Thursday, October 31, 2013

Viviane Reding: Η προστασία δεδομένων μπορεί να «εκτροχιάσει» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Το θέμα της προστασίας δεδομένων πρέπει να μείνει εκτός της ατζέντας για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, τόνισε προχθες (29 Οκτωβρίου) η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding. Ωστόσο η EurActiv καταλαβαίνει πως οι ΗΠΑ πιέζουν ώστε η συζήτηση να παραμείνει ανοιχτή.
 «Υπάρχουν προκλήσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ και υπάρχουν και ζητήματα που μπορούν να την εκτροχιάσουν. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι τα δεδομένα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων», είπε χθες η Reding σε συνέδριο.
 «Προειδοποιώ ότι δεν πρέπει να φέρουμε το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η προστασία δεδομένων δεν είναι γραφειοκρατία ή δασμός. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», πρόσθεσε.

Η Reding πάντα έλεγε ότι η προστασία των δεδομένων δεν εντάχθηκε στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ως αποτέλεσμα «πολιτικής απόφασης ΕΕ και ΗΠΑ».
 «Η προστασία δεδομένων είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Είναι διαφορετικής φύσης από αυτή των δασμών επί ενός αγαθού. Για αυτό το λόγο η συζήτηση για τα πρότυπα της προστασίας των δεδομένων θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από το δούναι και λαβείν των εμπορικών διαπραγματεύσεων», τόνισε πρόσφατα η Επίτροπος (17 Σεπτεμβρίου).
Στην ομιλία της η Reding πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία δεδομένων η Ευρώπη θα αναμένει να εφαρμοστούν παρόμοιοι κανόνες και στις ΗΠΑ.

Ανησυχία στις αμερικανικές εταιρείες για τους νέους κανόνες
Η Reding είπε ότι η ένταξη στον επικείμενο νόμο των ΗΠΑ για την ιδιωτική ζωή μιας νομικής διάταξης περί δικαστικής προσφυγής για τους πολίτες της ΕΕ, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, θα είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων».
Διάφορες ρήτρες του προτεινόμενου κανονισμού θα έχουν αντίκτυπο σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που προσφέρουν τις λεγόμενες «over the top» υπηρεσίες δεδομένων, όπως η Google και η Amazon, και αναπτύσσουν τον τομέα του cloud computing.
Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud που έχουν έδρα τις ΗΠΑ όπως η Google, η Amazon και η Microsoft αντιστοιχούν σήμερα στο 85% της παγκόσμιας αγοράς.
Ωστόσο οι βιομηχανίες τεχνολογίας των ΗΠΑ και της ΕΕ αμφισβητούν ότι η προστασία των δεδομένων μπορεί ουσιαστικά να μείνει εκτός της ατζέντας για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Έντονο λόμπι στις ΗΠΑ
Η EurActiv καταλαβαίνει ότι οι εκπρόσωποι των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στο PEC (εθνικό όργανο που συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση για θέματα διεθνούς εμπορίου), εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το «βέτο» της προστασίας δεδομένων από τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, σε συνάντηση του Λευκού Οίκου τον Σεπτέμβριο, στο οποίο παρέστη και ο Εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Michael Froman.
Ο Froman δεν έχει πει ποτέ δημοσίως ότι η προστασία των δεδομένων θα πρέπει να μείνει εκτός ατζέντας, ενώ ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ είπε στην EurActiv πως το ζήτημα των εμπορικών ροών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους να πιέσει να εισαχθεί ο κανονισμός για την προστασία των δεδομένων μέχρι την επόμενη άνοιξη.
 «Οι προσπάθειες καθυστέρησης του κανονισμού για τα δεδομένα θα γίνουν από αυτούς που θέλουν να δουν τέτοια θέματα να αντιμετωπίζονται στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, για αυτό η Reding είναι ξεκάθαρη στο θέμα», τόνισε πηγή της ΕΕ στην EurActiv.
 EurActiv.gr   
 




No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin