Tuesday, November 26, 2013

ΥΠΕΞ: Υιοθέτηση από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ελληνικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και τον τερματισμό της ατιμωρησίας εγκλημάτων κατά των εργαζομένων σε ΜΜΕ

ΥΠΕΞ, Τρίτη, 26 Νοέμβριος 2013
-
H Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε, σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, Απόφαση με θέμα την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ατιμωρησία εγκλημάτων κατά εργαζομένων σε ΜΜΕ.

Η υιοθέτηση του σχεδίου Απόφασης απετέλεσε πρωτοβουλία της Ελλάδας, με τη στήριξη της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Κόστα-Ρίκα και της Τυνησίας, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για την ανησυχητική αύξηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα, η οποία είναι διαχρονικά υπέρμαχος του δικαιώματος της ελευθερίας της εκφράσης, είχε πρωτοστατήσει και το 2006 στην υιοθέτηση της Απόφασης 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των δημοσιογράφων που καλύπτουν ένοπλες συγκρούσεις.

Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα πέτυχε, τελικά, την επίτευξη συναίνεσης για την υιοθέτηση, με ομοφωνία, της σημερινής Απόφασης, η οποία συγκηδεμονεύτηκε από 76 χώρες.

Με την Απόφαση, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τη σημασία προστασίας των δημοσιογράφων και υλοποίησης του σχετικού Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ. Επιπλέον, η Απόφαση καλεί τα κράτη - μέλη να λάβουν μέτρα για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράττονται εις βάρος δημοσιογράφων, για την καταδίκη των ενόχων, καθώς και την αποζημίωση των θυμάτων.

Η Γενική Συνέλευση καλεί, τέλος, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση για την εφαρμογή της Απόφασης και θεσπίζει την 2 Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Μέρα κατά της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των εκπροσώπων του τύπου. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε για να τιμηθεί η μνήμη των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στο Βόρειο Μαλί στις 2 Νοεμβρίου 2013.

Ενδεικτικό της σημασίας της σημερινής Απόφασης είναι ότι η IFEX, η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση παγκοσμίως για την προάσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, αναφέρει, σε ανοικτή επιστολή της, ότι η σημερινή Απόφαση συνιστά το σημαντικότερο βήμα, τα τελευταία 40 χρόνια, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την ασφάλεια και προστασία των δημοσιογράφων.

 mfa.gr
26/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin