Monday, November 18, 2013

«Μόνο το 5% των πολιτών θα πληρώσει επιπλέον φόρο ακινήτων». -ΥΠΟΙΚ: Σχετικά δημοσιεύματα περί δήθεν «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται απολύτως σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία - υπογραμμίζουν - ανήκει η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την κριτική των τελευταίων ημερών (ότι το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας πλήττει τη μεσαία τάξη), αναφέρουν πως τα σχετικά δημοσιεύματα είναι παντελώς ανακριβή.
Όπως αναφέρουν:

  • Με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται απολύτως σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων
  • Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα. Αυτοί όλοι θα πληρώσουν σαφώς λιγότερα.
  • Πολύ μεγαλύτερη μερίδα, 95% των φορολογουμένων, έχουν συνολική περιουσία μικρότερη από 300 χιλιάδες. Απ’ αυτούς οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο απ’ ό,τι φέτος.
  • Χονδρικά γύρω στο 75-80% θα πληρώσουν σίγουρα λιγότερο από φέτος.
  • Το 15% θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος (ανάλογα με το τι μέρος της περιουσίας τους έχουν μόνο σε οικόπεδα).
  • Μόλις το 5% των φορολογουμένων (280 χιλιάδες κι όχι 400 που αναφέρουν κάποιοι) έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 300 χιλιάδες (σε αντικειμενική αξία).
  • Αλλά κι απ’ αυτούς κάποιοι που έχουν κυρίως κτίσματα όχι οικόπεδα θα πληρώσουν περίπου τα ίδια περίπου με φέτος. Γιατί αυτά που γλυτώνουν από τη φορολόγηση σε κτίσματα είναι περισσότερα απ’ όσα επιβαρύνονται από τα οικόπεδα κι από την προσαύξηση λόγω «μεγάλης περιουσίας».
Όπως υποστηρίζουν, «μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με φέτος, για ποσοστό των φορολογουμένων που δεν ξεπερνά το 5% και για μικρή σχετικά πρόσθετη επιβάρυνση».

«Δεν υπάρχει «διπλή φορολόγηση»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλα τα ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Είτε κτίσματα είτε οικόπεδα και με προοδευτικούς συντελεστές. Απλά όσοι έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Αλλά – όπως τονίζουν – αυτή η προσαύξηση είναι σχετικά μικρή και αφορά λίγους.
Παράλληλα, αναφέρουν πως με το τωρινό σχέδιο, ως ποσοστό της συνολικής περιουσίας σε αντικειμενικές τιμές, ο συνολικός φόρος στα ακίνητα ανέρχεται σε περίπου 5 τοις χιλίοις.

Από το 10% στο 3% ο φόρος μεταβίβασης
Ολοκληρώνοντας, οι κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν πως με το σημερινό σχέδιο θα μειωθεί και ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, πράγμα που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες στις αντικειμενικές αξίες.
Για παράδειγμα, ένα ακίνητο που θα πλήρωνε 10% φόρο επί της τιμής του αν πουλιόταν σήμερα, με το νέο σχέδιο θα πληρώσει μειωμένο φόρο μεταβίβασης και καινούργιο φόρο υπεραξίας συνολικά μόλις 5,25% επί της τιμής του (αν η υπεραξία του αποτιμηθεί στο 15%).
efsyn.gr
17/11/13 
---------------------------
ΥΠΟΙΚ:

1. Από το Υπουργείο Οικονομικών  ανακοινώνεται ότι:

Τα σχετικά δημοσιεύματα περί δήθεν «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας, είναι πέρα για πέρα ανακριβή και δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου, εφ’ όσον:
  •  Όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Ειδικότερα:
-Το 75-80% θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές.
 -Και το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα.
  • Μόνο 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι όχι 400 χιλιάδες, όπως εσφαλμένα αναφέρεται)θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όχι υπέρμετρα.

Τέλος, δεν θα υπάρχει «διπλή φορολόγηση», όπως κακώς αναφέρεται. Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Κι αυτό αφορά μόνο το 5% των φορολογουμένων που έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες. Κι απ’ αυτούς δεν θα πληρώσουν όλοι περισσότερο από φέτος.
 minfin.gr
17/11/13
-------------------------


ΥΠΟΙΚ:

2. Σχετικά με δημοσιεύματα για αναδρομικό έλεγχο και φορολόγηση αγοραπωλησιών ακινήτων.


Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δήθεν αναδρομικό, από το 2001, έλεγχο και φορολόγηση αγοραπωλησιών ακινήτων, είναι παντελώς ανυπόστατα.
minfin.gr
17/11/13 

1 comment:

  1. Γιατί Είναι Σωστός Ο Φόρος Υπεραξίας

    http://www.scribd.com/doc/197259334/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%A6%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin