Thursday, November 7, 2013

Ισορροπία του τρόμου....

Γιώργος Καπόπουλος
Καμιά κυβέρνηση και καμιά πολιτική δύναμη που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία στην Ευρωζώνη δεν προτείνει είτε την αποχώρηση της χώρας από την ΟΝΕ είτε, πολύ περισσότερο, την εξώθηση σε αποχώρηση μιας άλλης χώρας. Η προχθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας επιβεβαιώνει την παραπάνω ομοφωνία, που θυμίζει την πυρηνική ισορροπία του τρόμου. Σε όλες τις πλευρές στη Γερμανία και στον Νότο υπάρχει η βεβαιότητα ότι η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη από τη σημερινή.

Μόνη εξαίρεση, στη ρητορική, η Ιταλία όπου, εάν θέλαμε να συνοψίσουμε τις απειλές για αποχώρηση από την Ευρωζώνη με τον Γκρίλο να παίρνει τη σκυτάλη από τον Καβαλιέρε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στη Ρώμη θέλουν την περιουσία τους να αποτιμάται σε ευρώ και ταυτόχρονα τη λιρέτα για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους!
Σε αντίθεση με την πυρηνική αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου η ισορροπία του τρόμου στην Ευρωζώνη είναι εύθραυστη: η αυστηρή συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβάλει η Γερμανία σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ παρατείνουν και βαθαίνουν την κρίση στο σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου.
Η απλούστευση είναι αναγκαία για να φωτίσουμε το αυτονόητο. Αν η αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη είχε διαχειρίσιμο κόστος, η Μέρκελ δεν θα είχε διστάσει να προχωρήσει σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας και παραδειγματισμού των υπόλοιπων απροσάρμοστων.
Αντίστοιχα αν η εθελούσια έξοδος από την Ευρωζώνη σήμαινε άμεσα και απτά αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση της καθημερινότητας, να είμαστε σίγουροι ότι τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας θα διαγκωνίζονταν σε όλες τις χώρες του Νότου να την υιοθετήσουν σε μια κίνηση αυτοσυντήρησης και αυτοπροστασίας των κλυδωνιζόμενων πολιτικών συστημάτων των χωρών τους.
Οταν το κόστος του σημερινού στάτους κβο προβάλλει ως ισοδύναμο ή, ακόμη χειρότερα, μεγαλύτερο από αυτό της αποχώρησης-αποπομπής, τότε η ισορροπία του τρόμου θα δοκιμασθεί σκληρά.
 ethnos.gr
6/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin