Tuesday, November 26, 2013

Αρβανιτόπουλος: Σημαντική η απόφαση της Συγκλήτου για άνοιγμα του ΕΚΠΑ. -Θετικά φαίνεται ότι εξελίσσονται τα πράγματα στο «μέτωπο» της παιδείας.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έκρινε ως θετική την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με βάση συγκεκριμένες προτάσεις και τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των Πανεπιστημίων.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή των προτάσεων, οπότε όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο δρόμος για να μη χαθεί το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ.

Σήμερα πάντως συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τη συνεδρίασή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι, προκειμένου να αποφανθούν για τα νέα δεδομένα και τις επόμενες κινήσεις τους.


«Η σημερινή απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία σημαντική και υπεύθυνη απόφαση, για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου”, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, και υπογράμμισε:

Α. Aπό κοινού με τις Πρυτανικές Αρχές και των 8 Ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Β. Με την άμεση έναρξη των μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ».

"Η κατάθεση από μέρους μου των τριών προτάσεων και από πλευράς υπουργού σειράς προτάσεων για διευθέτηση των συνεπειών της διαθεσιμότητας ουσιαστικά άνοιξε τη συζήτηση για το μεγάλο θέμα», δήλωσε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Ο κ. Μυλόπουλος, ως προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, ζήτησε από τον υπουργό συνάντηση με το Συντονιστικό της Συνόδου, την οποία ο κ. Αρβανιτόπουλος αποδέχτηκε.

Οι προτάσεις προς το ΑΠΘ, δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, που θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη, ενώ οι αντίστοιχες για το σύνολο των πανεπιστημίων από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το Συντονιστικό της οποίας θα συνεδριάσει αύριο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό.

Ο Πρύτανης ενημέρωσε τον υπουργό για τη σοβαρότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας του ΑΠΘ μετά τη διαθεσιμότητα, καθώς για την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου του ιδρύματος ως αντίδραση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, παρουσίασε στον κ. Αρβανιτόπουλο τρεις προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Να αποσυρθεί άμεσα η διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας που υπέγραψε ο υπουργός,

2. Να συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και Συνόδου Πρυτάνεων μια μέθοδος αξιολόγησης των διοικητικών δομών των ιδρυμάτων, καθώς και τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Για τον καθορισμό των παραμέτρων που θα χρησιμοποιηθούν να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία. Η αξιολόγηση να εφαρμοστεί εντός 10 ημερών σε όλα τα πανεπιστήμια κατά τρόπο διαφανή και ενιαίο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής να συμφωνηθεί εξ αρχής ότι θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

3. Το πλήθος των πλεοναζουσών ή ελλειπουσών θέσεων προσωπικού ανά ίδρυμα, όπως αυτές θα προκύψουν από την αξιολόγηση, να αποτελέσει τη νέα βάση για την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Στα νέα αυτά δεδομένα, να συνυπολογιστούν και οι θέσεις που κάθε ίδρυμα έχασε στην προηγούμενη φάση της διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός παρουσίασε σειρά προτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης και τη διευθέτηση των συνεπειών της διαθεσιμότητας στο ΑΠΘ, τις οποίες ο Πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε και εγγράφως, προκειμένου να τις παρουσιάσει στη Σύγκλητο.

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος ζήτησε να λάβει γνώση των στοιχείων βάσει των οποίων έλαβε χώρα η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ, καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχουν δηλώσεις πρυτάνεων ότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία όλων των υπαλλήλων που έχουν περιληφθεί στους πίνακες της διαθεσιμότητας.

 protothema.gr
26/11/13 
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin