Tuesday, November 26, 2013

Δύο κύματα στο… πέλαγος της διαθεσιμότητας. -Σήμερα οι αποφάσεις

Στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας στο δημόσιο.
Παράλληλα θα εξεταστεί και η πορεία αξιολόγησης των οργανισμών και επιχειρήσεων που ελέγχονται από υπουργεία.
Το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί κυρίως από την Υγεία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να απομακρυνθούν 1.300 δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να καλυφθούν οι 4.000 απολύσεις που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα.



Επίσης, μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 11.000 υπάλληλοι.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επισημάνει κατ' επανάληψη και κατηγορηματικά ότι στις απολύσεις θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι όποιες απομακρύνσεις υπαλλήλων από την αμυντική βιομηχανία, καθώς και όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι υπουργοί έχουν λάβει εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προχωρήσουν οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών, καθώς και η περικοπή του προσωπικού στους περισσότερους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στο μεταξύ, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων, ειδικότητας οδηγών και τεχνικού προσωπικού, του ομώνυμου υπουργείου, υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσεων.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν στη διεύθυνση Διοικητικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης (μέχρι και την 2/12/2013) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώσουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν- μετακινηθούν καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης και επίσης τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Επίσης σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όσον αφορά στην ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάους, δήλωσε χθες ότι στα μέσα του 2014 θα εξετασθεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.
Εξήγησε ωστόσο ότι, εφόσον χρειαστεί, θα πρόκειται για «σημαντικά χαμηλότερο» ποσό, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν δεσμευθεί πως στα μέσα του 2014, περίπου μισό χρόνο πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, θα εξετάσουμε εάν θα χρειαστούμε, μετά το τέλος του 2014, δηλαδή, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κότχαους και τόνισε ότι για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι:
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα προγράμματα και πρέπει να υπάρχει περαιτέρω ανάγκη (για βοήθεια)».
«Όλοι μαζί, ειδικά με την βοήθεια της τρόικας, θα εξετάσουμε στα μέσα του 2014, εάν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη για οικονομική βοήθεια, εάν πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι για όλους τους συμμετέχοντες απολύτως σαφές ότι, εάν χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αυτή θα ήταν ένα ποσό το οποίο είναι αισθητά χαμηλότερο από ό,τι ως τώρα- εάν χρειαστεί», επανέλαβε και κατέληξε λέγοντας ότι «ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει "κούρεμα" χρέους».
Από την πλευρά του, την εκτίμηση πως θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξέφρασε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
elzoni.gr
26/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin