Wednesday, November 6, 2013

Άννυ Ποδηματά: Βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα θα επιτευχθεί κυρίως από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα θα επιτευχθεί κυρίως από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όχι από πρόσθετα οριζόντια μέτρα. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της απάντησης του πρώην στελέχους της Τρόικα και Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Servaas Deroose, προς την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά.

Στο πλαίσιο της ακρόασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Επιτυχίες και Αποτυχίες στις Χώρες σε Κρίση» και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί αλλά και τα στελέχη της Τρόικα Klaus Masuch (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Servaas Deroose (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά έθεσε συγκεκριμένα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ερώτημα κατά πόσο και με ποια μέσα θα επιτευχθεί βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα. 



Συγκεκριμένα η κ. Ποδηματά τόνισε τα εξής:

«Μία ακόμη δύσκολη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, δηλαδή νωρίτερα από το αναμενόμενο. Γνωρίζουμε επίσης ότι η Κομισιόν έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι πώς θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια; Θα διασφαλιστεί με περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, με νέες περικοπές, δηλαδή με μεγαλύτερη αφαίρεση πόρων από την πραγματική οικονομία; Και θέλω να επαναλάβω αυτό που σας ρώτησαν και άλλοι συνάδελφοι την κοινωνική και πολιτική διάσταση των μέτρων, δηλαδή την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα;»

Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά ο κ. Deroose επεσήμανε τα εξής:


 «Το τελικό αποτέλεσμα του 2013 θα οριστικοποιηθεί από την Eurostat τον Απρίλιο του 2014. Τότε θα γνωρίζουμε το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Η Ελλάδα, ωστόσο, χρειάζεται να πάρει μέτρα στο μέλλον, καθώς ο στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ ώστε το δημόσιο χρέος να γίνει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Άρα, χρειάζεται κι άλλη δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως έχουν γίνει πολλά. Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα - μια μείωση του ελλείμματος 13-14 ποσοστιαίες μονάδες - έχει επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν. Πολλά περιμένουμε να έλθουν πια από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και όχι μέσα από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Όσο για την κοινωνική διάσταση του προγράμματος έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το βάρος της προσαρμογής πρέπει να επιμερίζεται με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Επαναλαμβάνω ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο σημαντική για την αποτελεσματικότητα της οικονομίας, αλλά και για την κοινωνική και πολιτική αποδοχή του προγράμματος. Τα χαμηλά εισοδήματα και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρέπει να έχουν ειδική μεταχείριση. Όλα τα προγράμματα περιλαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών συστημάτων και του δικτύου κοινωνικής προστασίας».

 EurActiv.gr 
 



 --------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin