, Αντιπρόεδρος του Ε. Κ.

Η Τρόικα πρέπει να γίνει όργανο της κοινότητας και να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ο Επικεφαλής της ομάδας που θα ελέγξει το έργο της Τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Othmar Karas.
Εκπροσωπώντας την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Karas θα εξετάσει το έργο της Τρόικας στις προαναφερθείσες χώρες, καθιστώντας σαφές ότι δεν «χωράνε» λαϊκίστικες κατηγορίες.
«Πρόκειται για αξιολόγηση και όχι για καταδίκη», τόνισε ο Karas, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στόχος είναι να γίνει μια εποικοδομητική πρόταση που θα αυξήσει «τη διαφάνεια, τη δημοκρατική νομιμότητα και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

 «Πρέπει να καταστεί σαφές πως αυτός δεν είναι χώρος για λαϊκίστικες και ιδεολογικές κατηγορίες. Η Τρόικα πρέπει να παραμείνει εκτός των κομματικών πολιτικών», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα δε θα είχε μειωθεί
Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής χαρακτήρισε την Τρόικα «ενδιάμεση λύση» ενώ υπογράμμισε ότι εάν η Ευρωβουλή είχε εμπλακεί περισσότερο στις αποφάσεις για τα προγράμματα διάσωσης, «ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα πιθανώς δε θα είχε μειωθεί».
«Το πρόβλημα με την Τρόικα είναι ότι αποτελεί βασικά ενδιάμεση λύση, διότι είναι ένα όργανο συνεργασίας κρατών [που δανείζουν χρήματα] εκτός των δομών της ΕΕ. Η Τρόικα πρέπει να γίνει όργανο της κοινότητας και να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Ο τρόπος που οι απεσταλμένοι των δανειστών επιβάλουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας είναι ασαφής μέχρι τώρα. Δεν μπορεί να συμβαίνει όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από δημοσίους υπαλλήλους», συνέχισε, προσθέτοντας ότι εάν η Ευρωβουλή είχε εμπλακεί περισσότερο στις αποφάσεις, «ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα πιθανώς δε θα είχε μειωθεί».
Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου θα ξεκινήσει τις εργασίες της για την εν λόγω έκθεση στις 5 Νοεμβρίου, ενώ η έκθεση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τις Ευρωεκλογές του 2014.
EurActiv.gr  
 
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 --------------

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin