Thursday, November 7, 2013

Η τρόικα ανοίγει… τρύπα 3 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό.

Τι σηματοδοτεί για τα Ταμεία η απαίτησή της για άμεση κατάργηση των κοινωνικών πόρων και θεσμοθέτηση της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών....

Του Τζώρτζη Ρούσσου (efsyn.gr)
 Διαρκώς ρολάρει με τη βοήθεια της τρόικας και των ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων στον γκρεμό το ασφαλιστικό σύστημα αφού, όπως φαίνεται, οι νέες αξιώσεις της τρόικας για άμεση κατάργηση των κοινωνικών πόρων και άμεση θεσμοθέτηση της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών προκαλεί συνθήκες κραχ στο ήδη χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα που ήδη αναζητά, εκ των έσω, 6 δισ. ευρώ (χωρίς τη μείωση του 3,9% στις εργοδοτικές εισφορές) για να καλύψει τη μαύρη τρύπα που δημιουργείται στο τέλος του 2014…
Με τις νέες αξιώσεις λοιπόν που προέβαλε αίφνης η τρόικα και αφορούν την άμεση μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων το ασφαλιστικό σύστημα και κυρίως το ΙΚΑ χάνουν ετησίως έσοδα που κυμαίνονται λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτά θα πρέπει βέβαια να προστεθούν στην ετήσια απώλεια ύψους 2 δισ. ευρώ που θα επιφέρει στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης η κατάργηση των κοινωνικών πόρων (πρόκειται ουσιαστικά για φόρους υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων που αυξάνουν την τιμή σε μία σειρά προϊόντα και υπηρεσίες και τα χρήματα από τους οποίους χρηματοδοτούν την κοινωνική ασφάλιση).

Στην πράξη λοιπόν αυτές οι δύο απαιτήσεις από μόνες τους δημιουργούν μία μαύρη τρύπα ύψους 3 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα 2,1 δισ. ευρώ που μεταφέρει το ασφαλιστικό σύστημα από τη χρήση του 2013. Αλλα 2 δισ. ευρώ είναι η ετήσια απώλεια που υπολογίζεται να έχει το σύστημα από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τη μείωση των θέσεων εργασίας που θέτει στο περιθώριο ανέργους (που βέβαια δεν καταβάλλουν εισφορές) αλλά και τη μείωση μισθών (μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων και της μετατροπής θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική).

Ούτε λίγο ούτε πολύ η χρηματοδοτική βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται δεν αφορά την ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα λάβει ο κ. Βρούτσης (αφού ο ίδιος υιοθετώντας υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις-στοιχήματα τα έχει αποτιμήσει στα 550 εκατ. ευρώ, αλλά στο πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις προκειμένου να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα τις μνημονιακές επιλογές της τελευταίας τριετίας.

Τι δεν είπε ο κ. Βρούτσης

Αλλωστε χθες ο κ. Βρούτσης, ερωτώμενος πού θα βρει τα χρήματα να καλύψει το κενό των 2 δισ. ευρώ που άφηνε η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, αφού πρώτα δαγκώθηκε, παραδέχθηκε ότι δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων. Τι δεν είπε ο κ. Βρούτσης; Πολύ απλά, ότι η μόνη λύση είναι η μείωση των συντάξεων.

Και ήδη είναι έτοιμος να αποδεχθεί μεσοσταθμική μείωση 5% που με βάση τις νέες απαιτήσεις της τρόικας δεν φτάνει για να καλύψει το πρόβλημα… Εξ ου και τα ασπρισμένα χείλη του κ. Βρούτση όταν εξήλθε της χθεσινής συναντήσεως με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
http://www.efsyn.gr/?p=144489
6/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin