Tuesday, November 26, 2013

Βενιζέλος: Κανένας Γερμανός ή Ευρωπαίος δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στις αναφορές του στελέχους του γερμανικού κόμματος Die Linke, Γκάμπι Ζίμμερ, ο οποίος τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους καλώντας, παράλληλα, την Ελλάδα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της χωρίς να επιβαρύνει τους ευρωπαίους πολίτες.
«Κανένας ευρωπαίος πολίτης, κανένας φορολογούμενος Γερμανός ή πολίτης οποιασδήποτε άλλης χώρας δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ ως οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα» απάντησε ο κ. Βενιζέλος και στη συνέχεια εξήγησε τι ακριβώς ισχύει με τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας. 


«Η Ελλάδα πράγματι έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο δάνειο. Το πρώτο μέρος του είναι ένα δάνειο σε διμερή βάση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο μέρος είναι ένα δάνειο, που έχει δοθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, από τον EFSF. Τα δάνεια αυτά αποπληρώνονται κανονικά, ιδίως δε ο γερμανός πολίτης, επειδή το δάνειο δόθηκε από την KFW με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν έχει καν δώσει δάνειο» περιέγραψε αναλυτικά ο κ. Βενιζέλος.

«Εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τα δάνεια εξυπηρετούνται και αποπληρώνονται και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση κανενός κρατικού προϋπολογισμού κράτους-μέλους της ΕΕ και κανενός Ευρωπαίου πολίτη, ιδίως δε του γερμανού φορολογούμενου πολίτη. Το κούρεμα δε του χρέους που έγινε το 2012 αφορούσε το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή το χρέος που κατείχε ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, οι τράπεζες, τα funds, οι άλλοι κάτοχοι ομολόγων» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Και ο κ. Βενιζέλος κατέληξε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βελτιώσουμε τους όρους που διέπουν αυτό το χρέος και τέτοια περιθώρια υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση επιβάρυνση προϋπολογισμού άλλου κράτους-μέλους ή πολύ περισσότερο φτωχού φορολογούμενου ευρωπαίου πολίτη».

 protothema.gr
26/11/13
--
-


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin